Såhär i efterdyningarna av att före detta esportaren Emil "HeatoN" Christensen tackat ja till att vara med i programmet Mästarnas mästare känner jag att jag bara måste säga ett par ord om det. Det var förstås väldigt väntat att SVTs beslut att ta med honom skulle väcka reaktioner i landet, och det är klart att man kan förstå det till viss del. Spelmediet är fortfarande okänt för de allra flesta och synen på det är alltjämt att det är inget annat än simpel förströelse. I alla fall om man ska utgå från hur spelande ständigt förknippas med våldsbrott och liknande.

Många är vi som tröttnat på att vårt stora intresse hela tiden ses som en orsak till att vissa galningar väljer att göra galna saker. Därför är varje litet steg för spelmediet att ta sig ut ur periferin och in i det normala ett steg i rätt riktning. HeatoNs steg in i Mästarnas mästare är ett sjumilakliv i den bemärkelsen.

Jag måste faktiskt applådera SVT och deras projektledare Anders Wistbacka för modet att, trots vetskapen om den storm som beslutet skulle generera, ändå välja att plocka in den gamle Counter Strike-legenden till programmet. Många har reagerat med uttalanden som att spel inte är någon sport, och den före detta hockeymålvakten Tommy Söderström kallade det HeatoN och många andra sysslar med för en icke vuxen sport. Bland annat sa han att tioåringar kan slå vuxna i det.

1

Jag kommer inte gå in i detalj i Söderströms okunskap kring esport, men jag kan väl ändå nämna att det känns osannolikt att någon så ung som tio år skulle ha utvecklat ett tillräckligt moget taktiskt sinne för att kunna konkurrera på elitnivå i exempelvis Counter Strike. Däremot kan det stämmer det nog att spelare i yngre åldrar än i flera andra sporter kan mäta sig på de absolut högsta nivåerna, men att detta skulle göra esport mindre värdigt har jag svårt att se logiken i. Snarare gör det väl den mer intressant?

Andra invändningar mot esport har varit att den är alltför stillasittande. Men vissa OS-grenar, som skytte eller curling, är föga mer atletiska. Men de respekteras ändå eftersom de kräver ett stort mått fokus och träning för att bemästra. Just sådan är esporten, och skulle folk bara se det och inte stirra sig blind på att det handlar om datorer och de stigmatiserade spelen så kanske de skulle inse detta.

Det är just därför som Emil "HeatoN" Christensens medverkan i ett så populärt "mainstreamprogram" som Mästarnas mästare är så viktig för alla oss gamers. Det banar väg för fler att se det stora jobb som många toppspelare lägger ned på esporten, och det kan förhoppningsvis också visa att det är något som utövas av helt vanliga människor och inte mordiska psykopater.

En esportare i bästa sändningstid i public service är inget annat än en seger för alla gamers. Det är faktiskt en väldigt stor händelse, och kanske, bara kanske, är det här början på slutet för den skeva bild samhället i stort har på spel och spelande.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Petter Hansson Frank

Petter Hansson Frank

Esport-redaktör

Trots uppväxten som bondpojk i en av Jämtlands avkrokar lyckades Petter tidigt intressera sig för spel i alla dess former. I dagsläget får dock nästan allt annat stryka på foten för Dota 2, ett spel som Petter borde vara proffs i vid det här laget.

Fler artiklar av Petter Hansson Frank

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material