I ett strålande vackert Helsingborg gick i lördags Geekgirl Meetup Öresund av stapeln. En dag späckad av föredrag inom områden som till exempel it, webb och entreprenörskap. Alldeles gratis (inklusive gudomlig fikakaka som jag gladeligen skulle äta ihjäl mig på), och alla kvinnor som på något vis ser sig själva som nördar var hjärtligt välkomna.

Även om inte vare sig tv- eller datorspel nämns på programmet är vi alla på plats starkt sammankopplade på ett eller annat sätt i alla fall. Det kanske mest påtagliga är att de flesta av oss är insnöade på områden som normalt sett är väldigt mansdominerade. I ett och samma rum finner vi mig som är tv-spelsnörd tillsammans med en linuxexpert, en tjej som drömmer om att få forska om hip-hop, it-strateger, discjockeyer, entreprenörer, projektledare, och listan kan nog göras nästan hur lång som helst. När vi sitter ner och pratar är alla överens om att det i vår vanliga vardag bland tjejerna är alldeles för mycket "men inte kan väl jag ...", inom precis alla våra områden. Den där överdrivna janten bär vi ständigt med oss. Man ska ju inte tro att man kan något jämfört med någon annan, eller hur?

Det var inga problem att hitta folk som talade varmt om spel i alla dess former. Överlag känns det som att spel väcker känslor hos de flesta och många börjar berätta om hur de brukade spela som barn. Andra har ett nära förhållande till spel som ligger närmare i tiden, och det kan vara Farmville såväl som Grand Theft Auto 4. Det är nästan så att jag blir lite rörd inombords och stolt över att det är just mitt område som väcker dessa känslor och minnen hos alla.

Henriette Weber gav oss under förmiddagen ett föredrag om hur till synes tokiga projekt kan bli stora succéer tack vare sociala medier. Medan hon står där framme på scenen och berättar passionerat tycker jag mig skåda en liten välkänd snubbe med hjälm och blå brallor på hennes ena arm, och när jag efter föredraget frågar om jag får ta en bild lyser hon genast upp. Visst är det Mega Man. Hon berättar att hon älskar att spela själv och hur hon hade fått ett tatueringspresentkort på 300 danska kronor som slutade med att hon gick därifrån med en Mega Man för 3 000 istället.

3
Det är inte utan att man blir lite sugen själv.

En annan tjej jag träffar berättar om hur Zelda hindrade henne från att gå till universitetet på en vecka eftersom hon hela tiden var tvungen att spela bara lite, lite till. Och så pratar vi Vib Ribbon. Och japanska spelutvecklare på syra.

Det finns ett behov av tillställningar som Geekgirl Meetup för att den här "men inte kan väl jag ..."-mentaliteten ska kunna utrotas från den kvinnliga delen av befolkningen. Vi får med egna ögon se att det finns människor som liknar oss som kan och som vågar. Vi upptäcker att vi alla sitter i ungefär samma båt. Vi inspireras och lär oss nya saker. Och vi lär oss kanske framför allt att inse att vi faktiskt är gudomligt bra inom våra respektive expertområden.

2
Henriette Weber om ovanliga projekt som får liv tack vare sociala medier.
4
Programmet för dagen.
5
Karin Høgh om hur man kan tjäna pengar på sin podcast.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (6)

About the author