Playstation 4 Neo: releasedatum, pris, specifikationer och allt annat vi redan vet

Vad som blir nytt med Sonys mellangenerationsuppdatering.

Dammet har lagt sig efter E3 och Playstation 4 Neo - eller Playstation 4K - var märkbart saknad. Där Microsoft utannonserade inte bara en utan två nya konsoler - Xbox One S och Xbox Project Scorpio - bekräftade Sony i tystnad en mellangenerationsuppgradering precis innan showen körde igång. Trots detta så finns det gott om information om konsolen genom en serie läckor, så som en visuell förbättring och prestandauppgraderingar för framtida spel som en del av ett dedikerad "Neo-läge", 4K-utmatning och full kompatibilitet till Playstation 4-spel och kringutrustning.

Playstation 4 Neo-specifikationer vs Playstation 4 - hur de båda systemen jämförs

Vanliga Playstation 4 Playstation 4K Neo Lyft
CPU Åtta kärnors Jaguar klockade till 1.6GHz Åtta kärnors Jaguar Klockade till 2.1GHz 1.3x
GPU 18 Radeon GCN-beräkningsenheter på 800MHz 36 förbättrade GCN-beräkningsenheter på 911MHz 2.3x FLOPs
Minne 8GB GDDR5 på 176GB/s 8GB GDDR5 på 218GB/s 24% mer bandbredd, 512MB mer användbart minne

Medan våra brittiska kollegor på Digital Foundry går in i detalj i sin analys av Neos specifikationer, så kan vi lätt sammanfatta att vi kan förvänta oss en GPU-överklockning som vida överstiger x86-kärnorna i originalkonsolen, en bandbreddsökning för matcha det, samtidigt som det inte går i paritet med 31 procent-ökningen i CPU:n. Vi kan även se fram emot 512MB mer minne för spel i Neo-läget samt det som beskrivs som "den häftigaste aspekten" - ett rätt stort GPU-lyft som mest troligt baseras på kommande Polaris-teknologi från AMD.

Kort sagt, Neo skiljer sig från den existerande Playstation 4 på följande områden:

 • Grafik- och prestandaförbättringar för de spel som stödjer det när de spelas på Neo
 • 4K-upplösning för utvalda spel, samt möjligheten att skala upp andra
 • Stöd för 4K-video (Vilka det gäller, inklusive UHD Blu-ray, har inte bekräftats än)

Playstation 4 Neo vs Playstation 4 - Vad kommer bli likadant?

 • Samma bibliotek av spel - så inga Playstation 4 Neo-exklusiviteter - där samtliga har samma paket som fungerar på båda konsolerna
 • Identiskt support för tillbehör, allt från Dualshock 4 till PS Camera
 • Inga Playstation 4 Neo-exklusiva funktioner eller DLC i något spel. Dock kan vissa lägen utökas; ett exempel är om det finns ett co-op-läge i split-screen för två spelare, så kan detta expanderas till fyra spelare på Neo
 • Samma ekosystem för PSN, så vanliga Playstation 4-användare kan spela och interagera sida vid sida med Neo-användare utan att något skiljer sig online
 • Spardata, troféer och PSN-konton kommer att funka mellan systemen och ha samma interface
 • Playstation Store kommer vara samma, men förvänta dig särskilda sidor som visa Neo-funktioner

Vad vi inte vet om Playstation 4 Neo än:

 • Om Playstation 4 Neo kommer att ha en UHD Blu-ray-läsare för 4K-filmer
 • Om det designen på hårdvaran kommer att förändras
 • Stöd för HDR, något som kommer att finnas i Xbox One S (läs hur HDR påverkar ditt spelande och filmtittande i vår artikel om konsolen)
 • Om bakgrundsfunktioner för media kommer att förbättras; Läckor från Sony pekar på att Neo kommer ha stöd för inspelning av gameplay i 1080p
 • Särskilda förbättringar för Playstation VR-spel, eller om hjälmens externa processorbox integreras i Neo-hårdvaran
 • Utökat hårddiskutrymme i Neo-modellerna
1
Vi vet ännu inte hur designen på Neo kommer att se ut.

Playstation 4 Neo-grafik- hur annorlunda kommer Playstation 4K-spel att se ut?

Tills dess att en officiell utannonsering och material från utvecklare finns att tillgå, så är det svårt att säga exakt hur stor skillnaden blir på Playstation 4 Neo-spel. Men på papper så kommer ett 2.3x FLOP-grafiklyft och extra 512MB minne ge spelen extra glans. Men med tvingande stöd för existerande Playstation 4-spel på Neo, så finns det en gräns för hur förbättringarna kan te sig. Trots allt så har Sony-chefen Andrew House sagt att både den första Playstation 4-modellen och Neo ska säljas under samma "livscykel". Dock så vet vi att följande förbättringar är att förvänta, beroende på spelet så klart:

 • Obligatoriskt upplösning på minst 1080p
 • Högre bilduppdatering
 • Stabilare bilduppdatering
 • Förbättrad grafik
 • Flera grafiska möjligheter

Playstation 4 Neo-spel: Vilken mjukvara kommer att förbättras på den nya hårdvaran?

Från och med oktober 2016, så måste alla spel som släpps till Playstation 4 erbjuda ett Neo-läge för att förbättra det visuella samt prestandan och här är det fritt fram att antingen öka upplösningen, eller lägga till nya grafiska detaljer. Detta innebär att detta årets största spel kommer att ha Neo-lägen - exempelvis Gran Turismo Sport, Watch Dog 2, Dishonored 2 och kanske även de titlar som släpps till Playstation VR. Inget är dock bekräftat från varken förstapart eller tredjepart.

Utvecklare är välkomna - men inte tvingade - till att lägga till "framåtkompatibilitet" till existerande Playstation 4-spel, vilket öppnar dörren för att några av denna generationens största släpp helt enkelt blir ännu bättre. Återigen så är inget bekräftat, men våra brittiska kollegor på Digital Foundry har knåpat ihop en lista på tio spel som är perfekta för en Neo-uppdatering.

2

Hur kan Playstation 4 Neo jämföras med Xbox One S?

Där Xbox One S mest är en slimmad version av den existerande Xbox One-konsolen (med ett par tweaks för de som har 4K-TV - du kan läsa allt vi vet om Xbox One S här i vår dedikerade guide), så är Playstation 4 Neo en mellangenerationsuppgradering med ett par förbättringar i grafik och prestanda.

Med det sagt, så erbjuder Xbox One S HDR-stöd för utvalda spel och även en UHD Blu-ray-läsare - funktioner som helt enkelt inte är bekräftade för Playstation 4K.

Hur står sig Playstation 4 Neo mot Project Scorpio?

Playstation 4 Playstation 4 K Neo Xbox One Project Scorpio
CPU Åtta kärnors Jaguar klockade till 1.6GHz Åtta kärnors Jaguar klockade till 2.1GHz Åtta kärnors Jaguar klockade till 1.75GHz Åtta kärnor, men spekulation: överklockad Jaguar eller likvärdig
GPU 18 Radeon GCN-beräkningsenheter på 800MHz 36 förbättrade GCN-beräkningsenheter på 911MHz 12 GCN-beräkningsenheter på 853MHz Spekulation: 56/60 GCN-beräkningsenheter på 800-850MHz
Minne 8GB GDDR5 på 176GB/s 8GB GDDR5 på 218GB/s 8GB DDR3 på 68GB/s och 32MB ESRAM på max 218GB/s Över 320GB/s bandbredd - spekulation: 12GB på GDDR5

Project Scorpio är för Xbox One vad Playstation 4 Neo är för Playstation 4 - en mellangenerationsuppgradering med noterbara grafisk- och prestandaförbättringar till existerande mjukvara, och komplett bakåtkompatibilitet för all redan existerande mjukvara samt tillbehör.

Hur kan dessa två jämföras, rent teoretiskt? Medan Xbox One till dagens datum legat bakom Playstation 4 i ren styrka, så erbjuder Project Scorpio ett prestandaövertag som mer eller mindre krossar både Playstation 4 och Playstation 4 Neo. Den kommer med bättre grafikförutsättningar och minne, och har stöd för spelande i äkta 4K.

För att citera Digital Foundry i deras analys av Xbox Project Scorpios prestanda:

"It's a remarkable turnabout. A good portion of PlayStation 4's success has been down to its spec advantage over Xbox One, combined with a focus on the hardcore player. Sony's technological advantage will be gone with the next wave of hardware."

Det är att förvänta att du behöver vänta lite längre på den ena än den andra, dock. Playstation Neo ryktas släpps i slutet av 2016 - även om den kan bli så sen som mars 2017 - medan Microsoft har sagt att Project Scorpio inte kommer förrän i slutet 2017. Pris är också en faktor att ta hänsyn till, och Digital Foundry spår ett prisgap på 100 dollar mellan de två mellangenerationskonsolerna.

Playstation 4 Neo-pris, släppdatum, samt förhandsbokning i Sverige

Trots att Sony bekräftat att systemet faktiskt existerar, så har de inte släppt något pris. Dock har Sony Playstation-chefen Andrew House sagt att priset kommer bli högre än den redan existerande hårdvaran - Playstation 4 släpptes för runt 3500 kronor, och säljs just nu för mellan 2800 och 3300 kronor. Neo förväntas släppas utan att den går med förlust och förhandsbokningarna kommer inte öppna på riktigt förrän konsolen visas upp.

Sony behöver även bekräfta ett releasedatum, även om stöd för mjukvaran redan börjar att rullas ut i oktober. Därför kan vi förvänta oss ett släppdatum däromkring. Detta skulle matcha med Playstation VR som ska komma till Sverige den 13 oktober.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Redaktionen

Redaktionen

Contributor

Relaterat material

FeatureSpelbranschen, jag har ledsnat på din handsvett

Alex tycker att folk ska börja tänka mer själva igen

FeatureÅsikt: Jag älskar förseningar

Och det borde du också göra.

FeatureEurogamer räknar ner till Retrospelsmässan: Retroflörtandets utveckling

Alex önsketänker och hinner dessutom med att samtidigt bekänna färg.

FeatureFörtitt: Alwa's Awakening

Under ett besök på Retrospelsmässan i Göteborg fick vi chansen att klämma på svenskutvecklade Alwa's Awakening.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading