SNK Playmore byter namn till SNK

Och skall bli tv-spelens motsvarighet till Marvel enligt investerare.

Den legendariska spelstudion SNK (Shin Nihon Kikaku) grundades 1978 och är mest kända för sina hetsiga skjutarspel i Metal Slug-serien och för sina vackra fightspel som King of Fighters och Fatal Fury. De är även ansvariga för den svindyra, men extremt arkadtrogna, 90-tals konsolen Neo Geo där bara en spelkassett kunde gå loss på 3000kr.

Efter några tuffa ekonomiska år precis innan millennieskiftet lämnade grundaren Eikichi Kawasaki skutan för att starta företaget Playmore. 2001 gick så SNK i konkurs och Playmore var snabbt framme för att snappa upp alla rättigheter SNK hade i sin skattkista. Om det var en utstuderad plan från gode herr Kawasaki förtäljer inte historien men han döpte i samma veva om Playmore till SNK Playmore.

1

Men inte fick tv-spelen någon uppsving direkt, SNK Playmore har nämligen haft som huvudfokus att bygga Pachinko-maskiner - som något förenklat kan liknas vid västvärldens enarmade banditer. Fram tills alldeles nyligen har de hållit sig flytande på den marknaden, men tack vare nya regleringar kring maskinerna i Japan och efter att ett gäng kinesiska investerare fått säga sitt, har SNK Playmore meddelat att de kommer lägga ned hela Pachinko-tillverkningen till förmån för tv-spels produktionen. I samma veva kommer man även byta namn till gamla hederliga SNK. Med andra ord går företaget tvärtemot vad den gamla rivalen Konami valt att göra, som närmast barbariskt slaktat hela sin tv-spelsdivision.

Vilket av de två företagen som röner störst framgångar de närmsta åren får tiden utvisa, men vi tycker såklart att det är superkul att SNK tänker satsa på tv-spel igen. Speciellt när de kinesiska investerarna har sagt att SNK skall bli tv-spelens svar på Marvels korståg i filmvärlden. Vad det innebär kan vi bara sia om, men det låter onekligen lovande.

Har ni också saknat SNK?

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Jimmy Andersson

Jimmy Andersson

Nyhetsskribent

Jimmy härstammar från den hårda bohusgraniten i väst, men blev en mjuk spelpojke tack vare sin Game Boy. Han har läst neurovetenskap i Sverige och evolutionär psykologi i Skottland i hopp om att förstå vad som händer i våra hjärnor när vi spelar. Han gillar spel som fokuserar på spelmekaniken men som också dryper av atmosfär så som Zelda, Half-Life och Civilization. Resten av Jimmys hjärta tillhör punk och fotboll.

Relaterat material

RekommenderatRecension: Quantum Break

Tillbaka till framtid... Nutid... Adam har spelat Quantum Break!

FeatureFörtitt: LEGO Marvel's Avengers

Vi har lekt bland dansk plast och amerikanska superhjältar.

Följ Eurogamer.se på Närcon Vinter 2016!

Med packade väskor slänger sig Gabriel iväg till Närcon Vinter 2016.

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

FeatureAndréas krönika #6: Om Jonas Pettersson

Det sker lite ändringar på redaktionen och Andréas berättar om vad som sker, rent praktiskt.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading