En förtrollande dag på Retrospelsfestivalen i Malmö

David gav sig in i retrospelens magiska värld och kom ut med ett leende på läpparna.

I går hade jag nöjet att besöka Retrospelsfestivalen i Malmö, som nu är inne på sitt tredje år. Festivalen eller mässan som det snarare är, har sina rötter i Göteborg och det är bara tack vare ett gäng skånska eldsjälar som vi nu också har den i Skåne. Tanken med mässan är att samla alla som vurmar för retrokulturen, oavsett om de bara är ute efter en nostalgitripp eller är riktiga hardcore gamers. Undertecknade är både och, vilket borde betyda att jag kommer ha dubbelt så kul!

Och man kan ju lugnt säga att stämningen var på topp när jag kom dit vid elva tiden på lördagen. Utanför entrén till Stapeln, som är byggnaden som hyser mässan, ringlade en lång kö med förväntansfulla besökare. Det riktigt lyste av glädje hos de flesta och det var en salig blandning av allt från pensionär i dova kappor till cosplayers i kulörta färger.

0
Link litar benhårt på att skölden ska rädda honom.

Väl inne var det trångt men gemytligt och kommersen var i full gång. Det första som fångade mina ögon var en stor staty av Link från Zelda-serien som välkomnade alla besökare. Strax bakom statyn stod en TV med Playstation-klassikern Time Crisis komplett med ljuspistoler. Efter några rundor där en commando-klädd tjej formligen pulveriserade mig släntrade jag iväg till den första av de två mässhallarna.

1
Massor av människor och massor av spel.

För en gammal TV-spelsräv som mig var det som att komma till himmeln. Här fanns liksom allt man behöver i livet - mängder av spel, samlarfigurer, tillbehör, böcker, spelbaserad konst och de flesta konsoler från 8-bitarseran till de lite mer moderna Sega Dreamcast och Nintendo Gamecube. Nästan allt var till salu och folk trängdes frenetiskt för att komma fram till de mest populära utställarna.

2
Några riktiga klassiker och ett något mindre klassiskt Nintendo-spel. ;)

Naturligtvis fanns det mängder av godbitar för de mest hängivna samlarna och det speglas också i priserna, som lätt blir astronomiska när vi pratar om sällsynta japanska utgåvor av Mario-spelen. Fokus låg som vanligt på Nintendos konsoler och det fanns enormt mycket spel till Super Nintendo Entertainment System (SNES) och Nintendo Entertainment System (NES). För den oinitierade kanske 2000 kronor för ett gammalt spel låter mycket, men för storsamlare är det ingen ovanlighet. Generellt låg de mer vanliga NES och SNES-titlarna på runt 400 kronor.

De mest prisvärda formaten just nu är två av historiens bästa konsoler enligt mig, nämligen Sega Dreamcast och Nintendo Gamecube. Både själva konsolerna och spelen var väldigt billiga och man kunde få kuben för 500 kronor och drömkastaren för 1000 kronor. Spelen gick för mellan 100-350 kronor till de formaten.

5
Riktigt stiligt armband inspirerat av Assassin's Creed-serien.

Utspritt mellan alla handlarna fanns det några få tappra hantverkare, bland annat en tjej som gjorde väldigt fina smycken baserat på olika spelsymboler. Du hittar massor av fina smycken på hennes hemsida. Tyvärr försvann nog de små smyckena i myllret av allt folk och alla spelen, för det var inte så många som verkade intresserade.

Men desto mer synliga var då alla konstnärer som jobbade med pixel art av olika slag. Även den numera rikskända Pappas pärlor var där och visade upp sin färdighet i att lägga plastpärlor. Uppenbarligen är det många som blivit inspirerad av honom, för det fanns väldigt många som gjorde pärlkonst. En av de roligaste varianterna på temat var en konstnär som kombinerade gamla loppis-oljemålningar med pixelmotiv från gamla klassiker. Blev speciellt förtjust i en där Honda från Street Fighter-serien hoppar ner i ett vattendrag. Ser så fel ut att det nästan blir rätt.

4
Honda byter badhus mot en svensk flod.

Som en liten variation på temat fanns det även konst där man broderat kända spelikoner på uppspända tygstycken. Väldigt gulligt och skulle nästan kunna smälta in på vilken pensionärs-vägg som helst. Härligt att se så mycket kreativitet på en så liten yta, och det var inte utan att man blev sugen på att se om ens talang för pärlplatte-läggande från dagistiderna sitter i.

3
Två glada författare med sin kommande bok

Efter att ha njutit av all konst så skulle jag precis gå till nästa hall, men innan jag hann så långt så stötte jag på författarna Martin Lindell och Thomas Sunhede, som skriver på en bok om svensk spelhistoria. Båda har på egen hand skrivit ett gäng spelrelaterade böcker tidigare, men nu lägger de sina samlade krafter på ett mastig verk med titeln "Svensk videospelsutveckling - Från 50-tal till 90-tal". Det lilla jag hann läsa bådade gott och jag kommer nog hålla utkik efter den när den släpps. Du hittar deras tidigare böcker här.

Efter att ha fått mig en liten historielektion gick jag vidare till mässans andra del. På vägen dit så passerade jag mässans eget lilla arkadspelsrum. Där var det fullt av folk som njöt av att kunna spela ett gäng schyssta flipperspel utan att betala. Där fanns inga av mina personliga favoriter som är The Addams Family och Freddy: A Nightmare on Elm Street, men de som fanns var definitivt inget skräp. Eller vad sägs Spider-man, Shrek och Corvette?

7
Att spela gratis är alltid gott.

Intryckt i ett hörn bakom flipperspelen, stod en ganska sliten Chase H.Q.-maskin som ingen verkade vilja röra. Lite synd då det faktiskt är ett spel som jag mindes som väldigt bra, och som utvecklades av legendariska Taito under slutet av 80-talet. I ett försök att trösta maskinen spelade jag några rundor och kunde krasst konstatera att inte allt var bättre förr.

Väl framme i den sista delen av mässan, så såg jag något som nästan fick mig att börja lipa av glädje. För framför mig stod i princip alla TV-spel och hemdatorer som tillverkats genom åren och alla utom någon enstaka, var fullt spelbara och det var bara att sätta sig ner och njuta. Några av rariteterna som fanns var Amiga CD32, som var Commodores försök att göra en videospelskonsol. Det blev väl tyvärr ingen succé, vilket var lite synd för det var absolut inget dåligt försök.

9
Fram med kräkpåsen, för här är bildbevis på de sämsta Zelda-spelen någonsin

Ett par steg bort stod Philips CD-I som enligt många var ansvarig för några av de sämsta spelen genom tiderna. Vad inte så många vet är att det var ett samarbete mellan Nintendo och Philips, och det släpptes faktiskt ett par Zelda och Mario-spel till formatet. Men de spelen vill Nintendo absolut inte kännas vid idag, för de var så usla att de framkallade mentala kräkningar hos Nintendo-fansen.

6
Som ett museum, fast mycket bättre!

Naturligtvis fanns det mängder av spelbara NES och SNES-maskiner, men även Sega Megadrive och Sega Saturn var representerade.

Letade dock förgäves efter en spelbar Atari Jaguar som var världens första 64-bitars konsol. Väldigt synd då det var en väldigt kraftfull liten maskin och jag har en del fina minnen av den. Speciellt Alien vs Predator var väldigt bra och kan nog enklast beskrivas som originalspelet DOOM, om H.R. Giger hade fått göra grafiken. Hittade dock en försäljare som krängde en komplett maskin för 1500 kronor.

Med en känslomässig klump i halsen tågade jag vidare, denna gången med siktet inställt på den stora scenen där vinnaren av Breakout-tävlingen presenterades. Speakern var självaste Prinsessan Toadstool och segraren var märkbart stolt och en aning generad. Som en notis kan väl nämnas att det pågick tävlingar av olika slag under hela mässdagen. Uppslutning var kanske inte så stor, om man bortser från Mario Kart 64-tävlingen. Lite synd, men folk hade nog fullt upp att handla spel och mingla!

8
Alwas Awakening är ett kommande svenskt retrospel.

Ett stycke bort från scenen demonstrerade ett gäng glada grabbar sitt kommande PC-spel Alwas Awakening, som är ett retro-doftande spel som nog bäst kan beskrivas som en blandning av Mario Bros och Castlevania. Spelet har varit i produktion sedan oktober 2014 och förväntas vara klart nu under hösten/vintern. De hade två datorer som man kunde spela en demo av spelet på. Jag testade själv att spela en stund och blev snabbt väldigt förtjust i det. Grafiken är bedårande och är verkligen av riktigt hög kvalitet, utan att tumma på de ramar som finns om du vill vara trogen den grafik som var möjligt på en NES. Även spelkänslan var bra, om än kanske något för långsam. Svårighetsgraden är ganska hög men efterhand som jag lärde mig att använda den magi som fanns att tillgå, så blev det lättare och ännu roligare.

Som grädden på moset så var musiken helt underbar och den fanns faktiskt på en fysisk NES-kassett som man kunde lyssna på. Coolt och en rolig liten gimmick. Om du vill se en trailer på spelet eller lyssna på musiken, så är det bara att följa den här lilla länken till spelets hemsida.

Håll utkik efter en recension här på Eurogamer under hösten!

Jag avslutade mitt mässbesök med att shoppa lite trevliga spel och köpte nästan en t-shirt med Bubble Booble-tema. Nästan därför att de bara hade den i medium och den satt som ett ålskinn på mig . Till nästa mässa får jag väl vara tidigare ute eller banta. Lär nog bli det förstnämnda...

10
Rätt t-shirt till fel kropp, så synd på en stilig tröja.

Man kan väl summera det hela med att det var en väldigt lyckad tillställning och jag ser framemot att besöka Retrospelsfestivalen även nästa år.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

David Petersson

David Petersson

Skribent

Med rötterna i C64:ans demokultur har David utvecklat 00FF00-fingrar. Är övertygad om att jorden bara är en väldigt stor variant av Pac-Man. Tror på en varierad kost och konsumerar därför alla typer av spel. Men om han måste välja blir det rollspel.

Relaterat material

FeatureTrailern - spelvärldens samhällsfara nummer ett?

Alex om ständigt krossade förväntningar i spelvärlden.

FeatureThrowback Thursday: Eternal Sonata

Så mycket mer än bara ett spel.

FeatureThe Witcher III: En värld utan kompromisser

Adam har fått chanen att intervjua Witcher-teamet om spelvärlden i deras efterlängtade rollspel.

Tävling: Vinn massor av Fallout-prylar

Prylar och loot - vi tävlar ut ett härligt Fallout-paket.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading