Recension: Asus ROG Swift PG279Q

Legenden fortsätter.

Text: Thomas Bornø (EG DK)

Översättning: Andréas Göransson

Asus är tillbaka med version 2.0 av deras, skärm-mässigt, legendariska ROG Swift. 2014 satte de en ny standard för hur många high end-specifikationer man kunde få plats i en enkel skärm. Det är inte mycket som ändrats i övergången mellan den ursprungliga PG278Q-modellen och den nya PG279Q, men de få ändringar som utförts är likväl stadiga nog att få saliven att rinna i munnen, även på den mest kräsna gamern.

Designen har i stort blivit orörd, vilket alla som upplevt 2014 års version läckra och slanka profil lär förstå. De skarpa, och kristalliknande kanterna, i kombination med en blott 6 millimeter tjock ram, bidrar till en illusion av att skärmen faktiskt är större än de 27" som den är. På baksidan av skärmen, längst ner på den högre sidan, finns fyra meny-knappar samt en femvägs navigations-joystick. Via denna är det möjligt att ställa in allt från ljussättning, kontrast, uppdateringsfrekvens och mycket mer. Det är ett otroligt intuitivt sätt att nå menyn och får vid jämförelse traditionella meny-knappar att framstå som fornlämningar.

3

Foten på Swiften är ytterst stabil och skärmen kan enkelt vridas från sida till sida via basen på standardstativet. Stativet fungerar som vridskiva inrammad av den röda LED-cirkeln vi även såg på föregångaren. Utöver denna cirkeln så finns även denna gång en bakgrundsbelyst Asus-logga på foten. Båda ljuskällorna kan avaktiverat ifall man inte är ett fan av det slaget. Skärmens maximala horisontella vridning är 60 grader och den maximala vertikala vridningen är 25 grader, samt höjdjusteringen är på 12 centimeter. Baksidan av skärmen är utrustad med en VESA 100-layout som via fyra skruvar enkelt kan monteras på en arm för dem som önskar en ännu högre grad av rörelsefrihet. Utöver detta kan skärmen roteras 90 grader från den horisontella inställningar så att den hamnar i porträtt-läge.

Anslutningsmöjligheterna på skärmens baksida utgörs av en DisplayPort 1.2, två stycken USB 3.0-ingångar, en 3,5 mm-ingång samt en HDMI 1.4-ingång. Till skillnad från föregångaren är det alltså nu möjligt att använda Swiften med en HDMI, även om man här kommer att vara begränsade till 60Hz i 1440p.

5

Skärmens fot har ett trekantigt hjul som går igenom stativet och det fungerar som kabelgömmare, vilket gör det lätt att samla och gömma alla synliga sladdar för att uppnå ett mer estetiskt intryck. I motsats till Aces så har Asus förstått att ignorera allt som handlar om skinande högglansig plast och nyttjar istället förhållandevis matt-svarta och matt-gråa färgnyanser. Detta resulterar i en otroligt nerdämpad effekt som låter den läckra panelen tala för sig själv.

Bildkvalitet

För panelen står nämligen för den största uppgraderingen från den gamla TN-baserade Swift 1.0. Asus nya arvtagare har nämligen blivit utrustad med en IPS-panel som tar bildkvaliteten till nya höjder. Utöver en obetydlig skillnad i responstid från 1ms till 4ms, så har PG279Q dessutom behållt alla de läckra specifikationerna som gjorde originalet så populär. Vi har alltså fortfarande att göra med en WQHD-upplösning, G-Sync-teknologi och en uppdateringsfrekvens som från fabrik ligger på 144Hz. För första gången någonsin är det dock möjligt att via skärmens kontrollpanel överklocka denna frekvens till hela 165Hz. Personligen kunde jag inte märka den stora skillnaden i praktiken, men det är likväl ett framsteg på Hertz-fronten och det är ju alltid en välkommen feature.

4

Den nya PG279Q är faktiskt utrustad med samma AHVA-panel som Acers Predator XB270HU som var den första skärmen som kunde brösta sig med att både erbjuda 1440p, GSync, en IPS-panel och 144Hz. Den enda skillnaden är alltså möjligheten att överklocka Swiften till 165Hz. I praxis må jag dock erkänna att de två skärmarna känns identiska att spela på. Dock är det få av de nyaste spelen som mitt överklockade GTX 980 Ti klarar av att pressa upp i närheten av 144Hz, och för att inte tala om 165Hz. Men när det väl går så är skillnaden inte så väsentlig att den påverkar spelupplevelsen. Dessutom så upplever jag en del mer ljusblödning på Swiften än på Acers Predator. Det var särskilt i det översta hörnet samt i det nedersta vänstra som jag under mörka scener och bilder tydligt kunde ana det vita bakgrundsljuset skina igenom. Det är antagligen bara mitt test-exempel som är syndabocken då jag inte hittat någon annan Swift-ägare med liknande problem.

Hoppet från 60Hz till 100+ är för mig som natt och dag, men de 21 extra som vi ser hos Swiften - före och efter den manuella överklockningen - är mer ett exempel på "att vi kan" vilket jag för den sakens skull personligen är ett stort fan av. Overkill är något vackert och jag vill bara understryka att resultatet, i det stora hela, inte märks av. Dessutom kräver det att man innehar ett Nvidia-kort från 900-serien (GTX 960+) om man önskar att ta hoppet från 144Hz till 165Hz. Det låter kanske som om jag försöker att nedtona PG278Qs fördel, men sanningen är att jag bara försöker att sätta fokus på de annars fantastiska features som jag anser inte bör vara en dealbreaker för de som är intresserade av att köpa denna skärm.

6

Sammanfattning

Asus lägger sig ännu en gång i fronten på skärmmarknaden där de sista årens konkurrens har pressat de olika tillverkarna till att utrusta deras respektive modeller med fortsatt mer och mer galna specifikationer. Spelupplevelsen övergår inte Acers XB270HU - här ligger de två skärmarna jämnt i racet. Men Swiften springer ganska enkelt cirklar runt den stackars Predator när det kommer till design, och Asus finish och sinne för detaljer skiner ännu en gång tydligt igenom. Men även om ingen av de två modellerna kan anklagas för att vara billiga att köpa, så är det ändå 850 kronor i skillnad på de två - cirka 6400 kronor för Swiften och runt 5550 kronor för Acers Predator.

Detta kanske inte spelar någon stor roll när man ändå ska hosta upp den summan pengar, men om man enbart kikar på rå prestanda för pengarna, så är det ändå en slant extra för "bara" en mer estetiskt tilltalande skärm. Det kommer säkerligen finnas delade meningar om, men oavsett vad din inställning än må vara, så ändrar det inte på att Asus nya Swift ännu en gång tar över stafettpinnen som det bästa inom gaming-skärmar med en rad olika festurs som får den att framstå som närmast perfekt.

Du kan läsa de kompletta specifikationerna för ROG Swift ROG på Asus hemsida.

Read the Eurogamer.net reviews policy

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Redaktionen

Redaktionen

Contributor

Relaterat material

FeatureNX-rapporten: Vecka 5

Här är allt som sagts om konsolen den senaste veckan.

FeatureHär är allt du behöver veta inför E3 - Del 1

Med vänliga hälsningar, E3-experten.

EssentielltRecension: Pro Evolution Soccer 2016

Hur står sig egentligen PES såhär lagom till 20-årsjubileet? Alex har svaret.

FeatureFörtitt: Anno 2205

Houston, vi har en förtitt.

FeatureGrattis Eurogamer.se! Idag fyller vi 1 år

Redaktionen berättar om hur de ska fira...

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading