E3 2016: Så här var Sonys presskonferens

En sammanfattning på 5000 tecken.

Efter att Microsoft blåst skallen av oss med inte mindre än en, utan två nya Xbox One-konsoler, var pressen på Sony tveklöst hejdundrandes hög. Och då den japanska konsoltillverkaren förra året kanske hade en av tidernas bästa presskonferens var de tvungna att leverera.

Presskonferensen inleddes med ljuv musik av en symfoniorkester. Ett udda inslag, absolut, men satte samtidigt en viss standard på vad som komma skulle. Sony lade nämligen allt krut på spel och följde upp alla de frågetecken vi haft sedan juni 2015. Releasedatum dundrades ut, nya IPn presenterades och en del kära ansikten visades upp. Men mer om det senare i texten.

Det har länge ryktats om att God of War 4 skulle få lite rampljus under konferensen. Och visst, God of War visades upp, och ja - det är Kratos (indirekt) som är herren på täppan även i kommande God of War-titeln. Sony verkar dock ha bytt inrikting på spelet och genre och satsar istället på en fullkomlig reboot av gudasmiskaren.

Det God of War som vi fick bekanta oss med under E3 2016 verkar istället bli en actionrökare i tredjeperson snarare än ett traditionellt hack n' slash. Borta är även den grekiska mytologin och ersatt med ett kallt och mörkt Norden. Våldet är dock fortfarande lika avskalat och brutalt ärligt som innan och God of War till Playstation kanske är något av det snyggaste vi sett i genren. Kan det slå Uncharted 4: A Thief's End på fingrarna? Inte alls omöjligt.

Raskt vidare till nästa titel, nämligen det apokalyptiska Days Gone. Här bjöd Sony både på en trailer och lite gameplay-material. Vad finns att säga mer än att domedagen är klädd i krispigt högupplöst skrud? Nja, Sony verkar gå den säkra vägen med Bend Studios och levererar ännu ett zombiespel. Vad som däremot kan bli intressant, och som vi lär få veta de kommande månaderna, är själva bakgrundshistorian. Vad har fått de döda att gå igen? Och varför har de dött? Och varför i en sådan groteskt stor mängd?

När Sony visade upp listan över spelbara titlar på E3 så lös The Last Guardian med sin frånvaro. Det var ett dåligt tecken och med tanke på spelets redan beryktade historia av förseningar och plattformsbyte så dånade varningsklockorna. Tji fick jag, som på förhand dömt ut en release år 2016, och istället fick vi inte bara en trailer - vi serverades även ett releasedatum. Den 25 oktober smäller det och år av olidlig väntan är äntligen över.

Och i den här takten fortsatte Playstation-lägret att dundra ut titlar och trailer, en efter en. Vi fick se smarrig gameplay från Guerillas nya projekt Horison: Zero Dawn där spelets mekanik visades upp i all sin prakt. Vi fick även ytterligare trailers från Quantic Dreams Detroit Become Human och det ser helt fantastiskt ut. De som sedan tidigare haft svårt för David Cages stil lär inte hurra, dock. Vi andra kan se fram emot ett förstklassigt och hårt regisserat mysäventyr med inslag av QTE.

Det är nu det började bli riktigt, riktigt spännande. Mitt i allt, utan någon förvarning, slevades Resident Evil 7 upp. Serien verkar gå tillbaka till sina rötter med fokus på ren och hederlig skräck. Trist nog ser VR ut att bli en betydande del av spelet, men förhoppningsvis kommer Capcom att reda ut dessa frågetecken längre fram.

Och på tal om VR! Sony satsar stenhårt på formatet och spelen som kommer till det. Ett axplock av godingarna som visades upp är Battlefront X-Wing VR Mission, Batman Arkham VR och Final Fantasy 15 VR. Vem vill inte leka med Chocobos i virtuell verklighet, liksom? Jag vet att åtminstone jag är rejält sugen. Si så där över 9000.

Ett rykte som snurrat runt i månader har varit Crash Bandicoots återkomst. Sony har dragit sitt strå till stacken för att bygga hajp vilket fått fansen att bli som besatta på internetforum, världen över. Konsoltillverkaren har dock, gång på gång, poängterat att Activision äger rättigheterna - ett problem som nu tillslut verkar ha bli löst. I samarbete med utgivaren kommer Sony nämligen leverera remakes på de tre första Crash Bandicoot-spelen som kom till Playstation. Spelen är än så länge bara bekräftade till Playstation 4, och dessutom kommer Crash att gästspela in Skylanders Imaginators senare i höst. En annan Activision-titel som fick lite extra mycket kärlek var Call of Duty: Infinite Warfare. Vi fick en ny trailer och ja, det är ett Call of Duty fast i rymden. Striden mellan detta och Battlefield 1 kommer minst sagt bli hård i höst.

Även Insomniac fanns på plats för att visa upp vad de pysslar med just nu. Det är inget mindre än ett Marvel-spel med Spider-Man i huvudrollen. Det ser lysande ut och då dräkten i spelet är minst sagt likt den som "nya" Spider-Man bär i filmerna, så lär en koppling finnas.

Sony avrundade sin presskonferens med att äntligen visa upp Hideo Kojimas nya spel. Det ser precis så vrickat ut som vi lärt oss förvänta oss av demonproducenten. Death Stranding - som spelet heter - verkar handla om en man (spelad av Norman Reedus) som fastnat på en öde ö. Av de få bildsnuttar vi fick se verkar huvudpersonen blivit galen. Av vad är så klart oklart, än så länge.

Glöm inte att kika in vår saftiga E3-hubb med all info kring veckans händelser.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Relaterat material

FeatureEurogamer räknar ner till Retrospelsmässan: Retroflörtandets utveckling

Alex önsketänker och hinner dessutom med att samtidigt bekänna färg.

FeatureHär är allt du behöver veta inför E3 - Del 2

Den efterlängtade fortsättningen är här!

FeatureFörtitt: Hitman

Petter har myst runt i betan till den kommande lönnmördarsimulatorn.

FeatureVad spelar vi i helgen? (17-19 juni)

Orkar vi mer spel såhär post-E3? Har påven en konstig hatt?

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading