Originaltext: Mads Pedersen (Eurogamer.dk). Översättning: Andréas Göransson.

Och så har vi nått september - månaden då hösten på allvar börjar, vädret blir kallare och FIFA når butikshyllorna. En härlig tid för fotbollsspelare, speciellt eftersom vi får en ursäkt att slappna av på soffan och avnjuta lite virtuell fotboll.

Förra årets FIFA var en ganska fin affär och en av de mer polerade utgivningarna i serien. Jag minns att jag sa att förra årets version var det bästa FIFA på många år. Tempot var skruvat ner en smula, så pass att man fick tid att tänka och inte bara rusa rakt på. Grafiken fick en tillputsning, spelet kändes fräscht men nya funktioner var svåra att hitta. Sistnämnda har långa varit en kritikpunkt i serien då man inte alltid känner att årets upplaga bjuder på tillräckligt med nytt för att rättfärdiga ett fullpris. Det är dock inte fallet i FIFA 17, då vi i år har fått ett av seriens allra bästa upplevelser någonsin. Och FIFA 16 når knappt upp till strumplästen.

2
The Journey är en närmast filmisk upplevelse

Det är inte många som vet om det, men EA Sports opererar ofta på en treårsplan där man varje år lanserar tilltag som i ett led av en större idé. Meningen med den formen av planläggning är att man inte hinner implementera alla feta idéer på ett år, och därför måste planlägga en bit fram. Det är också därför som vi i FIFA 17 har fått så mycket nytt i förhållande till de senaste åren, och föregångarna i 16, 15 och till och med 14, har lagt fundamentet för detta årets upplaga.

Förutom den nya grafikmotorn Frostbite, utvecklad av teamet bakom Battlefield, så har det tillkommit ett dedikerade story-läge, långt mer djupgående karriärdel, förbättrat FIFA Ultimate Team och ett hav av spelmässiga förbättringar. Alla dessa tilltag säkrar FIFA 17 som en absolut förfinad upplevelse.

När man för första gången sätter sig ner med FIFA 17, så kommer man snabbt att lägga märke till grafik- och ljuddelarna. Den visuella sidan är second-to-none i genren och liknar i efterhand en 1:1-avspegling av verklighetens fotbollssändningar på TV. Ljudet är därför riktigt härligt, med massor av god stämning på stadion, bra röstskådespeleri i The Journey (historiedelen) och ett soundtrack med många fina låtar.

3
Var lugn, man kan så klart fira sina mål med ett glädjeskutt

På planen har spelet blivit en aningen svårare. Borta är de enkla frisparkarna från kanten av fältet och de snabba vändningarna med bollen mitt på gräsmatten. Nu sätter alla dödsbollssituationer dina förmågor på som spelare på prov, och du tvingas att tänka på placering och kraft framför att bara skjuta av med den sedvanliga skottstyrkan.

Med det sagt är gameplayet på det hela mycket mer flytande. Den känslan man får i magen när bollen spelas runt på äkta tiki-taka-manér är fantastiskt, och en avslutningen utanför boxen är långt mer tillfredsställande än någonsin. Det är lite som att spelarna har fått mer karaktär på banan. Datorstyrda spelare är också långt mer intelligenta och du kan nu glädja dig över att de i högre grad söker öppningar på den sista tredjedelen av banan, och gör några långt mer smartare löpningar. Tack EA, det var verkligen på tiden.

4
Bara en av de nya tilläggen i karriärdelen

Apropå "på tiden" så har karriärdelen blivit mer än bara en sinnesföreställning. Själva speldelen är sig lik, men man har i högre grad kontroll över klubben. Den ekonomiska aspeken är lite förändrad och med tillägg som att styrelsen förväntar sig x antal dollar i t-shirtsförsäljning är lite coolt. Men oavsett hur finputsat och komplett det känns, så är det fortfarande långt ifrån spel som Football Manager.

Ultimate Team är såklart seriens guldkalv då man i den bästa spelkortsstilen kan köpa, sälja och samla på spelare. Man behöver inte nödvändigtvis pröjsa en krona i Ultimate Team, men det finns möjlighet att köpa paket - som sedvanligt - med både riktig valuta, spelets egna coins (som bara kan tjänas in genom matcher och försäljning av spelare). Nu finns det både en så kallad FUT Champions Cup, som potentiellt kan ta fram de bästa FIFA-spelarna i rampljuset, och ändå ge tillgång till VM i FIFA, samt ett helt nytt koncept; Squadbuilding Challenges. Sistnämnda ger dig möjlighet att skapa olika trupper som ska uppfylla bestämda krav och ger dig premier i form av spelare, paket och t-shirts. Det gör Ultimate Team lite mer spännande än det redan är, och man kan verkligen märka att EA försöker att forma om deras mest populära speldel.

5
FIFA 17 är ett polerat nöje

Sist men inte minst så kommer årets stora överraskning; The Journey. Historien om Alex Hunter, som går från att vara en stor talang till en stjärna i sin respektive klubb (som du så klart själv väljer ut från samtliga klubbar i Premier League). Det beskrivs som bäst som att FIFA möter Mass Effect och det med alla cut-scenes i speldelen, de dialogbaserade val du gör genom karriären, i åtanke. Idén är fet och något oväntat coolt inslag i ett fotbollsspel. Men även om det är mycket underhållande och intressant, så är det mycket av samma; cut-scene med dialog, spela en match, genomför dina mål i matchen, cut-scene igen. Det är inte mycket mer än så, men fair enough - det är första gången EA testar konceptet. Självfallet är formulan inte perfekt än.

FIFA 17 är ett extremt stabilt fotbollsspel och jag vill gå så långt att jag säger att det egentligen är det bästa i serien sedan... ja... vem vet? Med nytänk och en grundlig genomgång av de mest populära speldelarna, så har FIFA 17 lyckats att berättiga denna årets upplaga med bravur. Det är inte perfekt och jag kan inte säga hur den närmaste konkurrenten PES levererar sin vara. Dock så vet jag en sak; FIFA 17 är en frisk fläkt i en genre som sällan tänker nytt.

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material