Ryktena stämde och en Xbox One Slim är på väg. Xbox One S är krönt som den mest kompakta Xboxen någonsin; den är 40% mindre än den nuvarande Xbox One-modellen, stödjer 4K och HDR-bild, finns med upp till 2TB stor hårddisk och en mängd små men viktiga hårdvarujusteringar jämfört med modellen som lanserades sent 2013. Här är allt vi vet om Microsofts nya konsol.

Xbox One S specifikationer och hur den är jämfört med nuvarande Xbox One

5

Den nya designen påverkar hårdvaran på ett antal sätt:

Vad är nytt med Xbox One S:

 • 40% mindre formfaktor med en ny "robot white" färg
 • HDR-stöd för utvalda spel och video, 4K-stöd för Blu-ray, appar och filmer, och 4K-uppskalning för spel
 • En ny trådlös Xbox One-kontroll med ny design och stöd för bluetooth-koppling
 • Konsolen kan nu ställas upp med det valbara vertikalstället
 • "På-knappen" på framsidan är nu en fysisk knapp istället för touch
 • Parknappen för enheten samt en av de tre USB 3.0-portarna har flyttats till framsidan
 • Erbjuder upp till 2TB lagring beroende på modell
 • En IR Blaster på enhetens framsida, som likt Kinects IR Blaster, låter dig starta andra enheter som din TV och TV-boxar utan traditionella fjärrkontroller

Vad den vanliga Xbox One erbjuder som Xbox One S inte gör:

 • Kinect-porten finns inte längre på Xbox One S, men kompatibilitet finns fortfarande med en separat adapter tillgänglig för existerande användare
 • Den externa strömadaptern (power brick) är nu istället huserad i den nya konsolen

Vad som är detsamma mellan Xbox One S och Xbox One:

 • Alla existerande Xbox One-spel, appar, och bakåtkompatibla Xbox 360-spel är spelbara på Xbox One S
 • Alla existerande tillbehör, inklusive Kinect men inte direkt ur lådan, fungerar med Xbox One S
 • Ingången för HDMI, som låter er koppla era TV-boxar till konsolen, finns kvar

Vad gäller hårdvaruspecifikationerna, medan det finns extra beräkningsförmåga, har Microsoft tidigare sagt att Xbox One S ge några spel förbättrad prestanda. Istället kommer den extra kraften vara begränsad till HDR-stödet och 4K-uppskalningen av standard HD-signal. Detta verkar dock ej stämma då Digital Foundry noterat en något mjukare upplevelse där vissa spels bilduppdatering ökat med nio bildrutor per sekund.

För att citera Phil Spencer under en intervju:

"I don't want anybody to think [Xbox One S offers] a performance boost for Xbox One games. That's why we said HDR on-screen, and that's what we want to be explicit about. Outside of that, you should expect your Xbox One games to run exactly the same."

Så utöver HDR-stödet kommer alla Xbox One S-spel fungera exakt likadant som på en standard Xbox One. Förvänta er därför inte att utvecklare kommer erbjuda ett särskilt "Neo-läge" som på den kommande Playstation 4K-konsolen.

Vad är HDR-spelande?

8

TV-apparater med HDR, eller så kallad High Dynamic Range, tillåter en bildskärm att ge en rikare variation av färger över hela spektrat, inklusive starkare svart och vitt, som sägs ska vara mycket närmre verkliga färger än icke HDR-material.

Det är viktigt att notera att du inte bara behöver en TV med stöd för detta, men HDR är något som måste vara med från källan, så allt du spelar på en Xbox One S kommer inte stödja HDR-bild.

Spel med HDR-spel är just nu: Gears of War 4, Forza Horizon 3 and Scalebound. HDR kommer även stödjas för 4K-video, men återigen bara med material som skapats med det i åtanke; den huvudsakliga källan för HDR just nu är UHD Blu-ray, men aktörer som Netflix och Amazon är på gång med detta också.

Så för spel som stödjer det - hur mycket bättre kommer de se ut? Digital Foundry på brittiska Eurogamer har gjort en teoretisk titt på vad HDR betyder för spel och film, och baserat på den information som finns tillgängligt är möjligheterna lovande med en "märkbar märkning i grafikkvalitet i områden där mängden pixlar är mindre viktigt", även om bilden inte är sann 4K utan uppskalad för att nå detta.

Xbox One S är också en UHD 4K Blu-ray-spelare och stödjer 4K videoströmning från internet.

Medan Xbox One S inte stödjer riktigt 4K-spelande, den kommer skala upp existerande HD-spel till högre upplösningar, så finns det en bredd av 4K-videostöd. Allt från Ultra HD Blu-ray-skivor to 4K strömning genom appar som Netflix och Amazon Instant Video. Med 4K Ultra HD Blu-ray-spelare nyligen släppta på marknaden så ställer sig Xbox One S som ett prisvänligt sätt att få en under er TV.

Den nya Trådlösa Xbox One S-controller är mer PC-vänlig

Konsolen anländer också med en omgjord, mer strömlinjeformad kontroll med märkbara förändringar. Det är den den tredje modellen för Xbox One än så länge om ni räknar med förbättrade bumper-knappar och hörlursutgång.

Den mest märkbara skillnaden är ett mönstrat grepp på kontrollens undersida, medan nya spakar sägs ska vara tåligare och ha bättre livslängd. Den trådlösa räckvidden ska vara nästan dubbelt så lång nu också.

Microsoft har även släppt nya bilder på kontrollen samt boxen den kommer i, som vi publicerat här.

7

Det mest intressanta är att kontrollen, tillsammans med Xbox Ones egna trådlösa koppling till konsolen, också kan kopplas med Bluetooth till en PC vilket går hand i hand med Microsofts satsning för spelande på Windows 10. Detta innebär att du kan fortsätta spela utvalda spel som Gears of War 4 på ett system till ett annat med deras nya cross-buy, cross-play-koncept.

Inte bara kommer kontrollen med den nya Xbox One S-konsolen, utan kan även köpas separat för cirka 600 kronor.

Hur man använder Kinect med en kostnadsfri adapter

Xbox One S hoppar över Kinect-porten som en del av omdesignen, men kommer fortfarande ha stöd tack vare Xbox Kinect Adapter - ett USB-tillbehör som är gratis för existerande Xbox One-ägare.

För att få en behöver du förse Microsoft med serienumren för alla tre enheterna; ditt första Xbox One, Kinect-kameran, och din nya Xbox One S genom Xbox supportsida.

Hur är Xbox One S jämfört med Xbox Project Scorpio?

Trots tillägget av 4K och HDR-stöd så erbjuder Xbox One S ingen ökad kraft jämfört med sin föregångare, så se den här modellen mera i linje med traditionella, smalare nydesigner vi sett för tidigare konsoler. Detta istället för en ordentlig uppgradering runt mitten av generationen som Xbox Project Scorpio och PlayStation 4K.

Xbox One S-spel och tillbehör kommer vara framåtkompatibla, men det kommer inte finnas några Project Scorpio-exklusiviteter så all hård- och mjukvara kommer att fungera med den nya hårdvaran som kommer sent 2017.

Hur kan man jämföra Xbox One S med Playstation 4 Neo?

Där Xbox One S mest är en slimmad version av den existerande Xbox One-konsolen, så är Playstation 4 Neo en mellangenerationsuppdatering för Playstation 4 med förbättrad grafik och prestanda. Du kan läsa allt vi vet om Playstation 4 Neo här i vår dedikerade guide.

Med det sagt, så erbjuder Xbox One S HDR-stöd för utvalda spel och även en UHD Blu-ray-läsare - funktioner som helt enkelt inte är bekräftade för Playstation 4K.

Xbox One-priser och släppdatum

3

Xbox One S fins tillgänglig i tre modeller, som kommer släppas i vågor med start i början av augusti:

 • 2TB Launch Edition (inklusive Xbox One S vertikalstöd) för £349 / €399 / $399, släpps först i augusti (exakt datum okänt)
 • 1TB edition för £299 / €349 / $349 (Xbox One S vertikalstöd säljs separat för $20), exakt datum okänt
 • 500GB edition for £249 / €299 / $299 (XXbox One S vertikalstöd säljs separat för $20), exakt datum okänt

Förhandsbokning av Xbox One S: När finns den i Sverige?

2TB-varianten av Xbox One S finns tillgänglig för köp nu på den svenska versionen av Microsoft Store. Priset landar på 3995 kronor och släppet skedde den 2 augusti.

Kommer du att köpa Xbox One S?

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author