Skyrim Special Edition: PS4, Xbox, PC, moddar och allt vi vet

Vad du kan förvänta dig från nyversionen. 

Under E3 blev det klart att vi faktiskt kommer få en nyversion av Skyrim till PS4, Xbox One och PC.

The Elder Scrolls 5: Skyrim Special Edition innehåller originalspelet plus all DLC och med upphottad grafik och stöd för moddar - även på PS4 och Xbox One. Det kommer vara gratis för de som äger Skyrim plus all DLC på PC.

Skyrim Special Edition till PS4, Xbox One, PC - vad är nytt

Med tanke på att PC-spelare vant sig med moddar som gör Skyrim snyggare än en supermodell så är det därför konsolspelarna som får mest ut av denna nyutgåva. Här är allt nytt i jämförelse med den gamla utgåvan:

Skyrim PS4, Xbox One vs Skyrim Xbox 360, PS3

 • Upphottad grafik, inklusive bättre upplösning och effekter, volymetriska god rays, dynamisk skärpedjup och mycket mer
 • Stöd för moddar
 • All DLC ingår - Dragonborn, Hearthfire and Dawnguard

Skyrim Special Edition PC - hur står sig nyutgåvan mot originalet?

 • 64-bit-support, vilket gör att spelet kan tillgå mer RAM än originalet
 • Stöd för existerande moddar plus de som ladda upp via Bethesa.nets Creation Kit
 • Stöd för sparfiler från original-Skyrim i Special Edition
 • Gratis för Steam-användare som äger originalspelet och alla expansioner (Dragonborn, Hearthfire and Dawnguard) eller Legendary Edition

Trailern till Skyrim Special Edition:

Vilken DLC ingår i Skyrim Special Edition?

 • Dawnguard: Den första expansionen till Skyrim fokuserar på blodsugande vampyrer och du får valet att göra dem följe eller slå dina nävar ihop med Dawnguard och utrota Dracula-töntarna (vi hejar på Dawnguard, hallå!). Expansionen innehåller fler uppdrag, nya vapen (inklusive armborstar), rustningar och perks. Du fick även möjligheten att antigen förvandlas till en vampyr eller en varulv.
 • Hearthfire: En lite mindre expansion för dig som vill mysa snarare än kämpa mot äckliga monster. I Heartfire får du möjligheten att bygga ett eget hus och adoptera ungar. Det är en trevlig upplevelse som funkar dåligt på egen hand (om du köpte det när det släpptes var det en rätt stor besvikelse) men passar perfekt i Skyrim som en helhet.
 • Dragonborn: Den tredje och sista expansionen la till ett helt nytt område i form av ön Solstheim och gav dig möjligheten att rida på drakar. RIDA PÅ DRAKAR! Vi fick också nya vapen, rustningar, nya uppdrag och massa annat skoj. Ett måste helt enkelt för alla Skyrim-fantaster.

Moddar till Skyrimon på PS4, Xbox One, PC - hur kommer de funka?

Precis som till Fallout 4 så bygger Bethesda in stöd för moddar på PS4 och Xbox One i Skyrim Special Edition. Med tanke på Fallout 4 hade ett utbud på över 800 moddar när stödet blev tillgängligt på Xbox One kan vi nog se fram emot ett liknande - om inte ännu större - utbud när Skyrim får samma stöd.

För att komma åt moddarna så funkar det exakt likadant som på just Fallout 4 på Xbox One och PS4 via ett alternativ i spelets meny. Därifrån måste du logga in på Bethesda.net och kan därefter scrolla dig igenom alla moddar som lagts upp via företagets Creation Kit.

På PC så kan du visserligen använda existerande moddar på nyutgåvan men stöd för de uppladdade på Bethesda.net läggs även till.

Om du undrar vilka moddar vi kan förvänta oss på PS4/Xbox One så är inget ännu bekräftat men av trailern att döma så kommer en hel del skoj att dyka upp. Vad sägs om More Adoptable Children, Faster Wood Chopping, Cats! och Cow Armour. Vi har alltid velat ha rustning på kossor.

mods

Skyrim Special Edition, framerate och visuella uppgraderingar

Vi har ännu inte fått några specifika detaljer men våra brittiska kollegor tror att Skyrim Special Edition rullar på i 1080p i 30fps baserat på det vi sett ännu. På PC kommer du självklart kunna ställa in detta mer utförligt.

De grafiska uppgraderingarna i Special Edition inkluderar:

 • Upphottade texturer och effekter
 • Volymetriska god rays
 • Dynamiskt skärpedjup
 • Bättre reflektioner på ytor (vatten, golv, osv)
 • Nya snö-shaders
 • Nya vatten-shaders

Med tanke på att Bethesda har lagt till extra prylar i omgivningen så som svampar, blommor, stenar och mer träd så har alltså till och med PC-spelarna något att hämta i denna nyversion. Skyrim Special Edition är rätt så jäkla snyggt.

1

Skyrim Special Edition - pris och släppdatum

Skyrim Special Edition släpps till PS4, Xbox One och PC den 28 oktober över hela världen. Det är ett fullprisspel (49.99 euro) så räkna med en prislapp på 500-600 kronor baserat på var du handlar det ifrån. Äger du det till PC (inkl all DLC eller Legendary Edition) så får du nyutgåvan helt gratis.

Hur laddar jag ner Skyrim Special Edition gratis på PC då?

Precis som vi nämnt tidigare så kan du ladda ner Skyrim Special Edition gratis till PC om du äger all DLC eller Legendary Edition när nyutgåvan släpps den 28 oktober.

Exakt hur detta kommer funka är ännu oklart, men det kan vara så att de som har spelet på sitt Steam-konto kommer automatiskt låsa upp Special Edition när det släpps.

Vi kommer uppdatera denna korta guide när vi får mer information om Skyrim Special Edition, så håll ögonen öppna om du är sugen på att åter ge dig tillbaka till de vackra vita bergskedjorna!

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Redaktionen

Redaktionen

Contributor

Relaterat material

E3 2016: Todd Howard presenterar Skyrim: Special Edition

Uppdateringar för Fallout 4 och högupplöst Skyrim.

Killen som gav bort fem kilo kapsyler får spela Fallout 4

Stort grattis till skitroligt initiativ!

Eurogamer Live: Paragon

Följ med Petter Hansson Frank när han tar sig an Epics kommande MOBA.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading