Det är lätt att ta plocka upp sin smartphone och dra iväg för att fånga Pokémon. Chansen finns dock att du inte riktigt vet vad du gör, och därför kommer här lite smarta tips på hur du får ut så mycket som möjligt från Pokémon Go, som blivit lite av en supersuccé även här i Sverige.

Vi har allt och lite till. Häng med.

Kom även ihåg att ladda ditt batteri och ta med en laddare som backup.

För mer om Pokémon Go:

Pokémon Go: Här är alla 151 Pokémons i spelet

Här har du alla 151 Pokémons som finns i spelet - vi går igenom dem typ, för typ. Så letar du efter en speciell Eld-pokémon så hittar du den här.

Pokémon Go: Vad krävs av din telefon?

Har du nog stark telefon för att spela Pokémon Go? Här går vi igenom vilka specifikationer som krävs för att spelet ska rulla på utan problem.

Pokémon Go: Komma igång och fånga Pokémon

Hur tusan fångar man en pokémon? Oroa dig inte, för vi guidar dig igenom processen. Snart är du ute i skogen och kastar pokébollar åt både höger och vänster som ett proffs.

Pokémon Go: Var du hittar dina Pokémon

Ska du bege dig ut i skogen eller på upptäcksfärd i industriområdet utanför stan för att hitta Pikachu? Här går vi igenom var du kan hitta alla olika typer av Pokémons, från eld och vatten till spöke och drake.

Pokémon Go: Träna upp dina Pokémon och få din tränare att öka i level

En ordentlig Pokémon-samlare måste göra både sig själv och sina Pokémons starkare. Här går vi igenom hur du faktiskt lyckas med det på bästa möjliga sätt.

Battery Saver Mode

Är internet ett krav?

GPS i din smartphone måste vara aktiverad och du behöver en aktiv internetanslutning för att spela Pokémon Go. Det går att köra via Wi-Fi, men eftersom spelet kräver att du är ute och rör på dig så är internet i telefonen ett måste. Som tur är har vi bra 3G- och 4G-infrastruktur i Sverige så det är således inget problem.

Tips: Ta med en Powerbank på dina äventyr. Pokémon Go drar massvis med batteri och därför är det bra med en backup.

Hur fungerar Battery Saver Mode?

Detta är ett smart sätt att hålla batteriet i liv under en längre period. För att hitta det behöver du först trycka på Pokébollen längst ner på skärmen, sedan vidare till kugghjulet som är märkt med "Settings". Där kan du kryssa i Battery Saving Mode. Med detta läge stängs skärmen av när du inte aktivt håller uppe telefonen. Spelet är dock fortfarande aktivt och telefonen kommer därför ge ljud ifrån sig när du närmar dig Pokéstops och gym.

Värt att notera är att du även temporärt kan ladda ner kartorna och spela i offlineläge.

Pokéstops och Candy

Ibland när du är på språng och kollar på spelet (titta alltid på vägen!) ser du en symbol som ser ut som en blå Pokéboll. Detta är en Pokéstop och om du är nära nog kan du klicka på den. Där ser du en bild på området och denna bilden kan du snurra på med fingret. Om du gör detta kommer objekt att hoppa ut, exempelvis Pokébollar men även ägg. Om du har en högre level än fem så finns det även chans att hitta Potions, Berries och annat kul. Se till att plocka på dig dessa genom att trycka på dem.

Efter detta kommer Pokébollen att få en ny färg - nämligen lila istället för blå. Detta innebär att du tömt Pokéstopen och behöver gå vidare. Dock kan du återvända till gamla Pokéstops igen. De återställs nämligen efter fem till femton minuter. Du behöver heller inte oroa dig för att någon ska sno objekten - en Pokéstop stängs nämligen inte för alla andra när du varit där.

Pokéstops finns överallt, även på landsbygden. Dock kan en stor stad naturligtvis ha fler intressanta platser och därmed också fler Pokéstops som ligger närmare varandra. Känn ingen oro över att plocka massvis med Pokéstops på samma gång - de genereras som sagt igen efter bara en kort stund. Enklaste sättet att få ut så mycket av en Pokéstop är att ta med en bok, slå dig ner och passa på att ta en vilopaus. Cirka 10 minuter senare är det fritt fram att plundra igen. En smart grej är att planera dina rutter för att bli så effektiv som möjligt. Detta kan du göra till fots, med cykel eller bil. Vi rekommenderar att söka igenom dem i en cirkel och få rutin. Det kommer du tjäna på, om och om igen.

Vad är gym?

När du nått level 5 kan du ta över gym och försvara gym. När du trycker på ett gym för första gången behöver du välja ett lag. Det går att välja mellan rött, blått och gult och dessa baseras på de legendariska Pokémon-fåglarna från Pokémon Blue, Red och Yellow - nämligen Zapdos, Articuno och Moltres. Pokémon Go går ut på att besegra ett fientligt gym, sänka dess prestige och lag, samt ta över det. Om ett gyms prestige är 0 betyder det att gymmet är neutralt och du kan därför placera din egen Pokémon där. På så vis gör du anspråk på det åt ditt eget lag. Du kan även öka ett annat gyms prestige genom att placera Pokémon där lagmedlemmar gjort det. Sen är det ju det här med att försvara gymmet från inkräktarlagen. För varje dygn du lyckats hålla ett gym får du gratis prylar samt premium-mynt.

För mer om Pokémon-gym, se vår specialavdelning här: Pokemon Go: Gym, lag och Pokémon-strider.

Du kan även läsa mer om de olika lagen här: Vilket lag ska jag ansluta mig till?

Hur får man mer Candy?

Candy får du genom att fånga Pokémon, men även genom att föra över en överflödig Pokémon till professorn. Nere i statusmenyn på varje Pokémon finns en knapp kallad Transfer. Som belöning för att ha skickat en Pokémon får du Candy. Smart va?

Viktigt att veta är att Candy är specifikt för en viss Pokémon. Du kan därför inte skicka över en Magikarp och få Candy som fungerar på exempelvis Pikachu. Därför behöver du samla Candy för en specifik art för att kunna göra den starkare. Med hjälp av din radar ser du vilka som är i närheten.

Missa inte att läsa:

Pokémon Go: Få PokéCoins utan att spendera riktiga pengar

Om du inte riktigt vill kasta dina hårt ihoptjänade slantar på Pokémon Go finns det faktiskt sätt att få PokéCoins inuti spelet, utan att behöva spendera en enda riktig krona.

Pokémon Go: vilket lag ska jag ansluta mig till?

Blå, röd eller gul - det är frågan. I Pokémon Go kan du ansluta dig till tre olika lag och här går vi igenom allihopa. Kom ihåg att var trevlig mot motståndarlagen i verkligheten bara, vi alla spelar för att det är skoj.

Pokémon Go: Gym, lag och Pokémon-strider

Om du vill ta över ett gym och funderar på hur striderna i ett gym faktiskt funkar så har vi tips som väntar. Bli den ultimata gymledaren med vår guide.

Pokémon-fångst och träna upp CP

Var hittar du Pokémon?

Överallt! Du har dock störst chans att hitta en Pokémon om du når de grässtrån som "rör på sig" på kartan. När du springer på en Pokémon så trycker du på den för att fånga den. Miljöer som innehåller fler människor är också mer attraktiva för Pokémon, så är du i en större stad har du bättre läge än i exempelvis en skog.

Hur fångar man Pokémon?

Detta kanske är en självklar fråga, men efter att ha kastat bort en massa Pokébollar i onödan så föredrar vi att ge svaret. Tricket är nämligen att vänta på att den rörliga cirkeln når sin absolut lägsta punkt. Därefter kastar du bollar snabbt och rappt. Försök även att hålla telefonen så stadigt som möjligt. Det underlättar jakten i AR-världen.

Det går även att få till en så kallad "Curved Ball", detta genom att snurra Pokébollen innan kast. Det är svårare att träffa men man blir å andra sidan belönad med mer XP vid fångst.

Hur gör man Pokémon starkare?

Pokémon blir starkare när du matar dem med Stardust och Candy som är särskilt avsedda för dem. Du kommer få båda två när du fångar en Pokémon, och på Pokémonens statusskärm kommer du se en "Power Up"-knapp. Med denna kan du stärka din Pokémon med Stardust och Candy. Du ser även hur mycket som behövs, vad du har kvar. Ju starkare Pokémon, desto mer Stardust behövs för att göra den nöjd.

Som jag tidigare skrev kan Candy bara användas på en specifik Pokémon och för att få Candy behöver du fånga samma Pokémon flera gånger. Stardust fungerar likadant och du kan även få dem genom att fånga Pokémon och hålla gym.

Vad är CP?

CP är en förkortning av Combat Points. Siffran anger hur stark din Pokémon är. Ju högre CP, desto mer kraftfull är den. Två Pokémon med samma CP är antagligen lika starka, men tänk på att olika typer också räknas in under fighter. En vatten-pokémon med 100 CP kommer antagligen vinna mot en eld-pokémon med 100 CP.

Hur fungerar det här med ägg?

Vi har en specialsida dedikerat för all information om Pokémon-ägg. Där ser du vilka som finns i de olika typerna, hur långt du behöver gå och så vidare. Klicka hit för att läsa: Kläcka ägg (2, 5 och 10 kilometer).

För dig som vill ha lite extra info om Pokémon Go:

Pokémon Go: Fem tips för dig som förälder

Om ditt barn spelar Pokémon Go och du undrar vad spelet faktiskt handlar om, eller behöver lite sköna tips på hur du ska snacka om Charizard och gänget med din minsting så har vi dem på ett samlat ställe.

Pokémon Go: Såhär väljer du hur Eevee ska förvandlas

Eevee kan förvandlas till tre olika former av Pokémons och vi har guiden för dig om du är ute efter en specifik sådan.

Pokémon Go: Vilka Pokémons är starkast?

Av alla 151 Pokémons i Pokémon Go - vilken är egentligen starkast? Här hittar du svaret, plus vilka som kommer efter det. Tips: Det är inte Magicarp, den fisken suger.

Pokémon Go: Var finns legendariska Pokémon som Mewtwo, Mew, Articuno, Zapdos, Moltres och Ditto?

Vad hände med alla legendariska Pokémons? Oavsett var vi letar verkar de spårlöst försvunna. Här går vi igenom vilka de är och var de eventuellt kan dölja sig.

Så här utvecklas Pokémon

Hur gör jag?

På varje Pokémons statusskärm finns en "Evolve"-knapp. Du behöver en massa Candy och den exakta mängden redovisas här. En Weedle, exempelvis, behöver 12 Weedle Candy för att bli Kakuna medan en Meowth behöver 50 Meowth Candy för att bli Persian.

En utvecklad Pokémon använder fortfarande Candy från dess originalform för att bli starkare och utvecklas vidare. Genom att utveckla en utslagen Pokémon gör så att den vaknar till liv igen. På så vis sparar du en Revive!

Hur byter man Pokémon?

Du kan inte göra tillfället men det kommer i en framtida uppdatering!

Hur fungerar Pokémon-strider?

Gym-strider äger rum i realtid. Genom att trycka på skärmen så attackerar du din motståndare. Sen väntar du lite och attackerar på nytt. Under en strid ser du en "status bar" som visar när en specialattack kan utföras. Så fort den är full håller du fingret på skärmen för att utföra den.

Samtidigt kan du så klart bli attackerad. För att undvika din motståndares angrepp kan du dra åt vänster och höger. Just nu kan du bara kämpa i Pokémon-gym. Detta innebär att PvP än så länge inte finns tillgängligt.

För detaljerad information om strider, gym och prestige - spana in vår samlingsartikel som du hittar här: Gym, lag och Pokémon-strider.

Hur tjänar du XP och du stiger i nivå?

Allt du gör i Pokémon GO får du XP för. Enkla sätt att få detta är att checka in på en Pokéstop (ger 50 XP) och fånga en helt ny Pokémon (ger 500 XP). För varje level du når kommer du att belönas med föremål som nya Pokébollar, potions, ägg och annat smått och gott. Du kan även plocka på dig "Lucky Eggs" som dubblar din erfarenhet.

En bra taktik för att få mer XP är att använda Lucky Eggs och utveckla enkla Pokémon som Caterpie, Pidgey och Ratatta. Dessa kräver bara 12 Candy och ger 1000XP vardera. Glöm heller inte att ge bort lite extra Candy och innan du vet ordet av är du en sann Pokémon-mästare.

För mer detaljerad information om hur du snabbare kan gå upp i level, samla XP och bli en bättre tränare - se denna sidan: Belöningar, XP och upplåsbara föremål för varje level.

Pokémon-febern är ett fenomen av sällan skådade slag. Har du tips på guider, matig information eller bara märkliga historier? Tipsa oss genom att maila kontakt@eurogamer.se.

Alla förslag, stora som små, uppskattas varmt. Hjärtligt tack!

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material