E3 2016: Såhär var Microsofts presskonferens

Microsoft slog på den stora trumman med mängder av spel och två nya konsoler

Efter att ha hållit skeppet tätt under flera månader har Microsoft E3-skuta läckt som ett såll de senaste dagarna och speciellt timmarna innan deras presskonferens. Dead Rising 4, State of Decay 2, Forza Horizon 3, Xbox One Slim, Xbox Scorpio, Recore, Final Fantasy XV med mera skulle ta plats på scen - och i stort sett alla rykten visade sig stämma. Men Microsoft lyckades bjuda på en hejdundrande show ändå, även om det inte visades ett enda spel som enbart kan spelas på Xbox One. Istället var ledorden "exklusivt på Xbox One och Windows 10".

Microsoft sparkade igång presskonferensen med att presentera Xbox One S, en 40% mindre version av Xbox One som dessutom har stöd för 4K-video och inbyggt nätaggregat. Äntligen slipper vi den enorma strömklumpen bakom tv-bänken! I paketet ingår också en nydesignad handkontroll med bättre grepp och längre räckvidd. Priset väntas landa på 3000-4000 kronor beroende på hårddiskens storlek. Ett klockrent köp, om det inte hade varit för en viss skorpion som avslutade presskonferensen. Men mer om det sen.

Efter den flygande starten presenterades den lite lustigt namngivna tjänsten Play everywhere. Tjänsten innebär att utvalda digitala Xbox One-spel inkluderar Windows 10-versionen utan extra kostnad. Dessa spel har även stöd för cross-play mellan de två plattformarna, samt gemensamma sparfiler. Just nu är det Microsofts egna spel som har stöd för Play everywhere, till exempel Forza Horizon 2, Gears of War 4, Scalebound och Sea of Thieves. Ett mycket bra initiativ för att bygga ihop de två plattformarna.

Därefter var det dags för Gears of War 4. En ganska lång spelbar sekvens visade upp mörka men stämningsfulla miljöer fulla med detaljer som vinande sand och byggnader som kollapsade. Den tunga kontrollen finns kvar, likaså de klumpiga animationerna. Det känns helt enkelt som Gears of War, på gott och ont. I slutet av trailern möts vi av en åldrad Marcus Fenix - samt en krigsskadad Xbox Elite-kontroll med Gears of War-tema.

1

Efter Gears of War 4 fick Killer Instinct 3 lite utrymme då Gears-karaktären Genral Raam presenterades som en ny kämpe. General Bagge är dessutom gratis att prova på under veckan.

Nästa genrehopp landade i Forza Horizon 3, ett ännu mer lekfullt tillskott i den eminenta Horizon-serien. Denna gång är det Australien som står för gatorna och vi får även leka med strandbuggys och köra över vatten. Den största nyheten är möjligheten att hoppa in i dina vänners värld med ett enkelt knapptryck för att vara med i samma tävlingar. Releasedatumet sattes till den 27 september

Efter den slipade Forza Horizon-presentationen fick vi se de första spelbara sekvenserna från ReCore, Keiji Inafunes hajpade titel. Trailern visade lite plattformshoppande och skjutande, men både grafik och spelmekanik såg i ärlighetens namn mer än lovligt oslipat ut. Spelet släpps dock inte till fullpris och det kan mycket väl vara roligare att spela än vad trailern ger sken av.

Även nästa anhalt var ett rörigt japanskt spel, närmare bestämt Final Fantasy XV. Det var första gången som Xbox One-versionen visas och vi fick se en strid mot en enorm boss. Oroväckande nog fick spelets kamera konstant fnatt och det var minst sagt svårt att förstå vad tusan som hände. Oron växer inför releasen so ändå inte är särskilt långt bort.

Därefter var det dags för några snabba speltrailers utan någon närmare presentation. Först visades The Divisionen-expansionen Underground, följt av Battlefield 1-trailern som visades på EA:s presskonferens. Inget nytt under solen med andra ord.

2

Sedan äntrade Phil Spencer åter scenen för att berätta att Xbox Live ska bli ännu bättre med fler servrar, samt tre spännande tjänster. Först ut var Clubs on Xbox Live, det vill säga grupper för allt möjligt där likasinnade kan samlas för att spela och diskutera. Därefter presenterades den lovande funktionen Looking for Group som kan användas för att hitta personer för att klara ett specifikt uppdrag eller kanske ta en viss achievement. Slutligen pratades det om tävlingsplattformen Arena som bland annat kommande FIFA-titlar ska få stöd för - antagligen inte FIFA 17 dock.

Efter Xbox Live-avstickaren var det åter dags för spel och vi fick se Minecraft Realm, ett Minecraft som erbjuder större möjligheter till modifikationer samt cross-play mellan Ios, Android och Windows 10. Samma stöd ska komma till Xbox i början av nästa år, men de som spelar på Playstation och Wii U lär inte få den möjligheten.

Nästa punkt på schemat var en sizzle reel på en mängd indiespel, bland annat Castlevania-utvecklarna Mercury Steams kommande titel. Det visades flera intressanta indiespel, men alla bleknade i jämförelse med det Bioshock-osande We Happy Few. Spelet släpps tidsexklusivt till PC och Xbox One och dyker upp på Xbox One Game Preview den 26 juli.

Sedan var det dags för japanernas revansch med Tekken 7, samt de Xbox One/Windows 10-exklusiva Dead Rising 4 och Scalebound. I Dead Rising får vi äntligen återse Frank West och den härliga skräckhumorn, medan Scalebound ser betydligt bättre ut än förra årets visning. Microsoft fortsatte att trumma på med de lovande Sea of Thieves, State of Decay 2 och Halo Wars 2, varav det senare släpps som beta i samband med E3. Båda spelen är exklusiva till Xbox One/Windows 10 och kommer nästa år. Sea of Thiefs stack ut mest med färgglad grafik och lekfullt upplägg. Förhoppningsvis kan Rare pricka rätt denna gång.

4

I slutet av visningen väntade en stor knall: den beryktade Project Scorpio. Microsofts ordentligt uppdaterade Xbox One med fokus på 4k-grafik och VR. Mätt i teraflop landar Scorpio på 6, jämte 1,31 för Xbox One och 1,84 för Playstation 4. Playstation 4 Neo sägs klämma fram 4,19. På PC levererar det nylanserade grafikkortet GTX 1070 liknande prestanda som Project Scorpio. Lanseringen av Scorpio väntas dock ske först till hösten/vintern 2017, så jämfört med påkostade speldatorer kommer den att ligga en bra bit efter - men på konsolfronten lär Project Scorpio klå allt annat med råge. Frågan är vad priset landar på? 5000 kronor? 10 000 kronor?

Men förutom den vaga prislappen var det mesta på Microsofts presskonferens lysande. Tempot var högt och spelen många. De riktiga wow-momenten saknades visserligen eftersom precis allt hade läckt i förväg, men det var inget som hindrade Microsoft att bjuda på en show som mycket väl kan vara mässans bästa. Speciellt för PC-spelare med Windows 10.

Glöm inte att kika in vår saftiga E3-hubb med all info kring veckans händelser.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

P-A Knutsson

P-A Knutsson

Skribent

Sedan P-A kidnappade sin brors Nintendo 8-bit i slutet av 80-talet har han varit fast i spelens värld. Idag står alla nya konsoler vid tv-apparaten och de flesta äldre konsoler är redo att kopplas in när retrosuget blir för stort. P-A tycker om de flesta spelgenrer, men har svårt för fotboll och meningslösa Free to play-titlar.

Relaterat material

RekommenderatRecension: Quantum Break

Tillbaka till framtid... Nutid... Adam har spelat Quantum Break!

FeatureFörtitt: LEGO Marvel's Avengers

Vi har lekt bland dansk plast och amerikanska superhjältar.

Följ Eurogamer.se på Närcon Vinter 2016!

Med packade väskor slänger sig Gabriel iväg till Närcon Vinter 2016.

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

FeatureAndréas krönika #6: Om Jonas Pettersson

Det sker lite ändringar på redaktionen och Andréas berättar om vad som sker, rent praktiskt.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading