För att ha chans att recensera fler spel sammanfattar vi en del mindre nedladdningsbara titlar i en enda sammanfattande recension där varje spel får några rader på sig att imponera på oss.

Denna vecka tänkte vi börja med att komma ikapp spelskörden och recenserar därför ett spel till DSi och ett spel till WiiWare. Gemensamt för alla spel som hamnar i denna sammanfattande kategori är att de bör kosta mindre än 600 Nintendopoäng (DSi eller WiiWare), 55 kronor (PSN) eller 600 Microsoftpoäng (XBLA).

Vecka 23 kör vi alltså igenom Robin Hood: The Return of Richard (WiiWare) och Telegraph Crosswords (DSiWare).

Robin Hood: The Return of Richard (Jimmy Wilhelmsson)

  • WiiWare / 500 poäng

Ni kan storyn; snälle kung Richard är borta i Mellanöstern och gör snälla saker. Kvar i England finns onde prins John som suger ut folket. Robin Hood måste stoppa honom och det gör du i en förstapersonsskjutare som i Wii-versionen i mångt och mycket spelmässigt påminner om retrokalkonen Commando Libya (vilket sammanträffande). Prinsens män rör sig över skärmen från endera hållet och din uppgift är att skjuta på dem med WiiMote-siktet som ger ungefär samma pilbågskänsla som en laserpekare. Det vill säga ingen alls.

1
Hellre lyssna till den sträng som brast än att aldrig spänna sin båge.

Under en viss tid ska du hålla ut och skärm efter skärm måste avklaras på det här viset. Ibland skjuter gubbarna tillbaka men oftast bara springer de över skärmen mot sin död. Efter hundratals stupade och ett tiotal skärmar är eländet äntligen slut efter en dryg halvtimme.

Nånstans på vägen springer en metallklädd pellejöns som tål lite mer stryk förbi och som tydligen var prins John själv. Robin Hood: The Return of Richard erbjuder i övrigt inga bossar och samma trötta mekanik genom hela spelvarvet. Detta är så dåligt att man vill skrika - uslast hittills i år.

2/10

Telegraph Crosswords (Kristoffer Nyrén)

  • DSiWare (500p)

För dig som gillar ordflätor släpper Sanuk Games Telegraph Crosswords till DSiWare för 500 poäng. Samlingen innehåller hela 500 engelska korsord vilket borde räcka ett tag.

2
Strunta i igenkänningen och gå rakt på tangentbordet.

Dock har jag svårt att se hur någon skulle orka ta sig igenom alla dessa. Kontrollen är under all kritik; då du skriver in en bokstav med spelets handstilsigenkänning fungerar vissa bokstäver bara att skriva in som gemener medan andra enbart fungerar som versaler. Skriver du till exempel ett stort I blir det alltid till ett L istället.

Det kanske inte låter så farligt men då spelet är uppbyggt på ett så korkat sätt att du måste göra om hela korsordet om du skriver in den sista bokstaven fel blir det oerhört frustrerande, särskilt när du kan ordet men spelet uppfattar det du skrev in som fel bokstav. Nu går det förvisso att få upp ett litet tangentbord men då försvinner halva korsordet från skärmen, vilket inte är ok. Det går dessutom riktigt segt att skriva in sina tecken på oavsett tillvägagångssätt.

Jag skulle inte rekommendera detta spel till någon, men är man ordflätefrälst så är det ju onekligen lättare att ta med sig en DSi ut till stranden än en bunt korsordstidningar (är det verkligen det? red.anm.). Upplevelsen är också beroende av att du har mycket goda kunskaper i engelska och bygger inte på logik som exempelvis Picross 3D (som alla borde köpa) eller alla sudokuvarianter på iPhone och DSiWare. Mitt råd är att köpa en korsordstidning istället, de kostar kanske lika mycket men bjuder på mycket större variation och innehåller oftast flera ordvitsar (vilket är positivt).

3/10