För en dryg vecka sedan gick spelsidan Kotaku.com ut med en ilsken post där japanska spelbibeln Famitsu kritiserades hårt för vad Kotaku kallade ett köpt toppbetyg till kommande PSP-titeln Metal Gear Solid: Peace Walker. Bakgrunden är att Famitsu gett spelet toppbetyget 40/40 - en ära som tidigare endast vederfarits ett dussin titlar sedan 1986 - samtidigt som Hirokazu Hamamura, tidigare chefredaktör för Famitsu och numera VD hos tidningens utgivare Enterbrain, har huvudrollen i en massiv annonskampanj för Konamis spel. Kampanjen går ut på att Hamamura inte kan sluta spela titeln, och har även en slogan som bygger på en ordvits kring hans namn. När dessutom exemplar av Famitsu förekommer i spelet är det lätt att förstå Kotakus reaktion - har Famitsu verkligen tillräcklig distans till det här spelet? Strävar de verkligen efter någon form av objektivitet?

Famitsu har i dagarna kontaktat Kotaku Japan, som har en annan ägare än Kotaku.com men som publicerade en översatt version av artikeln, synbarligen för att invända mot den. Konami å sin sida svarade samma dag med att dra tillbaka sin inbjudan för Kotaku Japan till släppfesten för Metal Gear Solid: Peace Walker. Kotaku.com spekulerar i att denna handling ytterligare tyder på att Konami och Famitsu är i maskopi med varandra. Det känns möjligen som en något paranoid slutsats, men klart är att Famitsus och framför allt Enterbrains djupa inblandning i marknadsföringen för spelet rättfärdigar att det det höga betyget ifrågasätts.

Och det blir knappast bättre av att Konami utestänger japanska Kotaku från släppet. En rimligare reaktion vore väl att försöka visa att man har rent mjöl i påsen. För Konamis del att bedyra att de inte har försökt påverka Famitsu i sin betygssättning. För Famitsus, att förklara att nej, vi förstår hur ni menar, men det här spelet är faktiskt så här bra.

Huruvida Kotaku har rätt eller inte är inte längre den centrala frågan - nu handlar det om att utgivarnas maktspråk försämrar förutsättningarna för en fri speljournalistik.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (7)

About the author

Peter Mikkelsen

Peter Mikkelsen

Skribent

Peter knäckte sin första Tac-2 innan Super Mario tog sina första plattformshopp. Gillar co-op, Tim Schafer, Bitmap Brothers och fotbollsspel som är bra.