Redaktionen "rasar" mot i-landsproblemen

Clickbait-rubrik? Jajamänsan!

Här på Eurogamer har vi en hel del tragiska dilemman som vi känner att det är hög tid att vi beklagar oss över. Inte för att något ska förbättras eller så, utan mest för att det är så oerhört viktigt att få gnälla lite över saker och ting. I vanliga fall gillar vi inte att klaga i onödan, men nu har det faktiskt gått för långt... I denna artikel lyfter vi på locket för att ge sken åt våra allra mest allvarliga bekymmer, de saker vi inte längre kan tolerera. Och ja, alltihop är förstås samhällets fel.

1

Pauline Engdahl: "Har för många spel att spela"

Vi har alla haft den känslan förut. Den känslan när man är sugen på att spela något, man vet inte vad, men samtidigt vet man precis vad man letar efter. Man intalar sig själv att man kan spela vad som helst så länge man slipper vara uttråkad, men samtidigt har man vissa krav på vad spelet ska innehålla. Som tur är har man flera spel som uppfyller dessa personliga kriterier, så man startar upp valfri spelburk för att välja. Men så fort man har gjort det inser man vad det verkliga problemet är... Man har för många spel.

Flera gånger har spelare över hela världen jämrat sig över att exempelvis Steam-rean leder till att man köper en massa spel som man vill spela men aldrig gör. Denna smärta gör sig ack så påmind varje gång man måste bestämma sig för vad som spelas skall - men man faktiskt har alldeles för många val.

2

Robin Stjernberg: "Trycker på fel knapp på Playstation 4"

Du kommer hem efter en helvetisk arbetsdag. Varenda sekund i satans verkstad har gått till att drömma dig bort, låta medvetandet flyta iväg till en bättre tid, en bättre värld. Och nu är du äntligen hemma, du är fri all ångest, alla problem. Nu väntar livets sötma och du faller ned på knä framför TV:n, plockar upp kontrollen och trycker igång din Playstation 4.

Men något går snett. Du hör hur den börjar låta, hur något börjar snurra, hur kugghjulen drar igång. Svetten börjar samlas på din panna, ånej, vad fan gjorde jag?! I ultrarapid ser du hur maskinen går igång och en skiva kommer pressandes ut ur dess innandöme. Men du ville ju inte trycka ut skivan... du tryckte... herrejesus... du tryckte på fel kn... på fel knapp!

Världen rasar ner runt dig och du känner hur hela tillvaron börjar snurra. På en sekund är du i ett skuggland av ångest, en värld fyllt av smärta, lidande och oändlig skär jäkla misär. Allt för en enda liten knapp. Jag kommer aldrig förlåta er för detta, Sony!

3

P-A Knutsson: "Måste ställa in rätt kanal manuellt när jag startar Wii U och Xbox 360"

I vardagsrummet har jag mina konsoler kopplade till en receiver för att få bra ljud till mina spel och filmer. Till receivern går fem stycken HDMI-sladdar: Playstation 4, Playstation 3, Xbox One, Xbox 360 och Wii U.

När jag vill spela på PS4 väljer jag Playstation 4 i TV-menyn, eller klickar på Playstation-knappen i mitten av handkontrollen. Då ställer både TV och receiver automatiskt in rätt kanal och jag kan börja spela efter några sekunder. Samma procedur gäller Playstation 3. Jag kan dessutom använda tv-kontrollen för att navigera i menyerna.

När jag ska spela Xbox eller Wii U brakar dock hela helvetet lös. Först måste jag byta till förstärkarkanalen på TV:n, sedan starta förstärkaren (efter att ha letat efter fjärren i en kvart) och leta upp rätt jävla kanal på den också. Därefter kan jag starta någon av konsolerna och genomlida en oäääändlig startsekvens.

I runda slängar tar det ungefär tre timmar att starta upp Xbox-konsolerna eller Wii U, vilket är hela hundra tusen miljarder år under en livstid. Allt för att Microsoft och Nintendo inte kan bemöda sig med att slänga in en så enkel funktion som HDMI-CEC. Argh!

4

Jimmy Andersson: "Ser inget på 3DS-skärmen när det är sol ute"

När vi var yngre var våra bärbara spelmaskiner utan bakgrundsbelysning, ja till och med Game Boy Advance som kom 2001 saknade ljus. Va!? Är det sant tänker de yngre läsarna, men jepp så var det - det gick inte att ligga under täcket och spela om man inte hade en ficklampa med sig.

Det ironiska i den teknologiska utvecklingen där vi nu kan frossa i maskiner med fina högupplösta skärmar är att vi inte kan se i starkt solljus istället! Iallafall inte jag. Solen var Game Boys bästa vän men nu varenda gång jag åker till stranden och plockar upp min 3DS för lite Mario Kart 7 ser jag inte ett smack. Jag kisar tills det svider i ögonen men kommer sist i varje lopp för att jag inte kan urskilja de gröna skalen som kommer vinande.

Besviken får jag lägga ned maskinen och stirra ut mot havet istället. Usch!

5

David Petersson: "Minns inte vilken ingång konsolen hör till"

Var dag läser jag i nyheterna om jordbävningar, orkaner, inbrott och krig. Men kring det kanske absolut största problemet för mänskligheten, är det helt tyst. Jag har en teori om att det är så fasansfullt för de som drabbats, att de inte ens orkar berätta om sitt problem. Men då jag besitter nerver av stål, tänker jag äntligen lyfta på locket och vara språkrör för alla som drabbats av: Vilken-jäkla-ingång-hör-till-vilken-konsol-problemet. Oftast händer det när man minst anar det. Man har precis öppnat en kall öl, matat in spelskivan och sitter så där skönt ombonad i sin favoritfåtölj. Det är då det ofattbara sker, du får ingen bild. Du hör brummandet från skivan, men skärmen förblir svart.

Paniken stegrar sig när du inser att fjärrkontrollen inte kan bli nådd från din fåtölj. Med tunga steg hämtar du den och trycker på knappen för att välja ingång: Klick ... ingen bild eller ljud, klick ... TiVo-boxen, klick ... Wii U, klick ... prisa skaparen där är ju spelet jag ville lira!

Som du säkert förstår, önskar jag inte ens mina värsta fiender att behöva leva med det jag precis beskrev. Så låt oss gå samman och begära att elektronikföretagen tar sitt ansvar och löser det här fasansfulla problemet.

6

Andréas Göransson: "Vet inte vilken dosa som har laddade batterier"

Känslan av att ha köpt ett nytt spel och mata in skivan, den är obeskrivlig. Lika så att luta sig tillbaka och trycka igång den kontroll som ligger närmast på en på soffbordet, för att strax därpå inse att den inte är laddad. Och att sladden för ändamålet är utom räckhåll.

Få saker gör mig så förbannad och kan på en blott sekund döda hela spelsuget. Att sedan leta efter en kontroll som faktiskt innehåller laddat batteri, eller en sladd som är lång nog för att jag ska slippa sitta ihopkrupen i fosterställning, den är lika förargande.

Att konsolerna sedan förra generationen har trådlösa kontroller, det är både en himmelsk grej samtidigt som det är en förbannelse. Att Playstation 4, dessutom, har ett så pass klent batteri att skiten bara fungerar ett par timmar (på sin höjd) är besynnerligt.

Nej fan, Sony och Microsoft. Till nästa generation kräver jag att skiten kan laddas med solceller. Eller åtminstone har starkare batterier.

7

Jerry Fogselius: "Hittar aldrig HDMI-porten på Playstation 4"

Det värsta jag vet är baksidan av Playstation 4. När jag såg maskinen för första gången blev jag alldeles kär i den futuristiska, sneda looken som Sonys senaste konsol bestod av. Den var ett estetiskt underverk, en dröm att beskåda. Playstation 4 skulle dock visa sig vara en mardröm att koppla in.

Varje gång jag tar ut konsolen från spelrummet för att lira lite på monsterduken i vardagsrummet blir jag ledsen, ja rentav en gnutta kränkt, över hur omöjligt det är att koppla in HDMI-sladden där bak. Den sneda designen gör att mina fingrar aldrig lyckas hitta rätt utgång, vilket såklart gör att jag numera fasar inför varje gång jag ska genomföra detta moment. Kanske borde jag helt enkelt strunta i att spela på bioduken? Låta konsolen stå kvar i spelrummet där det bara finns en pytteliten 50-tummare att lira på? Det skulle förstås kännas väldigt smått att tvingas lira på den, men då skulle jag åtminstone slippa allt det hemska HDMI-kaoset...

Enklast vore förstås att vrida på konsolen och se efter var sladden ska sitta när jag kopplar in den i vardagsrummet, men jag tycker faktiskt inte att jag - som spelare - ska behöva göra något så ansträngande. Det är liksom under min värdighet, som att acceptera att jag inte kan koppla in HDMI-kabeln utan att behöva se efter vart den ska in. Och så lågt sjunker jag bara inte.

Vilket är ditt största i-landsproblem när det gäller spel?

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (2)

About the author

Redaktionen

Redaktionen

Contributor

Relaterat material

FeatureTrailern - spelvärldens samhällsfara nummer ett?

Alex om ständigt krossade förväntningar i spelvärlden.

FeatureThrowback Thursday: Eternal Sonata

Så mycket mer än bara ett spel.

FeatureThe Witcher III: En värld utan kompromisser

Adam har fått chanen att intervjua Witcher-teamet om spelvärlden i deras efterlängtade rollspel.

Tävling: Vinn massor av Fallout-prylar

Prylar och loot - vi tävlar ut ett härligt Fallout-paket.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading