Picture of Percy Oropeza

Percy Oropeza

Skribent

Ung sydamerikansk spoling som alltför ofta drömmer om svunna tider, en tid då arkadspelen dominerade branschen. I arkadhallarna upptäckte Percy spelserier som Killer Instinct och Tekken, två spelserier han vördar än i dag. Han har även en förkärlek till våldsamma actionspel och har alltid med sig en bärbar konsol när han är ute på vift.

Featured articles

Recension: Rhythm Paradise Megamix

Rytmisk minispelssamling deluxe

Recension: King of Fighters XIV

Den nya kungen av fightingspel?

FeatureThrowback Thursday: Killer Instinct (Game Boy)

Nedbantat, fult och alldeles… underbart.

UndvikRecension: Pac-Man 256

Blir Pac-Man automatiskt bättre med laserstrålar och bomber? Percy har testat.

RekommenderatRecension: Kirby: Planet Robobot

Håller den rosa fluffens andra 3DS-äventyr?

Recension: Killer Instinct - Season 3

Nu med gästkaraktärer.

När nytolkningen av Rares klassiska fightinglir Killer Instinct utannonserades för Xbox One kändes det bitterljuvt för mig. Glädjen över att äntligen få spelet jag tålmodigt väntat på i åratal överskuggades av den valda affärsmodellen. Enbart digitalt och free to play - helt okända begrepp inom fighting. Dessutom var Rare borta ur leken till förmån för Double Helix, studion bakom dundertabben Silent Hill: Homecoming. Förväntningarna på Killer Instincts återkomst var inte på topp.

Tekken X Street Fighter lagt på is

Är någon överraskad?

Capcoms Street Fighter X Tekken blev tyvärr inte den crossover mellan giganter som vi hade hoppats på. Vad många förmodligen inte minns var att Namco även utannonserade en egen version planerad för senare lansering. Hittills har vi enbart sett konceptbilder och en testvideo där Tekken-profilen Heihachi utför en för Street Fighter ikonisk Shoryuken.

Recension: Yo-kai Watch

Dags att välkomna våra nya monsterspelshärskare?

Det är omöjligt att samtala om Yo-kai Watch utan att nämna Pokémon i samma mening. Game Freak har mer eller mindre dominerat utvecklingen av denna subgenre ända sedan det allra första Pokémon Red och Blue. Utmanare som Digimon och Dragon Quest Monsters har trots en del goda idéer aldrig gjort samma avstamp som sin förebild. Yo-kai Watch från Level-5 är den senaste uppstickaren i genren och har på kort tid blivit en succé i hemlandet Japan. Förutom tre spel och en del spin-offs har det även gett följd till mangaserier, anime och leksaker. Känns det igen?

FeatureThrowback Thursday: Pokémon Stadium

Hur en slutstrid räddade ett helt spel.

Liksom många andra kids blev jag som frälst när Pokémon Red och Pokémon Blue nådde våra breddgrader. Däremot hade jag ingen egen kassett utan passade på att träna egna monster på min brors Pokémon Red. Anledningen? Jag tillhörde nämligen det "coola" Sony-lägret. Ni vet, kidsen som enbart spelade "tuffa" spel som Resident Evil, WipeOut och Tekken. Att erkänna fascination över gulliga små monster var mer eller mindre tabubelagt.

Fler bakåtkompatibla Xbox 360-lir för din njutning

Strategi och fighting står på schemat.

Det har inte ens hunnit gå fem dagar sedan Microsoft adderade Dark Souls och Tekken Tag Tournament 2 till listan av bakåtkompatibla Xbox 360-spel på Xbox One - och nu är det tydligen dags igen. Halo-fans och fightingfreaks kan skatta sig lyckliga denna gång, spelen som lagts till är nämligen:

Street Fighter V-nytt: Alex släpps nästa vecka

Tillsammans med den stora mars-uppdateringen.

Capcom har låtit meddela att den första stora uppdateringen till Street Fighter V är redo att lanseras i två omgångar. Den 28 Mars rullar den första uppdateringen ut och innehåller följande:

Åtminstone om du förhandsbokar First Print Amiibo Pack-versionen av spelet på Nintendos EU-shop. Förutom First Print-lådan innehållandes Star Fox Zero (plus tillhörande plåtfodral) och en fysisk utgåva av Star Fox Guard innehåller paketet även två Star Fox-Amiibos (Falco och Fox), en keps med seriens logotyp och en... t-shirt.

RekommenderatRecension: Mortal Kombat XL

Alien mot Predator. Du vet att du vill.

Att Warner Bros. Interactive släpper Game of the Year-editions av sina populäraste spel är numera lika vanligt som Capcoms otaliga uppdateringar av Street Fighter II var under nittiotalet. XL-versionen av Mortal Kombat X samlar fjolårets megahit tillsammans med expansionerna Kombat Pack 1 och Kombat Pack 2. Med andra ord en hel del fighting för hela slanten.

Street Fighter V-nytt: Fler detaljer om Alex

Samt info om mars-uppdateringen.

Som vi alla vet vid det här laget är Street Fighter V, just nu, allt annat än en matig historia. Detta tänker Capcom råda bot på via fria uppdateringar - såväl nya lägen som karaktärer ska läggas till. Den första DLC-karaktären att släppas blir Alex, känd från Street Fighter III-spelen.

Recension: Digimon Story: Cyber Sleuth

Bandai does what Nintendon't?

Låt oss få det klargjort en gång för alla - Digimon var alltid kopian. Ursprungligen släpptes det som en tuffare version av Bandais succé Tamagotchi, men för oss i väst blev det känt via den tecknade tv-serien. Eftersom det redan rådde total Pokémon-mani vid den tidpunkten var det inte så konstigt att Digimon förbisågs som ett plagiat i mängden, om än ett väldigt populärt sådant.

Ny storytrailer för Uncharted 4

Kolla på egen risk.

Sony har precis släppt en ny storytrailer för vårens stortitel Uncharted 4: A Thiefs End. Utan att avslöja alltför mycket kan vi lugnt påstå att mycket kommer att stå på spel för allas vår favoritskattsökare Nathan Drake.

Killer Instinct-nytt: Arbiter visar upp sig

Halo-ikonen gör sig redo att sparka mer stjärt.

Säsong 3 av Killer Instict börjar närma sig, och denna gång får vi både crossplay mellan Xbox One och PC samt gästspel. Battletoads-Rash joinas av allas vår favorit-covenant Arbiter, på köpet får vi dessutom en Halo-bana.

Keiji Inafune visar upp Azure Striker Gunvolt 2

Vad sägs om att ge oss Mighty No. 9 först?

Under den pågående festivalen MAGFest visades den första trailern för Azure Striker Gunvolt 2, uppföljaren till det Mega Man Zero-inspirerade Azure Striker Gunvolt. Format är för tillfället inte bekräftade men vi gissar på samma som sist, nämligen Nintendo 3DS och Steam.

Nintendo har via sin amerikanska Youtube-kanal utannonserat att Pokémon-veteranerna Charmander, Squirtle och Bulbasaur finns nu tillgängliga i Super Mario Maker. Allt du behöver att göra är att leta upp eventbanan "I Choose You" och klara av den tre gånger.

UndvikRecension: Pokémon Super Mystery Dungeon

För dig som drömmer om att få vara en Pokémon.

Har du någonsin spelat ett rutbaserat actionrollspel där största delen av tiden spenderats i slumpmässigt genererade grottor? Där hela poängen varit att gång efter gång besöka samma ställe om och om igen för att nå högre nivåer? Råkade spelets huvudperson vara den överviktige försäljaren Torneko från Dragon Quest, en Chocobo eller en Pokémon? Grattis, då har du inte bara spelat ett av Chunsofts Mystery Dungeon-spel, utan även i princip alla.

Då släpps soundtracket till Pokémon Red och Pokémon Green

Innehåller läten från de 151 första fickmonstren.

Alla Pokémaniacs därute bör ringa in datumet 27/04 redan nu. Då släpps nämligen Pokémon Red & Green Super Music Collection. Supersoundtracket innehåller, som namnet avslöjar, musiken från de allra första Pokémon Red och Pokémon Green (vi i väst fick Blue). Som grädde på moset slänger The Pokémon Company även med soundtracket till remaken Pokémon Fire Red/Leaf Green samt ljudspår med Pokémonläten.

Hypen inför Street Fighter V växer sig allt större i takt med att lanseringen närmar sig. Vi har tidigare rapporterat om Kens introduktionsvideo, men nu har Capcom släppt ytterligare tre liknande filmer för nykomlingen Necalli, återvändande Nash och veteranen Zangief.

Recension: Yakuza 5

Percy har spöat ligister, hängt i barer, spelat arkadspel samt lekt japansk pop-idol.

Shenmue, fast rätt utfört. Segas svar på Grand Theft Auto. Detta är bara två av många försök att kategorisera Segas Yakuza-serie. Frågar du mig finns det bara en korrekt beskrivning: ultrajapansk gangstersimulator i öppen värld korsat med Streets of Rage, kryddat med rollspelsinslag. Låt den beskrivningen smälta ett tag, och lägg därmed till baseball, musikspel samt en gnutta Prison Break så har du Yakuza 5 - lycka till med att hitta en galnare kombination.

Tillhör du skaran Wii U-ägare som drömt om att få streama musik till din konsol kan du skatta dig lycklig. Nu finns nämligen en Wii U-version av Napster redo för nedladdning på Nintendos eShop.

Recension: Pokémon Picross

Gotta catch 'em all - puzzle style

Det är med blandade känslor jag tar mig an Pokémon Picross, det senaste free-to-start-alstret att inta Nintendos bärbara enheter. Vägen in i denna lukrativa bransch har nämligen inte varit helt spikrak för det anrika företaget, men i takt med det ständigt förändrande spelklimatet måste även Nintendo anpassa sig för mobilgenerationen. Pokémon Shuffle var ett ypperligt praktexempel på att free-to-play även fungerar på konsol och sedan dess har det efterföljts av andra mer eller mindre lyckade försök.

Nintendo Direct med fokus på Super Smash Bros. på väg

Allt du behöver veta om Cloud kommer att avslöjas, bland annat.

Fans av Super Smash Bros. bör boka in den 15 december med omnejd. Nintendo kommer nämligen att hålla ett direktsänt event rörande DLC-material till Super Smash Bros för Wii U och 3DS. Detaljer om Cloud, som avtäcktes under förra Nintendo Direct, är att vänta samt "mycket mer".

Psychonauts: In the Rhombus of Ruin på väg till Playstation VR

Spinoffen utspelar sig mellan del 1 och 2

Fans av Tim Schafers alster kan glädjas dubbelt nu. Förutom Kickstarter-projektet Psychonauts 2 utvecklar Double Fine även mellanspelet Psychonauts: In the Rhombus of Ruin, som är på väg till en Sony-konsol nära dig. Spelet låter dig uppleva allt ur huvudpersonen Raz ögon och sägs blanda element från det första spelet tillsammans med nya färdigheter.

Recension: Xenoblade Chronicles X

Vi tar oss an vinterns största Wii U-titel. Kan Xenoblade Chronicles X hålla oss mätta hela vägen fram till nästa The Legend of Zelda?

Xenoblade Chronicles X och dess utvecklare Monolith Soft har onekligen hamnat i ett tufft läge. Från att ha varit ett av flera efterlängtade spel till Wii U detta år har det nu plötsligt allas ögon på sig, efter att The Legend of Zelda flyttats fram till 2016. Frågan är om Xenoblade Chronicles X kan attrahera den stora massan som törstar efter nästa enorma äventyr, eller om endast fans av genren bör göra sig besvär.