Picture of Jimmy Andersson

Jimmy Andersson

Nyhetsskribent

Jimmy härstammar från den hårda bohusgraniten i väst, men blev en mjuk spelpojke tack vare sin Game Boy. Han har läst neurovetenskap i Sverige och evolutionär psykologi i Skottland i hopp om att förstå vad som händer i våra hjärnor när vi spelar. Han gillar spel som fokuserar på spelmekaniken men som också dryper av atmosfär så som Zelda, Half-Life och Civilization. Resten av Jimmys hjärta tillhör punk och fotboll.

Featured articles

RekommenderatRecension: Bioshock: The Collection

Jimmy beger sig ner till havets botten och upp bland molnen. Igen.

Det första som slår mig när jag sätter i Bioshock: The Collection är hur gammalt det första spelet är. Det släpptes för snart tio år sedan men det känns som att det var igår jag besökte undervattensstaden Rapture för första gången.

RekommenderatRecension: Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice

Med det sjätte spelet i serien firar spelvärldens främsta försvarsadvokat 15 år och Jimmy har vrålat "objection!" tills han blivit blå.

Visste ni att Phoenix Wright precis fyllt moppe? Redan 2001 förärades Game Boy Advance med Wrights spretiga hår, men det spelet hittade inte utanför Japans gränser förrän 2005 års remake till DS. Sedan dess har jag slaviskt följt serien och snitt lagt 40 timmar per spel. Man skulle kunna säga att jag är en fullfjädrad advokat.

FeaturePlatinum Games avslöjar bisarra hemligheter i Bayonetta 2

Plus en liten sneak peek på den kommande amiibon.

Det har redan gått två år sedan det tokhyllade Bayonetta 2 släpptes exklusivt till Wii U. Undertecknad räknar det som tidernas främsta actionspel på grund av den oerhört snabba och supertajta mekaniken. Att Bayonetta själv är typ den coolaste karaktär som designats gör inte saken sämre.

Tack vare Final Fantasy är Square Enix ett aktat namn inom spelvärlden, men det fanns en tid innan de spelen hade gjort succé då Square kämpade om att hitta sin plats. Man försökte bland annat rosa spelarna med NES-spelet King's Knight, ett vertikalt-scrollande shoot 'em up med RPG-influenser och fantasymiljöer. Men det glömdes bort lika fort som det kom. Tills nu.

Nintendo har i stort sett gjort allting fel kring avtäckandet av Metroid Prime: Federation Force. Det premiärvisades under den i övrigt hyllade speltävlingen Nintendo World Championship som anordnades dagarna innan E3 2015. Bland speedruns av Super Metroid och Super Mario Maker fick ett generiskt partyspel ta plats där man nästan skamlöst kopierade Rocket League, fast istället för bilar var det robotar som sköt på en boll.

Zelda: Majora's Mask i acapella

Smooth McGroove gör det igen.

Det långhåriga musikgeniet Smooth McGroove har gjort sig en karriär på youtube genom att göra om tidlös spelmusik i acapella. Senast i raden, och ett av hans bästa verk enligt underteckand, är hans version på Clock Town-melodin från The Legend of Zelda: Majora's Mask til Nintendo 64.

Kolla in prologen till Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice

Nintendo och Capcom bjuder på en åtta minuter lång video.

Undertecknad längtar ihjäl sig till det nya Phoenix Wright-spelet som fått undertiteln Spirit of Justice och släpps i Sverige den 8:e september. För att göra längtan ännu värre har nu Capcom och Nintendo släppt hela prologen till spelet på youtube, kolla nedan:

Så här hade GoldenEye 007 sett ut om det släppts på Xbox Live

Så satans synd att vi inte kommer få spela det.

En mystiskt person som kallar sig Rare Thief, alltså inte en ovanlig tjuv utan en människa med stor kärlek till företaget Rare, har lagt upp en video på Youtube där han visar hur Rares kanske bästa spel, GoldenEye 007, hade sett ut om det släpptes på Xbox Live. Kolla in nedan:

Förra helgen anordnades Pokémon World Championship i San Fransisco, där de bästa av de bästa pokémon-spelarna samlades för att göra upp i diverse tävlingar. I år var inte almänheten bjuden så för att inte exkludera sina fans har Nintnedo slängt upp en video där vi får följa Kit och Krysta från Nintendo Minute genom rum efter rum i de pokémon-smyckade hallarna, ta en kik:

Det allsvenska fotbollslaget Gif Sundsvall, även kända som Giffarna, har stött på ett ovanligt problem på grund av Pokémon Go. Det är nämligen så att den mycket eftertraktade Magmar har flyttat in på Giffarnas hemmaarena Norrporten Arena i centrala Sundsvall. Enligt Aftonbladet huserar den eldfängda pokémon mitt på planen och gör att horder av barn - stora som små - samlas inne på mattan.

Super Mario marknadsför OS i Tokyo 2020

Frågan är om han kommer ställa upp i själva tävlandet?

Igår var sista dagen på ännu ett underbart sommar-OS. I Rio har vi fått se elva svenska medaljer, bland annat två guld. Ett simmade den fantastiska Sarah Sjöström hem på 100 meter fjäril, vilket också var Sveriges första medalj, och passande nog kom den andra guldmedaljen som sista medalj när Jenny Rissveds cyklade mountainbike bättre än någon annan.

Matvraket Kirby öppnar café i Japan.

På tiden att han delar med sig av maten istället för att suga i sig allt själv.

Vi är lite sena på gröten med denna nyhet, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge som kockarna säger. Matreferenserna haglar redan men visste ni att Nintendos rosa lilla boll Kirby - som borde va med på bild i ordboken under ordet matvrak - ska öppna café?

Känner ni till youtubaren, tillika Super Mario Maker-kändisen, PangaeaPanga? Den ofattbart skicklige tv-spelaren har knåpat ihop några av världshistoriens svåraste plattformsbanor som fått stor uppmärksamhet på hans youtube-kanal.

Recension: Song of the Deep

Insomniac gör ett indiespel enligt konstens alla regler, men har missat det här med att erbjuda något originellt.

Insomniac är spelstudion kända för sina färgglada AAA-spel fullproppade med finurliga vapen. De ligger bakom höjdare som Ratchet and Clank, mellanmjölkspelen Resistance och några riktigt ruttna skapelser i Sunset Overdrive och Fuse. De kan hantverket inom sitt skrå, men hur går det nu när de ger sig ut på outforskat indiespels-djup med Song of the Deep?

Här kommer en av dagens häftigaste nyheter; Nintendo kommer att släppa en nyversion av sin älskade NES redan i höst! Närmare bestämt lanseras denna mini-variant av original-maskinen den 11 november enligt Nintendos europeiska hemsida. Det går att plugga in den i våra platta tv-skärmar med HDMI-kabel, och den rekonstruerade NES- kontrollen går även att användas till Wii U.

Visst känner ni till Nintendo Playstation? Konsolen som Sony experimenterade med i början av 90-talet för att göra Super Nintendo CD-kompatibel. Innan den blev verklighet dock, så högg Nintendo Sony i ryggen med den slöaste av träknivar och slöt ett avtal med Philips istället. The Big N var helt enkelt rädda att Sony skulle tjäna för mycket pengar på deras samarbete.

Ny info kring Civilization VI

Möt Cleopatra och Queen Victoria.

Firaxis Games, skaparna av det hett efterlängtade Civilization VI, har fattat det här med youtube. De är nämligen duktiga på att konsekvent lägga upp nya videos om det kommande strategieposet. Senast i raden får vi veta mer om vad som gör Egypten unika och att deras ledare är ingen mindre än Cleopatra. Förra veckan presenterades vi för Queen Victoria och hur hon kommer styra England med järnhand, samt en video om hur ens trogna byggare fungerar.

Sega köper upp Amplitude Studios

Ännu mer strategispel åt folket!

Sega, den forna speljätten inom hetsiga konsol- och arkadspel, har snart satt sig själva på tronen över PC-strategispel. De äger redan studios som Creative Assembly, som ligger bakom Total War-spelen, Sports Interactive, ansvariga för Football Manager, och Relic, folket bakom Dawn of War. Numera äger de också franska Amplitude Studios som skapat Endless Legend och Endless Space.

första föregående