Spelet som en gång hette Final Fantasy XIII Versus döptes för fyra år sedan om till Final Fantasy XV. Med en utvecklingstid på dryga tio år är förväntningarna skyhöga inför det kommande rollspelet. Lägg till faktumet att spelet sköts upp i sista sekunden, från 30 september till 29 november.

För ett par veckor sedan fick Malin möjlighet att testa Final Fantasy XV och hon var otroligt imponerad. På Gamescom 2016 fick vi även chansen att prata med Hajime Tabata, spelets regissör.

När kom ni fram till att ni var tvungna att skjuta fram spelet?

Tabata: För ett par veckor sedan när vi spelade versionen vi planerat att skicka ut. Kvalitén då nådde inte riktigt upp till den nivå vi önskade, rent tekniska och i små saker som påverkade upplevelsen. Det finns många över hela världen som spelar utan internet och för dem kommer det som finns på skivan vara spelet. Många gånger fixar man det sista med en patch men vi ville göra det perfekt snarare än släppa det direkt.

tabata
Hajime Tabata ersatte tidigare regissören Tetsuya Nomura.

Hur kan ni hantera de sinnessjukt höga förväntningarna som finns på spelet?

Tabata: Det går inte. Nivån vi ligger på just nu är vi säkra på kommer tillfredsställa de flesta spelare, men vi kände att vi inte riktigt nådde upp till förväntningarna som finns och det var därför vi tog beslutet att skjuta fram spelet och finputsa. Vi försöker inte dra ner spelares förväntningar utan nå upp dit.

Förutom huvudspelet släpps även filmen Kingsglaive och serien Brotherhood: Var tanken från början att göra 15 till ett varumärke som sträcker sig över flera olika medier?

Tabata: Redan från början hade vi tanken om att göra en film som hänger ihop med spelet. När vi spikade att relationen mellan sonen och hans fader skulle vara viktig så kom vi fram till att göra två berättelser där vi kunde se båda sidorna av det. Det var inte så att vi kände att vi inte kunde berätta allt vi behövde i spelet utan för att vi ville ge fans möjlighet att gräva ner sig om de vill. Men också för att ge folk som inte har spelat Final Fantasy innan en enklare chans att komma in i serien igen.

Final Fantasy har alltid funkat bra för både en österländsk och en västerländsk målgrupp. Hur resonerade ni kring detta inför 15?

Tabata: Det är självklart omöjligt att göra alla nöjda, men vi utgick från universella teman som alla kommer kunna förstå och relatera till. Vi lyssnade på många människors synpunkter från alla olika delar av världen för att kunna skapa något som alla kan sätta sig in i, oavsett om man har spelat Final Fantasy innan eller inte. Ta till exempel Uncharted 4. Hade jag satt min mamma framför det hade hon klarat av att spela det, trots att hon aldrig har spelat tv-spel. GTA och många FPS-spel är det likadant med. De är fantastiskt intuitiva, så jag lärde mig mycket av de spelen.

Det här är första gången ni gör en helt öppen spelvärld - hur arbetade ni med att få den att kännas levande?

Tabata: Vi skickade ut teamet i naturen för att kunna tänka på hur den funkar och hur djur rör sig. Vi klättrade i berg och utforskade grottor. Sen satt vi oss alla ner och tittade på youtube-klipp på läskiga djur och hur de beter sig på riktigt. Så vi försökte titta på hur vi kunde använda de verkliga upplevelserna i spelet.

Karaktärerna småpratar hela tiden - hur kom ni på och utvecklade den idén?

Tabata: Den idén fanns redan innan när spelet var Final Fantasy XIII Versus och blev ett grundkoncept när bytte över till femton. Idén var att vi har fyra killar ute på den här resan och att vi ville skapa de där realistiska konversationerna som pågår hela tiden. Vi var noga med att konversationerna håller på konstant och känns som den utvecklas, både i mellansekvenser, ute i världen men också i striderna.

Mat verkar vara en stor del av spelet. Hur kommer det sig?

Tabata: För att vi verkligen vill visa den dagliga cykeln man får igenom. Vi hade gärna lagt in att varje dygn i spelet tar 24 verkliga timmar, men det hade inte blivit ett så bra spel. Istället tar ett dygn i spelet en verklig timme. Men vi ville visa hur karaktärerna äter, sover och allt sånt.

Måste du gå på toaletten också?

Tabata: Nej, vi vill inte tvinga spelaren att göra saker. Du måste inte äta eller sova, men det vore roligt att se i något spel att man måste gå på toaletten.

Var det svårt att göra de mer vardagliga sysslorna i spelet, som att äta och att sätta upp ett tält, till roliga spelupplevelser?

Tabata: Man behöver en spännande värld för att det ska funka. Allt hänger på att man ska sugas in i världen och tycka att det är spännande att bara vara där och vilja se vad som finns bakom nästa horisont. Och kan man inte göra det är det nog inte ett så bra spel från början. Vi var noga med att alla de vardagliga sakerna är positiva för spelaren och tvingas inte på dem. Om du äter får du olika boosts och bonus till dina stats, beroende på vad för mat.

Den 29 november släpps Final Fantasy XV till Playstation 4 och Xbox One.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Robin Stjernberg

Robin Stjernberg

Redaktionschef / Försäljningschef

"Är du en förrädare?" frågade de sura jämtarna när Robin red ner till Hallandsskogarna på en älg för att plugga film. "Nej", svarade Robin och tog sig en ordentlig prilla. "Jag infiltrerar södermarken" sa han. Förutom att snusa, och att vara en norrlänning, gillar Robin konstiga filmer, bastant hiphop och att spela episka äventyrsspel och hårda skjutare.

Fler artiklar av Robin Stjernberg

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material