Gör om spel till konst med Prisma

Appen som kan förvandla spel till små konstverk.

Originaltext: Asmus Neergaard (Eurogamer.dk). Översättning: Andréas Göransson

Då och då kallar speljournalistiken spel för konst. Vi ska inte diskutera här om spel kan vara det dock, det gör vi en annan gång. Men tänk om spel i alla fall kan likna konst?

Vi har fått en glimt av hur en sådan värld kan se ut tack vare appen Prisma som just nu finns till både Android och iOS. Appen jobbar enligt egen utsago med hjälp av avancerad A.I och neutrala nätverk, vilket kort sagt innebär att den visar upp hur en konstskola hade kunnat skapas med Skynet.

Appen gör dock mycket fina bilder och har tagit Instagram med storm. För vem vill inte att dagens latte ska se ut som om den vore skapad av Edward Munch? Personligen tycker jag att det är långt mer intressant att se hur nio olika spel hade kunnat se ut genom Prismas filter:

Super Mario Sunshine

1

Super Mario Sunshine (Gamecube) var ett härligt spel som ironiskt nog handlade om en skurk med målarpensel. Detta då det färgglada och muntra spelet går ut på att ta bort målarfärg från byggnader. Lite synd är det dock, för konstens skull. Så därför har jag adderat ett mosaik-filter.

Filter som använts: Love

ICO

2

Att använda ICO i Prisma är en match gjord i himmelen, just på grund av att spelet redan är inspirerat av konst. Den europeiska spelboxen var designad på så vis att den påminde om konstnären Giorgio de Chirico och hans The Nostalgia of the Infinite. Men medan linjerna inte är helt så rena, så är det fortfarande något tilldragande över ICOs design genom ett fotofilter.

Filter som använts: Composition

Bioshock Infinite

4

Alla bilder ger inte samma goda resultat, och de bästa syns via rena linjer och rena obrutna färger. Den lite drömmande och karikatyrsliknande stilen som finns i Bioshock Infinites Colombia passar perfekt till Prismas filter. Detta faktiskt bara en av flera bilder som ser bra ut.

Filter som använts: We can do it!

The Legend of Zelda: Wind Waker

3

The Legend of Zelda: Wind Waker är med sina klara färger en självklar kandidat och även om slutresultatet inte matchar originalbildens färger, så är alternativet inte dåligt. Det är dock nästan fusk att använda ett cellshadat spel.

Filter som använts: Dreams

Batman: Arkham Knight

5

Arkham Knight är ett snyggt spel med riktigt bra design. Det ger Gothams gotiska och mörka arkitektur rättvist och är ett rent nöje att beskåda. Det kanske därför en smula paradoxalt att ett filter med det muntra namnet Carribean ger spelet det där lilla extra. Plötsligt ser det ut som om Batman svävar genom en kombination av Edward Munchs Skriet och van Goghs Stjärnenatt.

Filter som använts: Carribean

Myst

6

Myst (eller rättare sagt RealMyst) var år 1993 ett fantastiskt spel. Nyttjandet av 3D-miljöer rättfärdigade en återutgivning på CD. Både magasinet WIRED och dagstidningen The New York Times menade att Myst var ett bevis på att spel kunde utvecklas vidare till konst.

Filter som använts: Tokyo

Final Fantasy XIII

7

Final Fantasy 13. Som med övriga delar i serien så går åsikterna i sär. Vissa menar att det är bra, andra tycker att det är skräp. Ingen har rätt, men man kan inte förneka att spelet hade sina vackra ögonblick. Och kombinationen av Vanille som betraktar Coccon och filtret Candy ger ett drömskt resultat.

Filter som använts: Candy

Mirror's Edge

8

Mirror's Edge definierades helt klart av sina miljöer. De vita, till gränsen sterila byggnaderna i kombination med röda linjer, för spelaren från start till slut. Paradoxalt nog är ett av de filter som ger bästa resultat den raka motsatsen och tack vare Gothic så liknar staden Glass något från ett expressionistiskt måleri.

Filter som använts: Gothic

Uncharted 2

9

Uncharted-serien har, bland annat, varit skådeplatsen för vackra miljöer som lutat sig mot en stabil grafikmotor. Uncharted 2 hade många fina ögonblick och detta är endast en bild som blev snyggare när det åkte igenom filtret Mosaic.

Filter som använts: Mosaic

Har du lekt med Prisma?

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Redaktionen

Redaktionen

Contributor

Relaterat material

Recension: Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants in Manhattan

Turtles är tillbaka och Robin är inte nöjd.

FeatureNågra tankar om Nintendo NX

Trots mycket bristfällig information går spekulationerna varma

Feature10 saker vi helst vill se under E3 2015

Vi har berättat vad vi tror kommer visas och inte. Här är vår önskelista inför E3 2015.

Tävling: Vinn kritikerrosade Uncharted 4: A Thief's End och en t-shirt!

Är du redo för det största äventyret någonsin?

FeatureSå var Microsofts Gamescom-konferens

Microsoft matade oss med flera spelsessioner men i stort sett inga överraskningar

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading