Throwback Thursday: Eternal Sonata

Så mycket mer än bara ett spel.

För flera år sedan var jag ensam hemma och sjuk. I huset fanns det en mängd olika spel och konsoler men alla ägdes av min storebror. Hans policy om att få låna var väldigt tydlig: fråga så får du. Jag slängde iväg ett mess och sedan var jag bänkad framför tv:n med ett spel som sedan dess ständigt influerat mitt liv.

Eternal Sonata är ett japanskt RPG-spel som handlar om kompositören Frédéric Chopins sista dröm innan han dog av tuberkulos den 17 oktober 1849. I denna dröm möter han en skara av olika människor vars namn är baserade på musik. Polka är en av dessa personer och har samma förmåga som Chopin. De kan nämligen använda magi men i drömmarnas värld är det ingenting positivt. Det betyder att de snart kommer att dö.

Heavens mirror
Heaven's Mirror eller Death Lights?

Polka vill rädda världen från den onde Count Waltz som gör allt för makt medan Chopin vill ta reda på om denna musikfyllda värld verkligen är en dröm. Karaktärerna har känslor, mål, vänner och hela liv. Chopin vet inte vilket som är verklighet, världen där hans syster sörjer bredvid hans säng eller den med magi och ett inbördeskrig.

Förutom den fantastiska berättelsen bygger spelet mycket på områden späckade med svåra pussel i ren JRPG-anda. Efter bara ett par timmar kommer du till det oerhört frustrerande Fort Fermata. Det är en ruin fylld med olika monster som av någon anledning tycks skrika ''New England'' med varje attack. I detta gamla fort finns det även ett tiotal olika knappar utplacerade över flera olika nivåer. Ett feltryck och du måste börja om från början.

Fort fermata
Vad du än gör, tryck inte!

Spelet är fyllt med mängder av dessa irriterande slott. De är så svåra att jag, till denna dag, inte kunnat klara det utan en väldigt specifik guide. Trots att spelet är linjärt är det fyllt med hemligheter, kistor och massvis att upptäcka. Ena sekunden slåss du mot monstruösa lökar och andra dras du med i en bergochdalbana av känslor och intriger. Alla karaktärer är oerhört välskrivna, världen är levande och historien drar in problem från vår egen värld.

''All around us the world is fading at an incredibly rapid rate. And yet, you say you aren't able to see it. Well, perhaps there is a reason for that. Perhaps you can't see it because you are fading even faster than the world''

''If you are conscious of the fact that you are having a dream, and you can actually say that 'this is just a dream', then can you really be sure it's even a dream at all?''

''People with brightly glowing Astras always have to suffer in the end. Is the place where you are a miserable role like that? Don't you want to change it? You can't just sit back and accept a destiny of death. You have to fight back, resist. You have to try as hard as you can. After all, that's what life's all about, isn't it?''

Polka och Chopin

Dessa är tre av alla citat som gjort att jag aldrig gråtit så mycket till ett spel som till Eternal Sonata. Bara tanken av vissa scener får ögonen att tåras och hjärtat att kvida. För dig kanske detta mästerverk inte låter så speciellt men för mig är det det bästa.

Det tog mig hela sex månader att klara spelet. Ett år senare åkte jag och min pappa till Polen bara för att få veta mer om Chopin. Vi såg fem konserter, gick på tre museum och åkte över hela landet. Jag lärde mig att stå för mina val, bli mer empatisk och hantera tanken av döden.

Eternal Sonata är så mycket mer än ett spel. Det är en värld med kärlek och ett otroligt djup. Ta en titt nedanför så förstår ni vad jag menar.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (2)

About the author

Gabriel Eriksson Sahlin

Gabriel Eriksson Sahlin

Skribent

Gabriel är en öppen och sprallig östgöte som älskar spel, cosplay och skådespeleri. Med en dröm för att uppträda på scen studerar han skådespeleri i Göteborg och åker även runt på konvent där han både uppträder och dömer. Kärleken för cosplay kom för cirka 4 år sedan från den passionerade kärleken för spel. Gabriel älskar alla genrer men dras till spelen med en stark och drivande story så som favoriten Eternal Sonata.

Relaterat material

FeatureFörtitt: Mario Tennis: Ultra Smash

Vår älskade Mario med vänner är tillbaka i ännu ett hysteriskt sportspel.

EA på E3, live

Klockan 22.00 drar EAs presskonferens igång. Vi på redaktionen streamar konferensen och kommenterar den i vår live-chatt som du hittar nedan. Häng gärna med!

FeatureFörtitt: Tom Clancy's The Division

Lucas har dykt ner i virushärjade New York och blivit smittad av online shooter-sjukan.

FeatureFörtitt: The Sims 4 Dags Att Jobba

Sheila Stormfeldt från danska Eurogamer har testat den kommande expansionen.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading