Recension: UNO

Klassiskt kortspel för den digitala generationen.  

På det glada 80-talet hade kortspelet UNO sina glansdagar och de flesta familjer ägde åtminstone ett set av de färgglada korten. Jag minns själv med stor glädje hur kul vi hade det, när vi satt hela familjen och spelade till långt in på kvällen. Och om vi hade gäster så var det sällan några problem att få dem att komma in i spelet, då man lär sig reglerna på mindre än fem minuter.

Och på tal om regler är basen för spelet en kortlek bestående av 108 kort med valörerna 0-9 i färgerna röd, grön, blå och gul samt 32 specialkort i samma kulörer som sifferkorten.

När spelet börjar så blandas korten och alla spelare får sju kort vardera. De överblivna korten läggs i en hög och det översta kortet vänds uppåt och läggs bredvid korthögen. Sedan gäller det att bli av med alla sina kort. När det är din tur måste du lägga ett kort av samma färg som det som redan ligger överst i korthögen. Enda undantaget är specialkorten som exempelvis gör att nästa man på tur måste dra fyra kort eller tvingar nästa person att stå över sin tur.

1
Så här kul hade de på Ubisoft när de testade spelet

Om du inte kan lägga något kort måste du istället dra ett från leken på bordet. När du har två kort kvar måste du säga ”UNO” när du lägger ditt näst sista kort. Lyckas du lägga det sista kortet har du vunnit. Glömmer du att säga ”UNO” kan du inte lägga ditt sista kort, utan måste i stället dra ett ur leken.

Efter varje omgång får vinnaren poäng för de kort som förlorarna har kvar på handen. Sifferkorten ger poäng efter sitt värde och specialkorten antingen 20 eller 50 poäng. Först till 500 är kriteriet för att vinna hela spelet. Vill ni ta del av originalreglerna från 80-talet hittar ni dem här.

Nu när du vet lite mer om UNO generellt kan vi förflytta oss framåt i tiden, närmare bestämt till 2006. Då släpptes nämligen den hitintills populäraste digitala varianten av spelet. Huvudanledningen till framgången var säkerligen den välgjorda multiplayer-delen, som utnyttjade Kinect-kameran för att låta spelarna sända video och röstchatta med varandra.

Tyvärr blev det också en av anledningarna till att många slutade spela det online. Det var nämligen så att en del människor använde videochatten till att blotta sig inför sina motståndare, vilket till slut gjorde online-delen till en riktig ”korvfest”.

2
Om man spelar i par så får man små fina flaggor som prydnad

Det var först tio år senare som konsolvärlden hade hämtat sig och nu är det åter dags för ett nytt UNO-spel. Denna gång till Xbox One och Playstation 4, utgivet av Ubisoft. Senare i höst kommer det även till PC. Trots att det är så lång tid emellan den nya och den gamla versionen, så ser de förvillande lika ut. Men det är enbart positivt, för det första som slår en när man startar det nya UNO är just hur otroligt välgjort det är. Allt från grafik till musik passar som handen i handsken och jag vet med mig att här kommer jag lägga mycket tid. Speciellt när man bara vill ta det lite lugnt och inte känner för att starta något stort och komplicerat spel.

När det är dags att spela kan du välja mellan originalreglerna och de anpassade reglerna. Personligen har jag aldrig använt mig av de anpassningar som spelet erbjuder, utan föredrar originalreglerna. Om du vill ”twista” till det en smula kan du välja att spela med ett antal actionkort, baserat på de populära Rabbids-figurerna. Då dyker de gulliga, men något störiga kaninerna, upp med jämna mellanrum och stressar en att göra snabba val, eller ändrar vem som står näst på tur. Jag trodde inte att jag skulle gilla att använda mig av dessa extra kort, men de gör faktiskt spelet lite roligare. Dessutom är de små morotsälskande djuren är så charmigt animerade att det lockar till ett och annat skratt.

3
J-kla kanin som alltid är på just mig

Om du aldrig spelat UNO så hjälper spelet dig att komma igång, och fem minuter senare så är du väl förtrogen med reglerna. Du kan antingen spela själv mot tre datorstyrda motståndare eller online mot andra människor. Det finns även möjlighet att spela i lag om du skulle känna för det. Matchmakingen är väldigt snabb och har i vanliga fall inga problem att hitta motståndare.

Men finns det videochatt, undrar du kanske lite försynt? Jodå, det finns. Men du kan bara använda funktionen med dina vänner, vilket är lite synd eftersom det gör att du inte ens kan röstchatta med personer utanför din vänkrets.

Är du tävlingsinriktad finns det topplistor för både veckans och månadens bästa spelare. Det finns även lite medaljer som du kan kamma hem om du spelar bra. Dessa kan du även visa för dina motspelare, så ser de vilken grymt bra spelare du är.

Självklart kommer det dyka upp lite nedladdningsbart material i form av olika actionkort och teman. Ubisoft har lovat att vi kommer få se ett antal sådana, baserat på deras mest populära spelserier.

Avslutningsvis så vill jag bara berömma Ubisoft för ett välgjort spel, och gillar du UNO sedan tidigare tycker jag absolut att du ska köpa spelet. Speciellt med tanke på att det bara kostar strax under hundringen. Och har du aldrig spelat det, är det verkligen på tiden att du börjar.

Read the Eurogamer.net reviews policy

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

David Petersson

David Petersson

Skribent

Med rötterna i C64:ans demokultur har David utvecklat 00FF00-fingrar. Är övertygad om att jorden bara är en väldigt stor variant av Pac-Man. Tror på en varierad kost och konsumerar därför alla typer av spel. Men om han måste välja blir det rollspel.

Relaterat material

EssentielltRecension: Inside

Läs inte recensionen, gå och spela spelet istället.

EssentielltRecension: Metal Gear Solid 5: Phantom Pain

En studie i smärta. Big Boss är tillbaka och avslutar Metal Gear-sagan på bästa tänkbara sätt.

EssentielltRecension: Uncharted: The Nathan Drake Collection

Favoritäventyraren är tillbaka i riktigt god form.

RekommenderatRecension: Gears of War 4

Dra igång motorsågarna igen.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading