Nintendo NX må vara många månader borta, men ju fler rykten som verkar stämma, ju svårare är det att hålla den outhärdliga hypen i schakt. Med tanke på att Nintendo tidigare slog ihop sina studios för stationära och bärbara spel räknar jag med att företaget lyckas spruta ur sig vettiga titlar vi kan gotta oss med.

Av den enkla anledningen har jag här och nu kommit fram till att Nintendo borde släppa minst ett vettigt spel varje kvartal. Inga problem, right?

Här är allt vi vet om Nintendo NX än så länge.

I den här artikeln utgår jag ifrån att Nintendo NX blir en enhet som både kan spelas bärbart och kopplas in till tv:n. Tanken är att lyfta fram min dröm om hur de kommande fyra åren kan se ut för enheten, och dess utbud. Självklart hade jag föredragit att Nintendo släppte samtliga spel direkt på konsolens releasedag, men lite realistiska må vi ju ändå vara (som om den här listan är realistisk... come on!). Ger oss Nintendo något i stil med detta så kommer de otvivelaktigt att fånga både mitt, och många andra spelares, hjärtan - och hårt förvärvade slantar. Och återigen bevisa att de faktiskt kan det här med att ge oss gott om vettiga spel. Så, lyssna upp Nintendo, här har ni framtidens planering!

Jag gick helt enkelt igenom vilka spel som sålt allra bäst till Wii, Wii U, DS och 3DS och tog bort eventuella gimmick-spel så som Wii Sports och Nintendoland. Möjligtvis får vi nya versioner i stil med dessa som anpassas för NX och dess funktioner, men för att underlätta detta så skippar vi dem.

Inte helt förvånande är att på alla dessa fyra enheter så dominerar Nintendos egenutvecklade spel försäljningstopplistorna till största grad. Självklart finns det avstickare så som Monster Hunter men för att förenkla detta ännu mer siktar vi in oss endast på de spel som Nintendo själva gett ut.

Lägg märke till att flertalet välkända och bästsäljande titlar inte dyker upp här (Nintendogs, hallå!). Detta av flertalet olika skäl - antigen att jag personligen har noll intresse av dem, eller så att de precis som i Nintendogs fall troligtvis inte har en lika enorm marknad längre.

Så nu presenterar jag därför hur framtiden för Nintendo kanske kan se ut, det...

Det ultimata drömschemat för Nintendo NX:

Våren 2017 - The Legend of Zelda: Breath of the Wild & New Super Mario Bros NX

Nintendo själva har sagt att NX släpps i mars nästa år, och allt tyder på att Breath of the Wild blir en av lanseringstitlarna. Tillsammans med en så enorm äventyrsupplevelse passar det utmärkt att slänga in ett relativt lättutvecklat, och lättspelat, Super Mario som passar bra både på resande fot och framför tv:n. Självklart kommer vi kunna spela fyra personer i det framför tv:n.

2015/articles//a/1/8/4/6/7/7/4/eurogamer-xc4d2k.jpg

Sommaren 2017 - Pikmin 4

Vi vet redan att Pikmin 4 är under utveckling, och är det inte ett releasespel till NX så släpps det med största sannolikhet strax därefter. Och vore det inte helt perfekt att kasta runt små pikmins i sommarvärmen?

Hösten 2017 - Splatoon 2

Hösten kryllar normalt av enorma spelsläpp, och då framförallt skitiga FPS från studios som Activision och EA. Att släppa Nintendos egna speciella tolkning av genren i en tid som detta kan därför ses riskabelt - men jag litar på att den färgglada klicken som Splatoon trots allt står för lyckas sticka ut. Och framförallt erbjuda ett vettigt alternativ för alla de som spenderat tusentals kronor på en NX under året och vill skjuta lite kompisar i höstmörkret.

Vintern 2017 - Mario Kart 9

Det perfekta spelet att mysa ner sig i soffan tillsammans med vänner och familj - och en av de bäst sålda spelserierna Nintendo sitter på. Att lansera detta precis intill jul ger också företaget möjligheten att släppa en helt ny bundle med Mario Kart inbakat, för alla föräldrar som funderar på vad de ska ge sina barn.

2015/articles//a/1/8/4/6/7/7/4/eurogamer-y0hror.jpg

Våren 2018 - Luigi's Mansion NX

Ett något mindre släpp, om än fortfarande intressant. Föregångaren till 3DS sålde trots allt rätt bra, och para ihop möjligheten att kunna spela denna NX-uppföljare både på bussen och i ett nedsläckt vardagsrum och det blir svårt att hålla sig från att vissla med Luigi när han jagar spöken.

Sommaren 2018 - Animal Crossing NX

Det är alltid riskabelt att släppa spel på sommaren av den enkla anledningen att få faktiskt spelar. De flesta är på semester eller ligger på bakgården och solar. Men Animal Crossing är den perfekta titeln att ta med sig till sommarstugan eller utomlands, och gör sig lika bra inomhus som ute. Med tanke på att vi i skrivande stund inte sett ett Animal Crossing till Wii U medan New Leaf till 3DS sålt som smör är potentialen för en NX-utgåva enorm.

2015/articles//a/1/8/4/6/7/7/4/eurogamer-tb7req.jpg

Hösten 2018 - Super Smash Bros NX

Vi alla vet att det kommer förr eller senare, och ett höstsläpp matchar perfekt versionerna till 3DS/Wii U som släpptes i oktober respektive november. En av Nintendos största serier, och ett självklart alternativ när höstmörkret kräver att vi pucklar på varandra fram till småtimmarna.

Vintern 2018 - Super Mario NX

Här snackar vi ett ordentligt 3D-Mario i stil med Galaxy, 3D Land och 3D World. Ett något djupare plattformsäventyr än New Super Mario-spelen som gärna får bjuda på möjligheten att fyra spelare kan samarbeta (som i 3D World). Även detta, precis som Mario Kart 9 året innan, gör sig perfekt för julhandeln och en ofrånkomlig ny bundle.

2015/articles//a/1/8/4/6/7/7/4/eurogamer-wjcf8c.jpg

Våren 2019 - Fire Emblem

Vem vill inte ha ett saftigt rollspel till NX? Att en uppföljare till Fire Emblem Awakening och Fates kommer är helt säkert, och om Nintendo satsar helhjärtat på NX så är det här vi får se det. Ett tajt, enormt och känsloframkallande - och framförallt lite djupare - spel som breddar konsolens utbud ännu mer.

Sommaren 2019 - Kirby NX

Kirby må inte vara en av Nintendos mest inkomstbringande karaktärer, men likväl lika kär och välkänd. Att ett lättsamt plattformsspel för hela familjen är på väg är därför ingen högoddsare. Kort sagt ett mysigt spel som inte behöver sälja enorma antal exemplar.

Hösten 2019 - Mario Party 11

Fyra år efter släppet av Mario Party 10 känns det passande att vi återigen får tävla mot våra vänner i de otaliga minispelen som Party-serien bjuder på. Förhoppningsvis utnyttjar detta NX till sin spets och låter oss både spela hemma i soffan och utmana andra på gatan.

2015/articles//a/1/8/4/6/7/7/4/eurogamer-kyqoqp.jpg

Vintern 2019 - Pokémon MMO

Japp, i min drömlista så kommer detta. En majestätisk blandning av de klassiska Pokémon-spelen och ett regelrätt MMO. När du är på resande fot, och saknar uppkoppling, fortsätter spelet att rulla (då utan mänskliga motståndare och kamrater) så att du när som helst kan fånga Pokémon.

Våren 2020 - F-Zero NX

Efter succéerna med allt från Mario Kart 10, Super Smash Bros NX och Pokémon MMO så vågar Nintendo plocka upp några av sina klassiska spelserier som inte sålt alltför bra. Vi är många som gärna vill ha ett nytt F-Zero och även om Wii U hade varit det ultimata tillfället (bygga banor på touchskärmen) så accepterar jag att Nintendo ger oss detta ett par år in i framtiden. Så länge det släpps, god damnit!

Sommaren 2020 - Super Mario Maker NX

En något mindre titel som ändå släcker Mario-törsten fler och fler börjar få. Så här pass långt in i konsolens cykel har Nintendo lärt sig alla funktioner och finesser som NX besitter och gör ett Mario Maker som både känns fräscht och en naturlig utveckling från Wii U-varianten.

2015/articles//a/1/8/4/6/7/7/4/eurogamer-25izzk.jpg

Hösten 2020 - Metroid FX

Retro Studios har fått mersmak, och tröttnat på Donkey Kong och hans mysiga plattformsäventyr. Under ett antal år har de nu finslipat Samus Arans återkomst till perfektion i ett crescendo av mörker, explosiv action och skrämmande utomjordingar. Ett vuxet Metroid som glömmer bort töntiga Federation Force och bevisar att vi kan förvänta oss även tunga jäkla storspel från Nintendo.

Vintern 2020 - The Legend of Zelda: NX of Time

Det var fyra år sedan Breath of the Wild släpptes och Nintendo har under tiden arbetat på ett helt nytt Zelda. Men inte ett massivt öppet äventyr som senast utan en blick tillbaka i tiden till när serien var 2D. Precis som fantastiska A Link Between Worlds bevisar Nintendo återigen att de är kungar av 2D-äventyrsgenren, och ger oss ett Zelda som grafiskt är old school men bjuder på lika mycket nyheter som en helt ny serie. Perfekt i bärbart format, men precis lika episkt på en enorm tv.

2015/articles//a/1/8/4/6/7/7/4/eurogamer-ulbysk.jpg

Våren 2021 - Yoshi's NX Adventures

Yoshis senaste titlar har inte sålt överdrivet mycket, precis som Kirby, men jag hoppas ändå på ett nytt mysigt plattformslir under 2021 i stil med Kirby två år innan dess. Även här vore det ultimata om vi kunde spela tillsammans med ett par vänner och möjligtvis ha äggbajsardueller i vardagsrummet såväl som ute på stan.

Här är allt vi vet om Nintendo NX än så länge.

Som du kanske märkt fattas ett antal av Nintendos serier, och förhoppningsvis får vi som sagt se lite nytänk från företaget när det kommer till annorlunda och nyskapande spel (så som Splatoon och Mario Maker ändå var till Wii U). Tillsammans med tredjepartsutvecklade titlar är jag säker på att Nintendo kan leverera ett imponerande utbud av spel till NX, oavsett om min drömlista stämmer eller inte (antagligen stämmer den inte för fem öre). Men jag är helt hundra på att om Nintendo kan leverera något åt det här hållet - vilket de borde kunna nu om de slår ihop sina bärbara och stationära utvecklingsstudios och satsar allt på en enda enhet.

Hur ser din drömlista ut?

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Robin Stjernberg

Robin Stjernberg

Redaktionschef / Försäljningschef

"Är du en förrädare?" frågade de sura jämtarna när Robin red ner till Hallandsskogarna på en älg för att plugga film. "Nej", svarade Robin och tog sig en ordentlig prilla. "Jag infiltrerar södermarken" sa han. Förutom att snusa, och att vara en norrlänning, gillar Robin konstiga filmer, bastant hiphop och att spela episka äventyrsspel och hårda skjutare.

Fler artiklar av Robin Stjernberg