BioWares hett efterlängtade Mass Effect Andromeda - som många fortfarande refererar som Mass Effect 4 - har varit under utveckling i åratal.

Officiell information om spelet är fortfarande svårt att hitta dock då BioWare bestämt sig för att hålla projektet så hemligt det bara går.

Det blir en nystart för serien, även om spelet kommer att behålla mycket av sin lora; Draget att förflytta sig till en färsk galax, Andromeda, innebär att BioWare kan lämna de beslut du gjorde i originaltrilogin bakom dig. För att hålla det enkelt; Mass Effect Andromeda kommer inte att känna igen ditt val från ME3-slutet.

Här är den senaste Mass Effect Andromeda-trailern från E3 2016:

Mass Effect Andromeda-gameplay: Hur funkar det?

Förutom den nya skådeplatsen, så kommer BioWare inte att ändra för mycket med den överliggande Mass Effect-upplevelsen. Förvänta dig därför dialoghjul, stora val och sci-fi-krig med "rymdmagi".

Förvänta dig även ett stort antal planeter att utforska, där var och en kommer ha en särskild biome, enligt BioWare. Men dessa områden kommer att vara stora, samt utforskningsbara både via fot och den återvändande Mako-bilen.

Det kommer inte finnas fordonsstrider denna gång, så du kommer istället att använda din Mako enbart för att utforska. Att söka igenom planeter och solsystem må låta familjärt, men denna gången ligger fokus på att göra detta i rollen som en alien.

Co-op i multiplayer kommer också att komma tillbaka, även om detaljerna just nu är alldeles för tunna.

Mass Effect Andromeda-storyn - förvänta dig nya raser, planeter och skepp

Det kommer att finnas två huvudsakliga raser i Andromeda-galaxen, sida vid sida med andra. Ända sedan läckan från PAX Prime 2013, när utvalda fans fick komma på en bakom-kulisserna-presentation där de ombads att ge feedback, så har dessa varit kända för att vara en aggressiv ras och en fredlig, uråldrig.

En stor marknadsföringsläcka i april 2015 namngav dessa två raser som Khet och Remnant, även om det är omöjligt att säga ifall dessa är de slutgiltiga namnen. Och ja, BioWare berättade för Eurogamer under årets E3 att lite av den information som läck nu är utdaterad. Dock så har andra detaljer från den här källan visat sig vara korrekta, så som namnet på ditt nya skepp - Tempest.

4
Alliance Reccon

"You are a pathfinder," avslöjade läckan, "a combat trained but untested explorer leading an expedition into the Helius cluster [in the Andromeda galaxy] to establish a new home for humanity. As you explore this sprawling series of solar systems (over 4x the size of Mass Effect 3), collecting resources and building colonies, you will encounter the savagery of untamed lands in the form of cut-throat outlaws and warring alien races."

Detta omnämndade av en "pathfinder" passar väl in på de logotyper som synts på jackorna som burits av BioWare-folk på events, tillsammans med ordet "ARKCON", vilket några fans har föreslagit refererat till en "ark contingency" - kort sagt, race i vintergatan där rymdskepp nyttjats som en "ark" till en annan galax för att säkerställa överlevande från det dödliga Reaper-kriget.

Mass Effect Andromeda: Shepard återvänder inte, så vem är huvudkaraktär?

Andromedas huvudkaraktär heter Ryder, och kan åter igen spelas av antingen en manlig eller en kvinnlig karaktär. Så här långt har vi bara sett den kvinnliga versionen och BioWare har sagt att de har "moved beyond" den manliga Shepard för redan 10 år sedan - som vid den här punkten fått epitetet FemRyder av fansen.

2
Säg hej till din nya ledare, Ryder.

Ryders story kommer att kretsa kring en vanlig kolonisatör som blir en hjälte, enligt BioWare, och är därmed raka motsatsen till Shepard som redan från första stund i Mass Effect 1 var en hjälte och på gränsen till en legend av Messias-mått.

Andromeda utspelas hundratals år efter Mass Effect 3 och i en annorlunda galax, så det kommer inte finnas någon direkt uppföljning på befälhavarens historia. Dock kommer hintar till de gamla äventyren att inkluderas, och detta tillsammans med tillräckligt av fanservice för de som vill nörda fullt ut.

Mass Effect Andromeda: Är romans fortfarande en grej?

Trailers har visat att då åtminstone kommer ha tre av huvudraserna från vintergatan på ditt skepp; människor, Krogan och Salarian. Asari finns också i Andromeda, även om namn och detaljer för dina sidekicks fortfarande behöver bekräftas. En läcka kring en Krogan vid namn Drack har dock dykt upp, samt en annan vid namn Cora som lika gärna kan vara en Asari.

Andromeda, precis som alla andra Mass Effect-spel, kommer låta dig engagera dig i romantiska förhållanden. BioWare har sagt att spelare bör förvänta sig att det kommer att fungera som tidigare delar i serien, och att samkönade förhållande så klart också kommer inkluderas.

Mass Effect Andromeda: Multiplayer och olika typer av uppdrag

Annan information från läckan avslöjade de olika typerna av uppdrag som du kommer att stöta på. "Active Strike Team"-uppdrag kommer att introducera multiplayer-områden för vissa spelare, vilket klingar bekant med ME3s N7-mål.

5
Keep defence.

Det är även att förvänta en separat "multiplayer horde" för dig och upp till tre vänner, med belöningar som kan användas i huvudkampanjen.

Dessutom kommer det finnas "Deployed Strike Team"-uppdrag i realtid, precis som Dragon Age: Inquisitions "war table"-uppdrag där du skickar ut resurser för att avsluta uppdrag i realtid. Dessa kommer att låta dig samla resurser och hålla områden säkra, vilket också klingar bekant med det "Keep defense"-systemet som skulle varit med i Inquisition men som klipptes bort under produktionen. Inquisitions creative director Mike Laidlaw berättade för våra brittiska kollegor att detta berodde på problem med att få till stöd på Playstation 3 och Xbox 360, något Andromeda inte behöver ta hänsyn till.

Mass Effect Andromeda: releasedatum, förhandsbokning - när släpps det?

BioWare har sagt att vi antagligen inte kommer att höra mer från Mass Effect Andromeda fram tills seriens årliga N7 Day-firande, vilket inträffar den 7 november varje år. Efter detta kommer information antagligen att hagla fritt fram tills releasen i mars 2017.

Mass Effect Andromeda släpps mars 2017 till PC, Playstation 4 och Xbox One. I Sverige kan du förhandsboka på bland annat CDON och Webhallen.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Fler artiklar av Andréas Göransson

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material