När jag blev förälskad i: Partyspel

Del 5 av 14. Denna vecka berättar vi om våra första partyspelsbataljer, komplett med fyra handkontroller. Eller plastgitarrer, för den delen.

Vad är egentligen mer skoj än att samlas ett gäng under samma tak och utmana varandra i lokal multiplayer? Även om onlinespelande har tagit över under det senaste decenniet, tycks skratten aldrig riktigt bli lika höga som när alla trängs i samma soffa och har en partyspelsafton. Detta är redaktionens första förälskelser inom genren!

1

Jerry krossade analogspaken med hjälp av: Mario Party 2

Nintendo är mästarna av lokalt multiplayermys, där både Mario Kart och Smash Bros är personliga favoritserier som känns lika delar partyspel, som racing och fighting. Det var dock Mario Party 2 som jag först blev förälskad i när det gäller just partyspel. Att turas om att slå tärningen i jakten på Toads sällsynta guldstjärnor, var som att spela brädspel fast i TV-spelsform. Och jag älskar brädspel, speciellt i TV-spelsform!

Att uppföljaren till Mario Party dessutom hade fler och roligare minispel än originalet, gjorde att det blev omöjligt för kompisgänget att lägga ifrån sig handkontrollerna innan vi gått alla varv runt banan. På vår väg skulle vi borra ut cementskulpturer, knuffa ner varandra i lava och ta oss an en hel drös andra roliga minispel.

Det tog inte många spelsessioner innan analogspaken på den trehövdade Nintendo 64-dosan blev slapp och sorgsen, men det fick det vara värt. I vanliga fall är jag försiktig med mina handkontroller och behandlar dem med yttersta varsamhet, men i Mario Party 2 gällde det ju att vinna. Stackars dosa...

2

David föll (hehe) för: Tumble

I min bekantskapskrets finns det inte något större intresse av att sitta i soffan och lira TV-spel. Men det finns en typ av spel som till och med får de mest hårdnackade spelmotståndarnas hjärtan att smälta. Jag pratar naturligtvis om spel som Singstar, Just Dance och Buzz. Men även om de ovan nämnda partyspelen funkade bra hemma hos oss, är det Tumble till Playstation 3 som fick mina vänner att böna och be om att spela "bara en gång till".

När Sony lanserade Playstation Move, som var tänkt att konkurrera med Wiis rörelsekänsliga handkontroll, behövdes det spel som kunde övertyga konsumenterna. Tumble är och förblir deras i mitt tycke bästa rörelsebaserade spel. Grundidén är enkel: Du ska stapla olika bitar av metall, glas eller trä så slutresultatet blir så högt som möjligt, utan att det rasar samman. Du bygger med hjälp av Move-kontrollen och alla föremål reagerar realistiskt utifrån vikt, storlek och material.

Allt blir svårare efterhand när nya koncept introduceras. Och när man ska bygga under påverkan av både balansbrädor, magneter och tidspress är det väldigt lätt att misslyckas, till din motståndares stora lycka. Skadeglädjen kombinerat med perfekt kontroll och välgjorda spellägen, gör detta till en vinnare av första klass.

3

Jonas spelade digitalt brädspel i: Mario Party

Nintendo 64 spelade en mycket stor roll för mig och min bror i unga år. Super Mario 64 var en ofattbar upplevelse där den mullige rörmokaren tog steget in i 3D-världen och minst lika imponerande var Mario Kart 64 som vi närmast spelade sönder ihop. Sällskapsspel var därmed sällan något som kom fram på bordet utanför TV-spelens ram, men gissa om Mario även hade botemedlet för detta när jag såg Mario Party på spelhyllan.

Mario och Luigi trädde fram i fronten av detta spel, tillsammans med Donkey Kong, Wario, Princess Peach och Yoshi för att tävla om vem som kunde samla flest stjärnor mot slutet av en spelrunda och bli en riktig "superstar". För att göra detta fick vi springa omkring på ett slags spelbräde där tärningar skulle slås för att kunna ta sig fram, gärna i förhoppningen att inte hamna på Bowser-rutan som alltid ledde till otrevligheter.

För att få stjärnor krävdes det att spelarna utförde olika minispel (alternativt lekar) som kunde vara alltifrån att snabbast pumpa upp ballong-versioner av Bowser, fiska efter föremål eller dyka efter skatter. Det i särklass värsta minispelet var att paddla en gummiflotte, vilket krävde enorm ansträngning för styrspaken på handkontrollen. Precis som för Jerry gick den sönder till slut.

4

Andréas övade plastgura i: Guitar Hero 3: Heroes of Rock

Under mina glada ungdomsår studerade jag till journalistik i Piteå. På den tiden var Xbox 360 och Playstation 3 splitternya (jag börjar bli gammal...) och det hetaste partyliret man kunde ta sig an var Guitar Hero.

Undertecknad fastnade aldrig för serien förrän del tre, Heroes of Rock, och spenderade massvis med timmar - nykter så väl som berusad - med att försöka klippa rekord efter rekord. Det blev lite av en tradition att smyga över till grannen med plastgurran och kriga om den eftertraktade platsen som nummer ett på spelets high score-lista. I samma sväng upptäckte jag även The Killers, men det är en annan historia.

I höstas släpptes Guitar Hero Live och även om spelet är fantastiskt roligt kommer det aldrig kunna mäta sig med Activisions trea. Det var bättre förr...

5

Jimmy hetsade 300 minispel i: WarioWare, Inc.: Mega Party Game$

När spelskribenter skall sammanfatta hur knäppa Wario Ware-spelen är brukar de nämna att ett av dess minispel går ut på att peta i näsan. Och ja, så tokigt är det och det är denna typ av galna humor som gör Wario Ware så säreget. Men i min bok är det den snor(!)tajta kontrollen och själva idén med sekundkorta microspel som får det att växa till något större.

Där andra minispelssamlingar som Mario Party fokuserar på festen står Wario Ware för hardcoren. Inte Wii-versionen, som tyvärr flamsade till det med oprecis spelmekanik, men den gyllene pärlan som kom till Gamecube är nog det svåraste spel jag lirat. Det finns över 300 minispel, välj valfritt och se hur länge du kan överleva. Nämnde jag att det går fortare och fortare desto bättre du är?

Designen är avväpnande och avslappnad men den psykedeliska hetsen är verkligen uppskruvad till max. Jämte Nintendos andra spel ter sig Wario Wares vansinniga uttryck och originella upplägg så kraftfullt att det, enligt mig, blir företagets främsta bidrag till debatten om TV-spel kan räknas som konst. Det tar till vara på allt som gör TV-spel unikt och skäms inte för det. Vem hade trott att Marios feta kusin skulle kunna bli en konstsymbol?

Vilket partyspel var det första som du blev förälskad i?

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Redaktionen

Redaktionen

Contributor

Relaterat material

RekommenderatRecension: Quantum Break

Tillbaka till framtid... Nutid... Adam har spelat Quantum Break!

FeatureFörtitt: LEGO Marvel's Avengers

Vi har lekt bland dansk plast och amerikanska superhjältar.

Följ Eurogamer.se på Närcon Vinter 2016!

Med packade väskor slänger sig Gabriel iväg till Närcon Vinter 2016.

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

FeatureAndréas krönika #6: Om Jonas Pettersson

Det sker lite ändringar på redaktionen och Andréas berättar om vad som sker, rent praktiskt.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading