När Ubisoft fjärtade mig i ansiktet - en förtitt på South Park: The Fractured But Whole

En jädrans rökare.

I skrivande stund har det gått över två dygn sedan dess men jag kan fortfarande känna den där svidande, sura, stanken i halsen. Som om den satt sig i min kropp och vägrar släppa taget. Som om något dött och tryckt ner kadavret i gommen.

Jag pratar självklart om Nosulus Rift, det sinnessjuka tillbehöret till Ubisofts South Park: The Fractured But Whole. Ja, det är på riktigt: De gjorde ett tillbehör som låter dig lukta på fisar.

Visst, det handlar om en PR-leksak för att pusha uppföljaren till det hyllande South Park: Stick of Truth och kommer inte finnas att köpa. Men att de ändå lagt månader av utveckling, horder av stålar på utveckling och ens klubbat igenom att göra detta är minst sagt bisarrt. Satt Ubisofts VD Yves Guillmont och fnissade när de kom med idén, klappade energiskt med händerna och skrek "Ja" på bruten engelska? De gånger jag träffat Yves får mig att tro att det antagligen var exakt så det var.

Under Gamescom får jag möjlighet att testa South Park: The Fractured But Whole (spelet med kanske världens bästa titel) och testa på det nya stridssystemet. Nu går det att kontrollera karaktärerna i tre dimensioner när du fajtas och även om det inte är en avsevärd förändring bygger det vidare på ett redan underhållande rollspelssystem.

Den här gången vill inte Cartman och gänget längre leka trollkarlar utan det är superhjältar som är det nya svarta, och du dras snart in i ett inbördeskrig mellan de forna vännerna. Det är rappt, smart och precis så underhållande som South Park ska vara. Plus det bjuds på en jäkla massa bajs- och pruttskämt.

Och det är här Nosulus Rift kommer in i bilden. En svart grej du drar över näsan och spänner fast runt huvudet. Som en Oculus Rift fast obekväm och luktar satan redan när jag sätter på mig den. När som helst kan du trycka på en knapp i spelet för att dra iväg en ordentlig rökare, vilket får Nosulus att lysa upp grönt medan dina näsborrar, smaklökar och ditt sinnestillstånd bryts samman.

Det kanske inte syns på videon här ovanför, men jag är på riktigt tårögd av den fruktansvärda lukten. Kanske var inte tanken att man skulle hamra på fisknappen så pass att de som jobbade i båset började må illa, men allt för konsten och så vidare.

I badrummet kan du hoppa upp på toaletten. Jag uppmanas hålla ned de två axelknapparna för att rycka tag i skinkorna på min karaktär och sedan sakta föra de två styrspakarna åt varsitt håll. Nosulus lyser upp grönt och jag ångrar genast det ödesdigra misstaget.

1
Dra isär skinkorna så blir det åka av!

Huruvida Nosulus Rift är det mest korkade eller geniala marknadsföringstricket genom tiderna låter jag dig bestämma. Själv har jag svårt att avgöra om jag hatar eller älskar Ubisoft efter den här upplevelsen. Troligtvis en liten blandning av dem båda, för inget spelföretag har tidigare bokstavligen dragit en ordentlig jävla rökare i mitt ansikte. Det måste man ju ändå respektera.

South Park: The Fractured But Whole släpps 6 december till Xbox One, PS4 och Pc.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (2)

About the author

Robin Stjernberg

Robin Stjernberg

Redaktionschef / Försäljningschef

"Är du en förrädare?" frågade de sura jämtarna när Robin red ner till Hallandsskogarna på en älg för att plugga film. "Nej", svarade Robin och tog sig en ordentlig prilla. "Jag infiltrerar södermarken" sa han. Förutom att snusa, och att vara en norrlänning, gillar Robin konstiga filmer, bastant hiphop och att spela episka äventyrsspel och hårda skjutare.

Relaterat material

Eurogamer Live: Paragon

Följ med Petter Hansson Frank när han tar sig an Epics kommande MOBA.

FeatureFörtitt: Final Fantasy XV

Lucas åkte till Stockholm för att lira Final Fantasy XV. Han tyckte en massa saker om det.

FeatureFörtitt: Fallout 4

En man och hans hund.

FeatureNågra tankar om Nintendo NX

Trots mycket bristfällig information går spekulationerna varma

Andra saker på sidan...

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading