Comic Con 2016 i Köpenhamn

En riktig folkfest för spelälskare av alla slag.

Comic Con är världens största konvent för popkultur och hölls för första gången 1970. Sedan dess har den vuxit från att vara ett lokalt arrangemang i San Diego med cirka 145 besökare, till att bli ett globalt fenomen med flera hundra tusen besökare.

I lördags och söndags var det något av en julafton för alla spel och cosplay-älskare i södra Sverige. För då hölls nämligen Comic Con i Köpenhamn. Det var dessutom första gången som den arrangerades i Danmark, om man inte räknar förra årets tillställning i Malmö, som sorgligt nog blev den första och sista i Skåne.

Som hemmahörande i Malmö så är det väldigt enkelt att ta sig till den danska huvudstaden, då det går ett tåg var 20:e minut.

Så med ett leende på läpparna och en hel massa förväntningar, tog jag mig till Örestad som ligger strax utanför Köpenhamn. Därifrån var det sedan bara att följa en strid ström av utklädda människor, som hade samma slutmål som mig.

Väl i inne på själva mässan, så var det ingen tvekan om att det var rätt beslut att flytta Comic Con från Malmö till Köpenhamn. För redan i lobbyn så var det mer folk än på hela den skånska varianten totalt, och det myllrade av film, spel- och animefans.

3
Strategimöte för troopers.

I mitten av den första hallen stod den berömda järntronen från Game of Thrones och blänkte i skenet från eftermiddagssolen. Framför tronen stod en lång rad av människor som ville låta sig fotograferas i den. Det som gjorde det lite extra kul, var att många som provsatt den var utklädda. Du kan säkert tänka dig hur kul det såg ut när Super Mario satte sig på den svärdprydda tronen.

Själva mässan var uppdelat i en Gamestop del med speldemos och visning av kommande titlar och en del med huvudsakligen samlarprylar, retrospel, manga, anime och brädspel.

Som den hängivna gamer jag är, så styrde jag kosan mot speldelen. Först ut var Square Enix som verkligen satsat rejält och hade spelbara demos på nästan alla deras kommande stortitlar. Efter en stunds velande, satte jag mig på en alldeles för mjuk skumgummipall och välte som ett klubbat får. Ingen bra start för mig, men kan inte säga det samma om Dragon Quest Builder, som slog sina klor i mig från först sekunden till demons slut. Spelet kan bäst beskrivas som en blandning av Minecraft och Zelda, och det är inget dåligt betyg.

En liten bit bort stod det några demostationer med World of Final Fantasy, som är lite som en blandning av Kingdom Hearts och de mer traditionella Final Fantasy-spelen spetsat med en släng av chibi. Mysigt och löjligt snyggt. Det bästa med demot var när jag kallade in Tidus från Final Fantasy X, som formligen studsar in i skepnaden av en chibi-figur och kickar en boll i huvudet på min fiende.

De ovannämnda spelen behövde man inte vänta för att prova, då de flesta stod i kö för att testa Final Fantasy XV. Jag lyckades komma till efter att ha köat i nästan 45 minuter, och kunde då njuta av att spela den 30 minuter långa demon. Både grafiken och ljudet var av toppklass. Kan nog bli hur bra som helst.

2
Inhyrd Laura Croft poserar.

I den sista delen av deras monter fanns Rise of the Tomb Raider och Hitman att prova. Inte mycket att säga om dem, förutom att Tomb Raider såg strålande ut på Playstation 4.

5
Här var det ingen folkdans utan Just Dance!

På stora mässor är det alltid mycket larm och en hög ljudnivå, men det fanns ett spel som överröstade allt ljud i lokalen och dessutom hade en stor publik. Just Dance 2017 är det jag pratar om, och dagen till ära hade Ubisoft snickrat ihop en stor rund scen, där de som kände sig manade kunde visa upp sina danstalanger inför publik. Måste erkänna att det var väldigt kul att se Pikachu, Geralt of Rivia och Darth Vader skaka loss till tonerna av Justin Biebers ”Sorry”.

På grund av ehm… en fotskada kunde jag själv inte uppträda utan fortsatte i stället rakt in i 1500-talet för att smaka på kallt stål i For Honor. Spelet ser vansinnigt bra ut och har samma tunga känsla i striderna som Dark Souls, fast med snabbheten hos Bloodborne.

Tråkigt nog var Watch Dogs 2 inte spelbart utan det bjöds endast på lite filmklipp.

Efter en hel del intensivt spelande var jag väldigt törstig och hade lite sockerfall. Tacksamt nog, bjöd Namco inte bara på Tekken 7 utan också lite kalla drycker. För att fira att det börjar närma sig release för spelet och dessutom är premiär för serien till PC, så hölls det en stor turnering i spelet. Det märktes verkligen att spelet är djupt rotat hos folk, för där var så himla mycket folk som ville testa spelet att jag tyvärr inte lyckades komma till och prova det.

Medan jag förgäves väntade på att få testa Tekken 7 så passade jag på att studera alla som klätt ut sig. Var verkligen kul att se så många fina dräkter och välgjorda sminkningar. Populäraste var Star Wars-figurer samt Geralt of Rivia, tätt följt av Harley Quinn. Som en liten bonus stötte jag även på den väldigt populära Jannet ”Incosplay” Vinogradova, som var utklädd till Laura Croft. Blev aningen förvånande över att hon var så väldigt mycket kortare än vad hon ser ut på bild. Längre fram på dagen hölls det en Cosplay-parad som jag tyvärr inte han se på.

6
Tekken 7-tävlingen skulle strax inledas.

Efter en överdos av färg och form, blev besöket hos Microsoft en rejäl kontrast. Här var mest tunga action-lir i form av Gears of War 4, Dead Rising 4 och Recore. Höjdpunkten var dock bilspelet Forza Horizon 3 som verkligen är en skönhet och nära nog ett mirakel, med tanke på hur pass klen Xbox One är jämfört med en bättre speldator. Gears är snyggt men känns på något sätt föråldrat och stelt. Dead Rising är stiligt och mer i stil med de första två spelen. Recore, njah.

Den längsta kön hittade man utanför Sonys gigantiska VR-värld, där man kunde testa alla möjliga Playstation VR-spel. Tyvärr hann jag inte testa själv, men enligt några som gjorde det så var Driveclub VR riktigt coolt.

4
Sonys egen VR-värld.

Även utanför Maffia III-biografen så var det en ganska lång kö, men tyvärr var det just bara en biograf. Med andra ord, bara inspelat game play. Lite konstigt med tanke på att spelet släpps om mindre än två veckor!

Det sista jag testade var nya Call of Duty, som man fick spela i speciellt rum som var avskärmat och kändes lite små hemligt. Spelet såg riktigt vasst ut och kördes naturligtvis i 60 fps. Men man fick verkligen känslan av att redan ha spelat spelet, och det säger väl en del om hur mjölkad serien är.

Comic Con Köpenhamn bjöd på massor av speldemos, schysst cosplay och fina samlarprylar att inhandla. Biljettpriset är ganska högt och ligger på strax under 300:-, men du får en hel del kul för de pengarna.

Jag kan absolut rekommendera ett besök nästa år. För det här är ”the real deal”.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (2)

About the author

David Petersson

David Petersson

Skribent

Med rötterna i C64:ans demokultur har David utvecklat 00FF00-fingrar. Är övertygad om att jorden bara är en väldigt stor variant av Pac-Man. Tror på en varierad kost och konsumerar därför alla typer av spel. Men om han måste välja blir det rollspel.

Relaterat material

FeatureTrailern - spelvärldens samhällsfara nummer ett?

Alex om ständigt krossade förväntningar i spelvärlden.

FeatureThrowback Thursday: Eternal Sonata

Så mycket mer än bara ett spel.

FeatureThe Witcher III: En värld utan kompromisser

Adam har fått chanen att intervjua Witcher-teamet om spelvärlden i deras efterlängtade rollspel.

Tävling: Vinn massor av Fallout-prylar

Prylar och loot - vi tävlar ut ett härligt Fallout-paket.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading