Förra året under E3 2015 gjorde PC Gaming Show sin premiär och vi var inte direkt helnöjda med innehållet, då det kändes lite fattigt. Årets show är helt klart en förbättring trots att den drabbades av ljudproblem och ett halvrörigt format som hade behövt mera översyn. Du skulle lätt kunna skapa ett dryckesspel baserat på hur många gånger programledaren sa "coming up next", vilket vi såklart inte rekommenderar.

Det ska definitivt sägas att spektaklet inleddes på ett mäktigt vis med gameplay från kommande Dawn of War 3. Brent Disbrow från Relic Entertainment gick upp på scenen tillsammans med Phillippe Boulle - samt en space marine från spelserien - för att visa videon. Det är feta strider med stora arméer och en enorm mech i mitten som omges av alla tiders explosioner.

Många gånger under konferensens gång kom flera korta trailers förbi i hög fart och en av dessa kom från No Oxygen Included, av Don't Starve-skaparna. Vad vi vet är att det är en koloniseringssimulator och att det kommer släppas mot slutet av 2016. Utöver det är det än så länge svårt att bilda sig en uppfattning av spelet på så kort tid, något som kom att bli ett återkommande problem i showen.

Från kolonisering gick vi till ren överlevnad med Ark: Survival Evolved med skaparna Jesse och Forest Rapczak från Studio Wildcard. Vad vi får se är en video från materialet "Redwood" som bland annat introducerar en otroligt vacker miljö med en ny gigantisk dinosaurie. Utöver det fick vi också se material från nya Primitive+ och Primal Survival där du får spela som olika djurarter.

Ett spel som bar på den största vad i helvete-faktorn var helt klart Giant Cop: Justice Above All som ser ut att förena rättsväsendet med att leka gud. Humorn uppskattas mycket i en värld där spelaren uppenbarligen skipar rättvisa med en gigantisk näve, i en VR-värld signerad Oculus Rift.

Tätt följt får vi en inblick i Mount and Blade 2: Bannerlord där slott intas och riddare slaktas till höger och vänster. Frank Elliot från Taleworlds berättade kortfattat om actionrollspelet, tillika kungarikessimulatorn, där inriktningen var Siege-delen av spelet. Ni vet, där slott intas genom murbräckor och svärd.

PC Gaming Show påminde oss även om att The Surge fortfarande existerar, en titel som vi hittills inte vet mycket om ännu. Skaparna bakom har också utvecklat Lords of the Fallen och har gått från en fantasy-omgivning till en science fiction-omgivning med cyberpunk-twist. Vi fick en otroligt kort trailer, men dessvärre inte mycket mer info än så.

Såklart var Lawbreakers givet att visas upp och dess tid inleds med tufft gameplay som också tipsar oss om att skriva upp oss för spelets alpha-version. Självaste Cliff Bleszinski gjorde entré för att prata om spelet och hur det skiljer sig från andra liknande titlar, vilket vi dock redan har hört om tidigare. Spelets alpha-del bygger upp inför early access som kommer dra igång nu i augusti.

Showen gav den alltmer populära esporten utrymme som sig bör med Yahoo Esports. Det snackades om dess utveckling tack vare Twitch och andra streaming-alternativ. Det sa oss inget nytt om någonting men var antagligen tänkt som en egen hyllning hand i hand med PC-hyllningen.

På tal om PC var det därefter dags för AMD (återigen sponsor) att visa upp sina nya grafikkort. Lisa Su gick upp på scenen, precis som förra året, med en briefcase innehållandes nya Radeon-grafikkort. I samband med detta fick vi även se en kort teaser från VR-versionen av FPS-spelet Serious Sam.

2015/articles//a/1/8/3/7/0/0/6/eurogamer-3ruil8.jpg

Något jag personligen har väntat på att få se är gameplay från Vampyr och mycket riktigt var det vad vi fick härnäst. I tredjepersonsvy rör sig spelaren i en mörk och dyster omgivning och denne har uppenbarligen ett par sköna attacker att välja mellan som vampyr. Det hade varit önskvärt att se utvecklarna DontNod prata om titeln, men det var tydligen för mycket begärt.

Killing Floor 2 har varit ute på early access ett bra tag nu och vi fick härnäst se material från det nya Bullseye-tillägget. Spelarna får en ny perk, nya kartor samt ny karaktär att leka med i mutantkaoset. Vidare introducerades Killing Floor: Incursion som är spelets VR-version för Oculus Rift. En kort video visade upp potentialen hos spelet.

Fortsättningsvis för VR-delen kom det ytterligare en kort trailer och den här gången för Superhot som verkar som gjort för VR-konceptet.

Desto mer intressant var dock vad rollspelsmakarna Obsidian hade i görningen och det visade sig vara ett nytt rollspel i stil med Pillars of Eternity. Tyranny heter spelet och frågar sig vad som händer när ondskan vinner, vilket är en premiss jag står helt och hållet bakom.

Nästa spel blev cyberpunkinfluerade Observer från Blooper Team. En teaser inledde och därefter kom Rafal Basaj in för att prata om spelet och vad det egentligen är för något. Han ställde den intressanta frågan "What would you do if your fears got hacked?", vilket är premissen. Spelaren kommer ta rollen som Dan i den så kallade Observer-gruppen som hackar andra personers tankar, vilket gärna resulterar i psykedeliska upplevelser under spelets gång. Onekligen mycket spännande och potentiellt oförutsägbart.

Spelet därefter går under strategi/Moba-konceptet och presenterades av Jason Coleman från Sparkypants. Spelet heter Dropzone där varje spelare kontrollerar varsin pilot i stora mecha-bestar.

Något som vi fick en mindre inblick i var Arma 3: Apex med Jay Crowe från Boehmia Interactive. Apex för med sig nytt material, bland annat den nya kartan Tanoa som kommer den 11 juli.

Nästa titel kom från Bulkhead och Square Enix och heter kort och gott The Turing Test. Det första vi lade märke till var hur mycket spelet osade av Portal och utöver det var det svårt att bilda en uppfattning om vad spelet innebär, mer än rymdutforskning och pussel. Science fiction och Europa är på tapeten i den nya trailern i alla fall och det är dödligt snyggt.

Nervösa Heather Penn från Finji gick härnäst upp på scen för att presentera Overland - ett postapokalyptiskt spel i minimalistiskt grafisk stil.

Nästa titel är intressant just av anledningen att det förmodligen blir titeln som kommer att konkurrera med kommande No Man's Sky. Dual Universe är ett spel där du bygger dina egna skepp och rymdstationer och flyger med dessa genom ett expanderande universum. Under 2017 planeras en alpha för spelet.

Från New World Interactive - utvecklarna bakom Insurgency - visades Day of Infamy som kommer släppas på early access nästa månad. Det återstår att se om detta andra världskrigslir kommer ta över fanan från Day of Defeat: Source som spelas än idag, inklusive av undertecknad.

Mirage Arcane Warfare är ett nytt spel från Torn Banner Studios och beskrevs under showen som Chivalry med en magisk twist. Grafiskt ser det misstänkt ut som Battleborn, vilket ni kan bedöma själva från videon som visades. Spelets beta planeras landa under hösten 2016.

Så sakteliga rörde sig showen här mot sitt slut och vi fick en kvick trailer från otroligt mysiga och magiska Mages of Mystralia.

Warframe blir tydligen bollsport, enligt nytt videomaterial som också visades kort därefter.

Till slut var det så dags för Deus Ex: Mankind Divided att breda ut sig och dessvärre fanns inte mycket att hurra för. Det var lite kul att få se nytt gameplay från spelets första uppdrag i Dubai, medan resterande innehöll information vi redan har tagit del av.

1

En desto bättre avslutning gjordes oväntat av legenden Warren Spector som tittade förbi för att hålla ett tal rörande PC-spelandet. Han tog upp det förflutna mot nu inom spelutveckling och gick kort in på sitt nuvarande engagemang hos Otherside Entertainment som bland annat jobbar på kommande System Shock 3.

Glöm inte att kika in vår saftiga E3-hubb med all info kring veckans händelser.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Jonas Pettersson

Jonas Pettersson

Redaktör / Assisterande chefredaktör

Ingen på redaktionen vet exakt var Jonas härstammar, men trots sin uppväxt i de värmländska skogarna har han inte undkommit det magiska mediet som är dator- och tv-spel. Hans vanligaste genres rör sig inom FPS, actionrollspel och skräck.