Ingen genre får lika många uppföljare som sportgenren. Av alla årliga Fifa-lir och Madden-titlar, är det därför ganska svårt att minnas vilka som var de absolut första sportspel som vi på redaktionen fastnade för. Här kommer dock vårt tappra försök att redogöra för när vi blev förälskade i sport!

1

P-A fick upp ögonen för sport när han spelade: NHL 98

Jag har spelat sportspel sedan barnsben och Track and Field II, Ice Hockey och Soccer var tidiga favoriter som gick varma i många år. Fast överdrivet kul var de egentligen inte, det var mer tävlingsaspekten i att möta kompisar som var det stora nöjet. Att spela sportspel på egen hand var helt enkelt inte något som var lockande för fem öre.

Det var en åsikt jag hade under många år. Sedan kom NHL 98 och förändrade allt. Ett smått makalöst intro satte helt rätt ton och jag får fortfarande rysningar när jag hör "Are you afraid of the masked man?". Den efterföljande presentationen av den fantastiske Arne Hegerfors höjde stämningen ännu mer - det var ju precis som en TV-sändning.

Jag var fast från den första minuten och istället för att spela enstaka matcher betade jag mig igenom hela säsonger i jakt på Lord Stanleys åtråvärda buckla. Faktum är att NHL 98 än idag är mer än spelbart. Frågan är om det inte är lite roligare än NHL 17 till och med.

2

Jerry lärde sig älska Millencolin tack vare: Tony Hawk's Pro Skater 2

Sport har aldrig varit någon favoritgenre hos mig. Ärligt talat förstår jag inte fenomenet att handla Fifa- eller NBA-spel år ut och år in, när skillnaderna mellan årets och fjolårets utgåva ofta är minimala. Det första och enda sportspel jag kan säga att jag har älskat helt och hållet, är Tony Hawk's Pro Skater 2.

Med hjälp av den spelbara skateboardlegenden Rodney Mullen lärde jag mig att älska allt som har med skateboardåkande att göra. Jag nördade in mig på allt från vad tricken hette, till hur jag skulle kunna bygga den perfekta skateparken med spelets fenomenala bandesign-läge.

Det allra bästa med Tony Hawk's Pro Skater 2, förutom tillfredsställelsen i att klara omöjligt långa combos och slå poängrekord mot vänner, var soundtracket. Än idag lyssnar jag både på Bad Religion och Millencolin, vilket jag har Tony Hawks urvattnade spelserie att tacka för. Det fanns en tid när Tony Hawk-spelen var grymma och jag är nog inte ensam om att hålla Pro Skater 2 som det allra bästa av Neversofts titlar. Det märktes så tydligt att det inte var samma studio som utvecklade de fullständigt värdelösa uppföljarna Ride, Shred och Pro Skater 5.

3

Petter njöt av superskotten i: Nintendo World Cup

Detta fotbollsspel till NES är och förblir ett av de mest underhållande sportspelen någonsin. Här spelade vi bara som en av spelarna i laget och var tvungen att ropa på datorn för pass (eller sin medspelare om man körde med en kompis). Vi kunde även försöka förmå datorn att skjuta mot målet, och då och kunde vi mötas av ett simpelt "no" till svar.

Det roligaste med Nintendo World Cup var dock att de olika spelbara landslagen hade speciella superskott, vilka aktiverades om du drog av en bicycletare. En av dessa fick bollen att gå i en vansinnig skruv som automatiskt styrdes mot mål, och var helt otagbar för målvakten. Smått OP när du väl klurat ut hur du gjorde den.

Det allra bästa var nog de olika underlagstyperna. Vi kunde till exempel spela på isplan, vilket fick våra glidtacklingar att bli superlånga. På en kalhyggesplan kunde vi snubbla på stora stenar. Gjordes det tillräckligt ofta blev spelarna liggande där tills halvleken eller matchen tog slut.

Kort sagt var Nintendo World Cup underbart på många sätt och vis. Det var utan tvekan det spel som öppnade mina ögon för genren sportspel.

4

Robert gillar inte sport med undantag för: NHL 2004

Hockey har alltid varit en del av min släkts stora samtalsämnen. Speciellt allt som involverar Djurgården som lag. Jag är uppväxt med hockeymatcher och en far som springer ut på balkongen skrikandes av lycka när hans lag tagit SM-guld.

Intresset för mig har dock alltid varit svalt, men en upplevelse sticker ut och gör att jag ibland återkommer till att spela sportspel. NHL 2004 var mitt och min brors spel för att få utlopp för våra rivalitetskänslor. Det var fantastiskt roligt att använda sig av replay-knappen och köra allt i slow motion, för att trycka in det extra hårt i hans nylle när jag gjort mål. Mindre skönt var det när han vann.

Idag söker jag mig hellre till overkligare versioner av sportspel för att få utlopp för mina tävlingskänslor. För helt ärligt är sport ofta ganska så tråkigt.

5

David minns den sommarklassikern: California Games

I en värld full av avancerade handkontroller med miljoner knappar, saknar jag ibland min gamla hederliga TAC-2 från 80-talet. Den hade bara två stora knappar samt en rejäl styrspak i metall. Spelen på den tiden var byggda enligt samma princip och var inte alls lika omständliga som idag. Spelkänslan var kung och man kunde inte dölja ett kasst spel bakom bombastiska DX12-effekter.

Och just enkelheten kombinerat med grymt tajt spelkontroll, var nyckeln till Epyx Games vansinnigt roliga sportspel. Summer Games och Winter Games till C64 är spel som får många gamla gamers att darra på läppen. Men det bästa av dem alla var California Games. Bara namnet fick mig och mina nördiga tonårsvänner att sucka av längtan efter bikinibrudar, surfare, sand och sol.

Spelet var en frisk fläkt i ett utbud som tidigare bestått av samma gamla tråkiga olympiska grenar. I California Games fick vi prova riktigt coola sporter som: Surfing, Skateboard, Frisbee, BMX, Foot bag och Half Pipe. De enskilda grenarna var knappast menade att simulera sporten ifråga, utan fokuserade på några få trick som var riktigt kniviga att klara. Men i kombination med en för den tiden grymt snygg grafik, samt ett fräckt soundtrack, var det nästan som att vi hade transformerats till den amerikanska sydostkusten. Vi fick kanske inte någon solbränna, men våra bleka ansikten sken åtminstone upp av att allt skrattande när vi frenetiskt försökte slå varandras rekord.

Vilket sportspel var det första som du blev förälskad i? Lämna gärna en kommentar!

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material