Recension: Prison Architect

Bygg ditt drömfängelse.

En av mina absoluta favoritserier är HBOs Oz. En mörk och intensiv fängelseserie där både fångarna och de anställda på högsäkerhetsfängelset är hemska, hemska människor. I Prison Arcitect har jag märkt hur lätt det är att bli likadan, fast jag lyckas trots allt stå emot.

Prison Architect är ett av de oändligt antal early access-spel som släppts de senaste åren, och det är också ett av de bättre. Under ett par års tid har datorversionen fått matiga uppdateringar och finputsats ordentligt, så har du redan lirat detta på PC så finns inte jättemycket att hämta i konsolvarianten. Den saknar till och med ett par funktioner - så som möjligheten att endast ha kvinnliga fångar eller att spela som en fånge. Men som en portning är det helt jäkla genialt, precis som originalet.

För du ska, precis som namnet antyder, bygga upp ett fängelse och ta hand om dess invånare. Det är en lurig procedur som trots sin larviga (och fullständigt charmiga) yttre döljer ett otroligt djup under ytan. Starta med att bygga väggar, ordinarie celler, matsal och kök. Anställ vakter, dra elkablar, se till att inte bygga för stora vattenrör under toaletterna för då rymmer allihopa, starta ett utbildningsprogram så de jäklarna kan arbeta och fasen, där startade de ett gängbråk igen. Vänta, jag måste skicka in vakterna och dunka ner lite folk. En minut.

2015/articles//a/1/8/4/2/1/4/3/eurogamer-dykdy1.jpg
Ett klart snyggare fängelse än jag nånsin lyckas med.

För att sakta lära dig alla mekanismer som behöver hanteras är det bäst att börja med berättelsen i Prison Architect. Det är en slags tutorial i fem delar som sakta men säkert tar dig från de enklaste sakerna som att bygga väggar och dra el till den sista där du måste bygga ett fullt fungerande fängelse för ett visst antal skurkar. Det är en komisk, lättförståelig och stundtals faktiskt rätt så hjärtkärande kampanj som anspelar på de största och mest kända fängelsehistorierna vi känner igen från film och tv.

Det är nämligen rätt svårt att bygga ett perfekt fängelse, och ju mer du gräver ju mer belönas du. Och straffas, på samma gång. Det bästa är om dina fångar är glada, de utbildas och kan arbeta extra för att dra in lite mer pengar till dig. Men ju mer frihet du ger de sablans idioterna ju mer tar de för sig, och snart har du folk som snor bestick från köket, någon som försöker fly genom att gräva sig under staketet eller en stackare som blir knivhuggen i duschen. Det händer alltid nåt i duschen, de sjuka jävlarna.

Det är därför inte konstigt att man gärna tar in de stora bössorna och kallar in lite extra vakter som kan trycka ner minsta klagomål. I mitt fängelse (jag kallar det för Helvetet) så straffas minsta lilla med oanade konsekvenser. Pucklar du på en vakt? En vecka i isoleringscellen! Dödar du någon? Livstid mother fucker! Får du för dig att så mycket som klaga på de ruttna köttbullarna? Tre dagar utan mat, och jag river toaletten så du får bajsa på golvet. Har du sett skylten på vad fängelset heter eller din äckliga gris?

2015/articles//a/1/8/4/2/1/4/3/eurogamer-vb7nzc.jpg
Ett bra fängelse är ett fängelse där fångarna HÅLLER KÄFTEN!

Nu kanske jag framstår sådär smått passivt aggressiv. Och ja, det stämmer till hundra procent. Inte för att spelet behandlar mig orättvist, tvärtom. Att ett strategispel funkar såhär smidigt på konsol har jag inte märkt av sedan Tropico 5 (läs min recension här, där jag... framstår smått psykotisk också ser jag nu... woops). Du styr kameran med högra styrspaken och markören med vänstra. Det är ett lättsamt system som gör det enkelt att markera och bygga, och eftersom tempot för det mesta är relativt lågmält funkar det så gott som perfekt. Lägg till att du när som helst kan sakta ner tiden, pausa eller spola fram den och du kan nu se hur de jäklarna kvider i sina celler på helt nya sätt.

Prison Architect är för mig, som uppenbarligen är helt psykiskt sjuk, ett perfekt lekhus att experimentera. Att försöka omvända Steve Hogarthy för att snabbt märka att han passar på att ringa sin kusin när han ska arbeta i köket, och att titt som tätt smugglar ut sprutor från sjukrummet och att till sist stänga in det svinet i isoleringscellen och skratta hela vägen till banken. För ju fler fångar du tar in, ju mer betalt får du. Och för att kamma hem extra pengar kan du anta bidrag. Bidragen kräver att du uppfyller ett antal objektiv, så som att bygga X antal celler eller att forska fram elpistoler och hundar till dina vakter.

Det där sista gillar jag framförallt.

2015/articles//a/1/8/4/2/1/4/3/eurogamer-a86gy8.jpg
Det går att låsa celldörrarna permanent. Just saying.

Det finns egentligen inget utsatt mål i Prison Architect förutom i de fem nybörjaruppdragen. Du ska bygga ett fängelse, ett stort och underbart fängelse. Och oavsett hur mycket jag försöker slutar det alltid med att de förbaskade små myrorna till människor är otacksamma för det vackra, vackra himmelrike jag bygger åt dem. Så jag föser i slutändan in dem i en korridor, låser ena dörren och skickar in vakterna och deras batonger. Välkommen till Helvetet!

Vänta nu... blev jag precis fängelsedirektören i Oz nu? Fan.

Read the Eurogamer.net reviews policy

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Robin Stjernberg

Robin Stjernberg

Redaktionschef / Försäljningschef

"Är du en förrädare?" frågade de sura jämtarna när Robin red ner till Hallandsskogarna på en älg för att plugga film. "Nej", svarade Robin och tog sig en ordentlig prilla. "Jag infiltrerar södermarken" sa han. Förutom att snusa, och att vara en norrlänning, gillar Robin konstiga filmer, bastant hiphop och att spela episka äventyrsspel och hårda skjutare.

Relaterat material

EssentielltRecension: Uncharted 4: A Thief's End

Nathan Drakes sista äventyr är här och chefredaktör Andréas har avlagt sin dom....

Recension: The Sims 4 Dags att Jobba

Malin har utvärderat en arbetsmarknad Sverige bara kan drömma om.

RekommenderatRecension: Lara Croft GO

Portabla Lara Croft är bästa Lara Croft.

Recension: She Wants Me Dead

Jerry Fogselius har gjort allt i sin makt för att överleva katten.

EssentielltRecension: This War of Mine: The Little Ones

Barn kommer alltid vara barn, även i krig.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading