Pac-Man 256 gör inte skäl för sitt pris. Spela det hellre gratis på din mobil eller surfplatta.

Hur förnyar man det enkla, men ändock geniala, konceptet som var Pac-Man anno 1980? Inte ens upphovsmakaren Namco verkar sitta på svaret. Sedan lanseringen av det allra första spelet har allas vår spökätande matvrak nämligen deltagit i en rad olika varianter, uppföljare och spin-offs - men aldrig lyckats med bedriften att överträffa originalet.

I min mening är endast ett fåtal av dessa ens värda att nämnas i samma andetag som originalet. Pac-Man 256 tillhör tyvärr inte den skaran. Här har vi ännu ett klassiskt exempel på utvecklare som försöker lösa ett icke-problem med hjälp av gimmicks. För visst är det häftigt att se Pac-Man använda sig av laserstrålar och virvelvindar som vapen mot de harmlösa spökena.

Men gör det spelbarheten bättre? Svaret blir ett rungande "nej".

1
Det ser underhållande ut... men skenet bedrar!

Jag förstår att 256-buggens eviga förtärande av spelplanen är den egentliga nyheten här, tillsammans med gränssnittet hämtat från utvecklarens andra succé, Crossy Roads. Men rent spelmässigt ändras inte förutsättningarna markant och kvar har vi ett experimentellt spel vars största behållning är antalet tillgängliga vapen.

Inte ens bonusarna håller lika hög klass som i Crossy Roads. Där fick du åtminstone nya karaktärer att kontrollera vartefter du spelade. Här får du istället pengar vars enda syfte är att uppgradera vapeneffekterna.

Men värst av allt - konsolversionen av Pac-Man 256 kostar hälften av vad du får ge för det briljanta Pac-Man Championship Edition DX, men erbjuder innehållsmässigt inte ens en bråkdel underhållning. Efter fem minuter har du nämligen sett och gjort allt väsentligt.

Sedan drömmer du dig tillbaka till halvmesyrer som Pac-Man World - där fick du åtminstone mer spel för pengarna.

About the author

Percy Oropeza

Percy Oropeza

Skribent

Ung sydamerikansk spoling som alltför ofta drömmer om svunna tider, en tid då arkadspelen dominerade branschen. I arkadhallarna upptäckte Percy spelserier som Killer Instinct och Tekken, två spelserier han vördar än i dag. Han har även en förkärlek till våldsamma actionspel och har alltid med sig en bärbar konsol när han är ute på vift.

Fler artiklar av Percy Oropeza

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material

Pac-Man 256 kommer till konsol och PC

Till sommaren får vi muncha vidare på större format.

FeatureEurogamer.se lägger ner - tack för att du läste

Vi har kommit till vägens ände. Nu vänder vi blad.

FeatureSuper Mario Run kommer inte till Switch

Men du har väll en smartphone?