Runefest 2016 - Allt från helgens stora Runescape-event i London

David var där och bjuder på ett maffigt reportage med massor av nyheter, bilder och annat smått och gott.

När det gäller MMORPGs så är konkurrensen mördande nuförtiden, och det är ytterst få spelföretag som har privilegiet att kunna ta betalt månadsvis av sina användare. Merparten av de större aktörerna har därför anammat det för många väldigt framgångsrika Free To Play-konceptet.

Ett företag som alltid haft den modellen är London-baserade Jagex, som är mest kända för MMORPG-spelet Runescape. Med drygt 15 år på nacken, är det utan tvekan ett av de äldsta aktiva spelen inom sin genre. Värt att nämna är naturligtvis också att det har drygt 250 miljoner registrerade konton, varav cirka två miljoner spelar aktivt varje månad. Därmed kan det göra anspråk på titlen som största Free To Play-MMORPG:et i världen.

0
Runescape leker hela havet stormar.

Det som utmärker spelet förutom det faktum att det kan köras direkt i din webbläsare, är ett stort fokus på intressanta uppdrag som inte är av typen "Döda 12 zombiegrisar" utan snarare är en liten historia i sig. I kombination med en stor vördnad för sina användare och en konstant ström av nytt innehåll, har de byggt upp en av spelvärldens absolut trevligaste och mest aktiva communities.

Runefest 2016

De senaste fem åren har de även arrangerat en stor fest, där de bjuder in sina fans att vara med. Passande nog så är tillställningen döpt till Runefest, och är ett helgdagsarrangemang fyllt av lekar, utannonseringar, mingel, cosplay, frågestunder med utvecklarna samt god mat och dryck.

För att ni skulle "slippa" åka till London, så skickade vi dit vår reporter David för att kunna leverera alla snaskiga detaljer från festen.

Årets Runefest hölls på Battersea Evolution i centrala London. Det är en av de absolut största event-byggnaderna i London och ligger naturskönt placerad i Battersea Park.

Det första som mötte mina ögon när jag anlände till parken var en stig kantad av kulörta fanor med symboler från spelet. Det gav en härlig känsla av att närma sig ett medeltida tornerspel, som ytterligare förstärktes när lukten av helstekt spädgris nåde min näsa.

Utan för festlokalen stod det ett antal medeltidstält inredda med snirkliga stolar och bord i antikbehandlat träd, med vävda mattor och prunkande palmer som drog mer åt Tusen och Natt-hållet.

1
Där var han helt stilla...

Väl inne i huvudbyggnaden så mötes jag av något som bäst skulle kunna beskrivas som ett lekland för Runescape-spelare. Temat var inspirerat av den kommande expansionen Arc - Del 2 som bjuder på mytiska cykloper, pirater, exotiska djur och mäktiga drakar.

Man kunde bland annat besöka en piratgrotta som vaktades av ett enormt troll som var levande, vilket jag tyvärr upptäckte alldeles för sent och fick en chock när han plötsligt rörde sig emot mig. Min personliga favorit var utan tvekan ett stort piratskepp som man kunde fiska ifrån.

I mitten av lokalen så stod en kör och sjöng vacker musik, ackompanjerad av en hel orkester.

Utspritt över området fanns det allehanda rustik medeltidsmat att förtära, varvat med lite engelska klassiker som Hot Dogs och Macaroni and Cheese! Allt var vackert ljussatt och har enligt utsago tagit över sex månader att färdigställa.

Längst bak i lokalen fanns där en gigantisk scen, vars tak var draperat av en gnistrande stjärnhimmel med kulörta spotlights som svepte över scenen och publiken.

2
Mitt första jobb som cosplay-fotograf.

Men vad vore all den fina dekoren utan något att fylla den med. Som tur är gjorde fansen ett fantastiskt jobb och bjöd på mängder av cosplay. Uppfinningsrikedomen var på topp och det var en fröjd att se att så många barn och vuxna klä ut sig tillsammans.

Ett större gäng av riktigt duktiga cosplayers gick runt i lokalen och fick det nästan att kännas som att stiga in i en annan värld.

Och med det sagt så kommer vi då till själva spelen, som trots allt är det som binder ihop alltsammans.

Battle Mage

Först ut blev en VR-prototyp med det ganska generiska namnet Battle Mage, som ett litet gäng utvecklare har jobbat på i några månader. Det är ett tower defence-spel där du ska skjuta ner troll som kommer springande över en borggård. Till din hjälp har du en pilbåge och obegränsat med pilar. Utspritt på spelplanen finns det explosiva tunnor för lite sköna multikills. Spelet var riktigt roligt, med schysst grafik och bra känsla i själva bågskjutandet. Det är dock inte säkert det kommer att säljas, så framtiden får utvisa om det dyker upp på Steam.

25
Jag såg nästan lika cool ut som jag kände mig!

Runescape

Huvudrätten i den tre rätters meny som Jagex bjöd på var såklart Runescape. Och som en liten aptitretare fick vi en intervju med de tre veteranerna Mod Mat K, Mod Osborne och Mod Mark. Tiden var dock rätt knapp men det vi fick ut av dem är att vi kommer få se många grafiska förbättringar i spelet, som sedan NXT-uppdateringen använder sig av Unity-motorn.

Det är även planerat fler röstsatta uppdrag och en del optimering av framför allt Mac-versionen. Mark lovade också mer nybörjarvänligt PVP-innehåll under hösten.

15
De tre tappra modarna

Efter lite artigheter samt en och annan kärleksförklaring till fansen så var intervjutiden slut. Och därmed var det dags att gå vidare till den stora scenen för att avnjuta dagens två största event.

3
Skicklig ljussättning gjorde en stor skillnad.

Till tonerna av svulstig fantasy-musik skred spelets huvuddesigner Mod Mark in på scenen och publikhavet formligen exploderade. Det är ingen tvekan om att Mark är väldigt populär bland fansen. Efter att ha svept en rejäl klunk öl ur ett vikingahorn så fick vi en mycket animerad presentation av vad vi har att vänta i form att nytt innehåll under den resterande delen av året.

17
Pirattillhåll eller semesterort?

Oktober bjuder på så mycket godsaker att det nästan känns som en tidig julafton, eller vad sägs om öppnandet av de resterande öarna i The Arc-regionen? Det betyder att du nu kommer kunna besöka Tuai Leit, Goshima, Cyclosis och The Islands That Once Were Turtles, vilket i sin tur medför en hel del nyheter i form av innehåll, nya fiender, uppdrag och samlarprylar.

Om du gillar vresiga gudar så kommer du bli nöjd med vad november bjussar på. För då kommer vi att få reda på mer om Zaros och Seren i Fate of Gods del två. Utöver det kommer vi få en helt ny serie av uppdrag som går under namnet Children of Mah.

Förutom de sedvanliga julprydnaderna så lanseras Sliske´s Endgame i december.

2017

Mod Osborne som är spelets lead designer, fick äran att avslöja vad som är att vänta under nästa år. Och när väl applåderna tystnat så fick vi levererat den i mitt tycke absolut häftigaste nyheten, nämligen ett dynamiskt vädersystem som dessutom påverkar spelvärlden. Ett exempel på detta är sandstormar som blåser bort stora drivor av sand och avslöjar en sedan länge glömd gravplats.

6
Blixtar och dunder, magiska under...

Den största nyheten, med betoning på största, är Elder Gods. För under marken på våra fötter slumrar de gamla gudarna, men nu är de på väg att vakna och det betyder trubbel med stort T.

7
En riktigt sur gammal gud

Priset för den absolut sötaste nyheten går till Pet Parks, som kommer ger dig allt du behöver för att skapa egna små djurparker.

8
Kan det bli gulligare än så här?

Expansioner

Tidigare har nytt innehåll lanserats kontinuerligt, vilket har varit till nackdel för de som spelar mycket eller vill spela klart en hel serie uppdrag utan avbrott.

Därför kommer det med start i juni nästa år, att lanseras en större expansion tre gånger om året. De kommer innehålla helt kompletta äventyr med mängder av uppdrag, prylar och nya platser att besöka.

Den första expansionen blir The Golden City of Menaphos. Spana gärna in de häftiga trailern nedan.

Om du vill läsa mer ingående om alla nyheterna som dyker upp nästa år, så föreslår jag ett besök på denna sidan.

Chronicle - Runescape Legends

10
Härligt brädspelskänsla med schysst kortdynamik.

Det senaste halvåret har Runescape-familjen fått tillökning i form av två helt nya free to play-spel. Det första av dem är Chronicle som är ett kortspel baserat på figurer från Runescape.

Lättast är nog att beskriva det som brädspel möter Hearthstone. Allt är verkligen välgjort och det är absolut ingen kopia på Blizzards välkända kortspel.

Nästa månad så uppdateras spelet med ett soloäventyr.

Spelet finns för tillfället bara till PC och du hittar det på Steam. Men det är på väg till flera andra plattformar inklusive mobiler och plattor. Vill du läsa mer så föreslår jag ett besök här.

RuneScape: Idle Adventures

Som avslutning på hela äventyret i London så tittade vi lite närmare på det senaste tillskottet i familjen, Idle Adventures. De beskriver själva spelet som den bästa historian du någonsin spelat 90 sekunder om dagen. Tanken är att man ska anta lite olika uppdrag mot en belöning, sedan sköter sig spelet själv tills nästa runda.

Om du vill testa det så finns det på Steam Early Access till PC och Mac. Släpps även snart till iOS och Android.

12

Det var allt från årets fest. Vi ses på Runefest 2017!

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (1)

Spel i den här artikeln

About the author

David Petersson

David Petersson

Skribent

Med rötterna i C64:ans demokultur har David utvecklat 00FF00-fingrar. Är övertygad om att jorden bara är en väldigt stor variant av Pac-Man. Tror på en varierad kost och konsumerar därför alla typer av spel. Men om han måste välja blir det rollspel.

Relaterat material

Pokémon GO - Den ultimata guiden med de bästa tipsen

Allt du behöver veta för att fånga dem alla. Lita på oss.

FeatureVad spelar vi i helgen? (17-19 juni)

Orkar vi mer spel såhär post-E3? Har påven en konstig hatt?

RekommenderatRecension: Pokémon Go

Pokémon kommer till verkligheten.

FeatureSpelhistoriens största fenomen

Vad har fått hela världen att börja spela?

Andra saker på sidan...

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading