2016 är året då virtual reality slår igenom. Åtminstone var det vad många sa när Oculus Rift och HTC Vive fick sina officiella releaser tidigare i år. För första gången sedan Virtual Boy skulle löftet om äkta virtual reality möta verklighetens tekniska kapacitet.

Med hjälp av oled-skärmar, bastanta grafikkort, stadig bilduppdatering och exakt spårning av dina huvudrörelser kunde man för första gången sätta sig in i en helt omslutande och engagerande spelvärld. Men det visade sig vara en ganska dyr upplevelse. Förutom själva VR-hjälmen behövdes en dator med hög prestanda. Totalt kunde det gå på uppemot 20 000 kr.

Kanske är det även därför de upplevelser man kan få med de nya VR-hjälmarna begränsade. Trots uppmärksammade spel som Eve: Valkyrie, Adr1ft, Project Cars, och en lång lista med titlar som stödjer de båda hjälmarna, är det få av dem som benämns som den så kallade "killer app" - det där programmet som gör att alla rusar till affärerna för att spela det.

Många ifrågasätter även vilka typer av upplevelser virtual reality kan erbjuda. Kan man spela de här storspelen där man lägger hundratals timmar med en hjälm på huvudet? Vill vi ens det? Är det värt att lägga så mycket pengar på de här korta upplevelserna som tar någon timme eller två?

Kommer virtual reality förändra sättet vi spelar på, eller är det redan dömt att sorteras in i periferin tillsammans med Kinect och Playstation Move?

1

Mitt i den här diskussionen gör sig Sony redo att säga sitt. 13 oktober släpps Playstation VR, ett virtual reality headset som skiljer sig markant från sina konkurrenter på flera punkter. För det första är det billigare, mycket billigare till och med. Bara hjälmen kostar strax över 4000 kr, vilket är nästan 5000 kr mindre än HTC Vive. För det andra funkar det enbart till Playstation 4, en spelmaskin som finns i över 40 miljoner hem. Och så den tredje skillnaden, kanske viktigast av allt, det är Playstation. Ett namn som förknippats med spelupplevelser i över 20 år, till skillnad från både Oculus och HTC.

Så hur är det då? Jag har testat olika spel med Playstation VR vid tre tillfällen det senaste året, och svaret på alla frågor du kan tänkas ha är - ja. Vi börjar med den mest uppenbara:

  • Ja det funkar faktiskt. När du sätter på dig hjälmen känns det verkligen som att du transporterats någon annanstans. Det är inte på något sätt perfekt, och visst är det uppenbart digitala världar du befinner dig i. Men med hjälp av gyroskopen i hjälmen och Playstation-kameran följer bilden du ser dina huvudrörelser med imponerande exakthet. Det tillsammans med en fejkad men ändå övertygande 3d-ljudbild och en fördröjning på mindre än 18 ms försätter dig verkligen i en annan omgivning.
  • Ja det funkar på helt vanliga Playstation 4, en maskin som är flera tusenlappar billigare än minimumkravet för en PC som ska kunna köra Oculus Rift. Sony har givetvis gjort flera uppoffringar för att klara av det så klart. De individuella skärmarna för varje öga har lägre upplösning än både Oculus Rift och HTC Vive - 960 x 1080 per öga på Playstation VR (hela skärmen är 1920 x 1080) och 1080 x 1200 per öga hos konkurrenterna.
2
  • Ja det finns riktiga spel för Playstation VR. Du kanske inte kan förvänta dig några hundratimmars RPG-spel, skulle bli ganska tröttsamt efter ett tag, men större spel till fullpris kommer. När hjälmen släpps erbjuder bland annat Driveclub VR, RIGS Mechanized Combat League och Battlezone, som till pris och spellängd skulle kunna klassas som "fullängdsspel". Med det sagt så...
  • Ja de flesta spel kommer vara närmare den lite luddiga genren "upplevelser", det vill säga lite kortare och med enklare spelmoment. Playstation VR Worlds är det tydligaste exemplet på det här genom att vara en samling av mindre spelupplevelser som till exempel The London Heist, Ocean Descent och Scavengers Odyssey (de som ofta synts i olika trailers). Några spel har även olika VR-lägen som tillför något till en mer traditionel spelupplevelse. Till exempel kan du utforska Lara Crofts herrgård i Rise of the Tomb Raider eller spela plattformsspelet Bound både på tv:n och i virtual reality.
  • Ja du kan bli illamående och yr. Eller för att klargöra; efter några timmar med Playstation VR har jag aldrig påverkats fysiskt av att spela med hjälmen, men tillräckligt många har rapporterat att de påverkats att jag råder er att försöka testa innan ni köper. Att helt stänga av syn och hörsel från omvärlden och försätta sig i något annat kan vara en ganska omvälvande upplevelse. Det tog ett tag för mig att "hitta tillbaka" efter att jag tog av mig hjälmen.
3
  • Ja Playstation VR är här för att stanna. Jag tror verkligen inte att vi kommer ställa virtual reality i samma garderob som Kinect eller Playstation Move. Däremot kommer våra traditionella spelupplevelser inte försvinna någonstans. Sonys nyligen utannonserade Playstation 4 Pro är tillräckliga bevis för att Sony inte heller tror det, utan kärnan i tv-spel kommer handla om platta skärmar och traditionella kontroller ett bra tag framöver.

Vad Playstation VR kan göra är att erbjuda något helt annat. Ibland kanske som komplement till vanliga spel, ibland som en helt ny typ av genre. Det finns vissa spel som till exempel rymdsimulatorer, bilspel eller "walking simulators" som är som hand i handsken för virtual reality.

4

Jag vill verkligen understryka att det här är ingen recension utan bara en summa av mina högst personliga erfarenheter av ett fåtal titlar. Däremot är det uppenbart för mig varför Playstation VR är något annat än till exempel Kinect. För med Playstation VR handlar det inte i första hand om hur vi kontrollerar våra spel, utan faktiskt hur vi upplever dem.

Har du mer frågor om Playstation VR? Ställ gärna frågor i kommentarerna så besvarar jag dem så gott jag kan. På Playstation Blog hittar du även en matig Q&A.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Niklas Alicki

Niklas Alicki

Skribent

Niklas återupptäckte sin barndomskärlek till spel när han fick uppdraget att recensera det första Assassin’s creed på Sveriges radio. Sedan dess kombinerar han intresset för AC-serien och story-drivna konsolspel med att vara förälder och redaktör. Numera Playstation-trogen med aldrig mer än två meter från sin Vita.

Fler artiklar av Niklas Alicki

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material

Recension: Playstation VR Worlds

Vi har besökt ett par virtuella världar.

Rykte: VR kommer till Xbox One under E3

Microsoft hoppar på tåget.

FeatureEurogamer.se lägger ner - tack för att du läste

Vi har kommit till vägens ände. Nu vänder vi blad.

FeatureSuper Mario Run kommer inte till Switch

Men du har väll en smartphone?