När jag vaknade imorse slogs jag av en lustig insikt: Jag och Nintendo har ett "varannan gång"-förhållande, både när det gäller deras bärbara konsoler och deras stationära. Min allra första spelkonsol var det bärbara underverket Gameboy, sedan dröjde det ända till Gameboy Advance innan jag skaffade nästa handhållna enhet, och just nu är jag fullt upptagen med att lira diverse Zelda-titlar på 3DS. Mellan dessa tre bärbara konsoler hoppade jag alltså över både Gameboy Color och Nintendo DS. Samma sak gäller de stationära maskinerna, där jag stormnjöt av Nintendo 64, varpå jag ett decennium senare skaffade en Wii och nu väntar tålmodigt på Switch. Det blev aldrig någon Gamecube eller Wii U, som släpptes däremellan.

Som sagt, Nintendo tycks bara förtrolla mig varannan gång och med Switch kommer den statistiken paradoxalt nog slutligen att brytas, vare sig jag väljer att köpa den kommande spelmaskinen eller inte. Switch är nämligen en lika mycket bärbar som stationär konsol, precis som alla rykten pekade på. Detta innebär att om jag inte köper den så har jag för första gången i mitt liv missat två av Nintendos stationära konsoler på raken (Wii U och Switch), men om jag faktiskt köper den har jag istället ägt två av Nintendos bärbara konsoler direkt efter varandra (3DS och Switch). Inget av dessa scenarion har ägt rum tidigare och detta är alltså ett fenomen jag har funderat på hela förmiddagen (vad annars ska man fundera på en grå tisdag som denna?). Så hur ska jag göra med Switch då? Efter att ha sett debuttrailern ett tiotal gånger, måste jag säga att jag är köpsugen!

1
Nintendo Switch avslöjades äntligen förra veckan och jag längtar plötsligt till mars 2017.

Jag älskar idén med att ha en stationär konsol som jag lätt som en plätt kan lyfta upp och bära med mig när jag ska hem till någon polare för att spela tillsammans, för att inte tala om de gånger jag är ute och reser! Att packa ner Switch i väskan, dra fram plattan när som helst och fortsätta med samma spel som jag brukar spela hemma på TV:n, är lika lockande som genialiskt. Ett bevis på att Nintendo fortfarande ruvar på kreativitet och fortfarande kör sitt eget race. Av trailern att döma tyder dessutom allt på att Nintendo vill locka tillbaka hardcore-publiken, för borta var de glada, bekymmersfria barnfamiljerna som huserat i så många av speljättens tidigare konsoltrailers, och istället fick vi se hur "vanliga spelare" kort och gott njöt av att spela; var de än befann sig. Som den ganska nyfrälsta 3DS-älskaren jag är, måste jag säga att grundidén med Switch tilltalar mig något enormt.

Ett annat smart drag från Nintendo är det totala namnbytet. Även om många tycker att Switch klingar lite trist, anser jag personligen att det är helt perfekt. På ett simpelt och elegant sätt visar namnet vad konsolen är för något, samtidigt som det helt bryter kontakten med varumärkena Wii och Wii U. Jag är övertygad om att halva dödsdomen för Wii U kom redan vid utannonseringen, när varken spelpress eller spelare tycktes förstå att Wii U var en helt ny konsol och inte bara ett kontrolltillbehör till Wii.

2
Wii U borde inte ha hetat Wii U. Wii 2 är bannemej ett bättre namn!

Så sent som förra veckan hörde jag en mamma be personal på Gamestop om hjälp att hitta något tillbehör till Wii, varpå personalen blev osäker och frågade om det kanske var Wii U hon menade? Detta ledde till att mamman i sin tur blev osäker på vilken konsol det egentligen rörde sig om, varpå det inte blev något köp överhuvudtaget. Det råder alltså än idag oklarheter kring Wii och Wii U, vilket inte kommer vara fallet med Switch. Trist namn? Kanske. Men effektivt och tydligt. I mina öron låter det strålande.

Hur mycket jag än gillar grundkonceptet och namnet på konsolen, anar jag dock oråd kring några viktiga punkter. Det främsta frågetecknet är förstås batteritiden: hur länge kan jag egentligen ligga på stranden och spela, utan att behöva bege mig tillbaka till hotellrummet för att ladda konsolen? Nvidias Tegra-teknologi som Switch bygger på ska visserligen vara energisnål, men jag kan inte tänka mig att den relativt stora skärmen (för att vara Nintendo-bärbart) klarar mer än några timmar innan batterinivån börjar lysa ondskefullt rött. Och då försvinner poängen med att ha en bärbar konsol.

Ett annat frågetecken är de små pyttekontrollerna som man kan koppla loss och använda för lokala splitscreen-matcher direkt på plattan, i exempelvis Mario Kart. Inte nog med att skärmen ser på tok för liten ut för att det ska vara njutbart att dela den på två och fortfarande kunna se ordentligt vad som händer i spelet, utan det är framför allt miniatyrkontrollerna jag bekymrar mig över. Om jag känner mina händer rätt kommer de krampa efter bara några minuters spelande med ett av dessa styrdon, vilket gör att jag redan nu ställer mig tvivlande kring denna lösning. För barnhänder kanske det funkar, men för mig som vuxen ser det helt enkelt ut att vara för smått.

3
De små Switch-kontrollerna ser inte alls sköna ut. Usch, tvi och nej tack till dem!

På plussidan har vi dock spelen. I trailern gick det att skymta ett nytt 3D-Mario (alltid spännande), likaså ett nytt Mario Kart, ett NBA-spel och till sist Skyrim-remastern som släpps till PC, Playstation 4 och Xbox One om bara några dagar. Med tanke på utvecklarlistan till Switch som cirkulerat flitigt på nätet under helgen, ställer jag mig försiktigt hoppfull kring att Nintendo äntligen kan komma att få det tredjepartsstöd som tidigare har lyst med sin frånvaro. Även om Switch inte tycks bli något monster rent prestandamässigt, har lovord ändå rasat in från stora utgivare; Ubisoft är en av de som är upprymda över den kommande konsolen.

Kan ett kommande Assassin's Creed även släppas till Switch? Bara tanken på att få spela ett vrålsnyggt, bärbart lönnmördaräventyr gör mig svettig, och då har jag aldrig varit särskilt intresserad av Assassin's Creed-serien tidigare. Att till och med jag börjar drömma om nästa del i Ubisofts långlivade spelserie, bara tack vare att det med Switch skulle gå att lira det bärbart, säger väl något om hur rätt Nintendo har prickat i grunddesignen av sin kommande konsol?

4
Skyrim-remastern är förhoppningsvis bara början av Bethesdas samarbete med Nintendo. Vågar jag hoppas på Elder Scrolls VI?

Hela grejen att kunna ta med sig sitt spelande överallt, får mig att börja tro på Nintendo igen. Mina förväntningar väger tyngre än mina farhågor, inte minst eftersom Switch har gett mig nytt hopp om att Nintendo ska kunna locka både spelare och spelutvecklare, inte minst eftersom de helt gör sig av med varumärket som är Wii. Om de lyckas hålla intresset uppe och levererar en maskin som är lika kul att spela på som debuttrailern antyder, kan det i slutändan leda till ännu en braksuccé för Nintendo. Det anrika spelföretaget behöver det mer än någonsin efter den minst sagt svala Wii U-försäljningen. Om Switch dessutom har någorlunda kraftfull prestanda under det fina skalet, borde den kunna tackla många av de multiformatspel som konkurrenterna får. Switch lanseras ju ändå drygt fyra år efter Playstation 4 och Xbox One, vilket rimligtvis borde betyda att den har likvärdiga hårdvaruspecifikationer som rivalerna.

Hur det egentligen ligger till med hårdvaran återstår dock att se. Nintendo har sagt att de inte kommer avslöja några fler detaljer om Switch förrän början av nästa år, men efter att ha sett den första trailern kan jag slå fast att jag är rejält nyfiken på att få veta mer. Om allt vill sig väl blir Switch den konsol som Wii U borde ha varit för fem år sedan; en perfekt hybrid mellan bärbart och stationärt. Hatten av för Nintendo som ännu en gång väljer att pröva något nytt, jag hoppas bara att de lyckas få med sig tredjepartsstödet denna gång.

Ser du fram emot Nintendo Switch?

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Jerry Fogselius

Jerry Fogselius

Feature-redaktör

Jerry är en rödskäggig ung man som trots gingerhåret har en själ, vilken han lägger ner i alla sina texter. Han har ett helt rum dedikerat till spel, där en gammal burkteve står sida vid sida med en sån där modern ”plattskärm”. Han är en allätare som älskar äldre titlar lika mycket som de senaste actionspelen, och favoritliret Super Mario 64 går än idag lika varmt som när han tog sitt första hopp 1997 (Jerry har dock fortfarande inte lyckats tagit alla 120 stjärnor).

Fler artiklar av Jerry Fogselius

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material