Förtitt: Battlefield 1

Vi har snabba intryck från första världskriget.

När Battlefield 1 avtäcktes tidigare i år höll en hel spelvärld andan. Det hade länge viskats om att EA och DICE skulle gå tillbaka till rötterna och skapa ett historiskt krigsspel, och nu var det ett faktum. Första världskriget skulle bli arenan för nästa generation och undertecknad kunde inte vara mer exalterad.

Sedan dess har vi fått en uppmängd trailers, teasers och vi har sett spelet fullständigt krossa värsta konkurrenten Call of Duty: Infinite Warfare på Youtube. Ribban för hypen är satt högt och under Gamescom 2016 fick jag äntligen möjligheten att testa spelet.

Så, hur är det att spela Battlefield 1? Min första spontana tanke är "ovant". De begränsningar som följer med att spelet utspelas under en historisk period för drygt 100 år sedan gör striderna mer autentiska och fulla med nerv. Vi spelar en ökenbana där jag tar plats i Storbritanniens lag. Vårt mål är att hitta fiendens radiostationer, placera en bomb där och sen se hela skiten gå åt fanders. Till vår hjälp har vi gevär, hästar, stridsvagnar och järnvägsartilleri.

Jag och mina medmannar kämpar oss igenom knallskott, kulsprutor och bomber. Det är en speciell känsla att lyckas springa igenom en ökenpassage, droppa bomben och sen kasta mig bakom en sten och ta skydd. Härifrån kan jag sedan smygskjuta ner fiendesoldater som en och en gör försök att förhindra den annalkande explosionen.

Battlefield 1 är dessutom helt groteskt snyggt. Under min session så fullkomligt gapade jag av alla effekter som utspelades framför mig. Texturerna, ljussättningen, animationerna - allt faller på plats och bidrar till en väldigt verklig känsla när jag gömmer mig i en grop i sökandet efter skydd från haglande skott.

Det enda orosmolnet är att Battlefield 1 stundtals känns lite för rappt. Första världskriget var som bekant (eller ja, för er som läst historia i skolan) ett väldigt långsamt krig där de flesta bataljerna utspelades i gropar skjutande mot varandra. Så är det inte i fallet Battlefield 1 där krigshetsen är på topp och tempot adrenalinkickande.

Men å andra sidan, spel ska och behöver inte vara 100 procent verklighetstrogna. Det viktiga ligger i gameplayet och rolighetsfaktorn och här har DICE verkligen lyckats bra.

Det är extremt kul att springa till fots och det är ännu roligare att ta till en häst. Att kasta sig in i en stridsvagn och bemöta fiendens artilleri med blytunga skott är också en härlig känsla. Speciellt när man ser fiendefordonet förvandlas till järnskrot.

Battlefield 1 släpps i sin helhet den 21 oktober. Om alla banor är lika roliga som den ökenbana vi spelat, då har DICE kommer en bra bit på vägen. Och det skulle faktiskt inte förvåna mig om svenskarna vinner slaget om spelarnas gunst nu i höst. Kan detta bli en början på en ny renässans av historiska krigssspel?

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Relaterat material

Tävling: Vinn massor av Fallout-prylar

Prylar och loot - vi tävlar ut ett härligt Fallout-paket.

RekommenderatRecension: Star Wars: Battlefront

Robert har skjutit skumma rebeller och Ewoker har kastat sten på hans huvud. Läs vad han tyckte om det här!

RekommenderatRecension: Gears of War 4

Dra igång motorsågarna igen.

Phil Spencer: Scorpio är en 4K-konsol

Xbox-chefen har blivit intervjuad.

Tävling: Vinn kritikerrosade Uncharted 4: A Thief's End och en t-shirt!

Är du redo för det största äventyret någonsin?

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading