Picture of P-A Knutsson

P-A Knutsson

Skribent

Sedan P-A kidnappade sin brors Nintendo 8-bit i slutet av 80-talet har han varit fast i spelens värld. Idag står alla nya konsoler vid tv-apparaten och de flesta äldre konsoler är redo att kopplas in när retrosuget blir för stort. P-A tycker om de flesta spelgenrer, men har svårt för fotboll och meningslösa Free to play-titlar.

Featured articles

Michel Ancel gräver på vinden, du kan inte tro vad som händer sen!

Han hittar en olanserad och unik version av Rayman till Super Nintendo.

Rise of the Tomb Raider uppdateras

Extra allt inför Playstation Pro

PSVR får en smakstart i Japan

Japanerna verkar vara sugna på VR

Recension: Sonic Boom: Fire & Ice

A song of Ice and Fire?

En halvdålig tv-serie, ett mediokert 3DS-äventyr och ett nästintill ospelbart Wii U-spel är vad Segas satsning Sonic Boom har levererat hittills. Ytterligare ett spel i serien borde med andra ord inte väcka någon vidare hajp, men Sonic är alltid Sonic. Det är helt enkelt något speciellt med den blå igelkotten, även om hans Twitter-konto håller högre klass än de senaste spelen.

Det är ganska talande att den ikoniska Warthog-bilen från Halos universum gör ett gästspel i Forza Horizons tredje del. Medan Forza Motorsport-spelen alltid har haft realism som ledstjärna, satsar istället systerserien Horizon på lättillgänglig spelglädje. Racen är snabba, överdrivna och häftiga. Bakom varje kurva väntar en färgexplosion och kontrasten till den grådaskiga realismen i Forza Motorsport är total. Välkommen till Australien!

Recension: Doom: Unto the Evil

Mer ondska åt folket

Trots ett digert renommé kom Doom lite från ingenstans när det lanserades i våras. Lika oväntat möttes det av ett flertal hyllningar, bland annat från Andréas som delade ut en välförtjänt silvermedalj.

RekommenderatRecension: Odin Sphere: Leifthrasir

Bakom tidernas kanske konstigaste undertitel döljer sig rent guld

Den här konsolgenerationen har varit fylld med mer eller mindre nödvändiga remakes och remasters. Att Playstation 2-klassikern Odin Sphere skulle uppgraderas är dock minst sagt oväntat, men nu står vi här med ett japanskt actionrollspel som har förärats den mest underliga undertiteln sedan Xenosaga II drämde till med Jenseits von Gut und Böse.

Recension: Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympics Games

Bland hästar, rugby och zikavirus

Peking, Vancouver, London, Sochi och nu Rio. Mario och Sonic fortsätter att besöka de Olympiska spelen och bjuda på minispel av varierad kvalité. Denna gång står 14 grenar till spelarens förfogande och typiska Track and Field-tävlingar med knapphamrande i fokus blandas med rytmbaserad gymnastik, precisionskrävande pilbågsskytte och intensiv boxning. Överst i menyn hittas också tre sporter som har fått extra mycket kärlek: fotboll, rugby och strandvolleyboll. Det är med andra ord uppdukat för en riktig sportfest.

FeatureE3 2016: Såhär var Microsofts presskonferens

Microsoft slog på den stora trumman med mängder av spel och två nya konsoler

Efter att ha hållit skeppet tätt under flera månader har Microsoft E3-skuta läckt som ett såll de senaste dagarna och speciellt timmarna innan deras presskonferens. Dead Rising 4, State of Decay 2, Forza Horizon 3, Xbox One Slim, Xbox Scorpio, Recore, Final Fantasy XV med mera skulle ta plats på scen - och i stort sett alla rykten visade sig stämma. Men Microsoft lyckades bjuda på en hejdundrande show ändå, även om det inte visades ett enda spel som enbart kan spelas på Xbox One. Istället var ledorden "exklusivt på Xbox One och Windows 10".

Nu i veckan lanserar Cavelight Entertainment det 90-talsdoftande Crazy Dozer på Steams indietjänst Greenlight, där användare kan rösta om vilka indiespel som får släppas på Steam. Spelet ser ut som en blandning av Test Drive och Goat Simulator, där utvecklarna har hämtat inspiration till grafik, menyer och spelupplägg från 90-talets enkla idéer och tveksamma estetik. Och visst ser miljöerna ut att vara hämtade från en CGI-sekvens från valfritt Playstation 1-spel?

Recension: Velocity Stream

Strömma vägen

Med inspiration hämtad från Extreme-G och F-Zero har den Skövdebaserde studion Cavelight Entertainment knåpat ihop ett racingsspel i liknande stil. På ytan ser deras Velocity Stream ut som framtidsracingspel brukar se ut; spelaren möts av enkla miljöer där futuristiska fordon rusar fram på vägar lika neondränkta som snirkliga. Men Velocity Stream utmärker sig framför allt med ett annorlunda flerspelarläge i fokus.

Recension: Star Fox Zero

En reboot av en remake av en klassiker.

Efter att ha knåpat ihop en bonusnivå med Star Fox-skeppet Arwing i Bayonetta 2 blev både Platinum Games och Nintendo intresserade av ett samarbete för att väcka Star Fox-sagan till liv efter närmare fem års dvala. Resultatet blev Star Fox Zero, en prequel/remake/reboot (inte ens Nintendo är riktigt säkra) av serien. Med actionmästarna Platinum Games fingertoppskänsla och Nintendos fantasirikedom har det förutsättningar för att bli den uppföljare som det utmärkta Star Fox 64 aldrig riktigt fick.

RekommenderatRecension: Disney Infinity 3.0: Marvel Battlegrounds

Räkna med bråk (men utan Steve Urkel).

Lagom till releasen av Captain America: Civil War (eller snarare Batman vs Superman om vi ska vara petiga) lanserar Disney ännu en expansion till Disney Infinity 3.0. Eftersom Captain America pryder omslaget och ingår som plastfigur är det lätt att anta att Marvel Battlegrounds åtminstone delvis hämtar sitt innehåll från den kommande storfilmen. Men icke.

Sniper Elite 4 tar sikte

Från Afrika till Italien

Det har varit tyst om Rebellion sedan den blodiga zombieskjutaren Zombie Army Trilogy lanserades för exakt ett år sedan. Men idag utannonserande utvecklarna del fyra i sin populära Sniper Elite-serien.

Recension: Tron Run/r

Spring Tron, spring!

Endless runners, eller oändlighetsspringare om vi ska vara lite svenska, är en genre som har varit på stark frammarsch på senare år - i alla fall på mobil. En huvudkaraktär som automatiskt springer framåt och simpla reflexbaserade kontroller som används för att undvika hinder passar alldeles utmärkt för en pekskärms begränsade tillförlitlighet.

Den kanadensiska återförsäljaren Videogamesplus har twittrar en bild på kommande spel i Nintendos budgetlinje Nintendo Selects. Spelen ska lanseras den 11 mars i Kanada, men de flesta Selects-titlar brukar lanseras i både USA och Europa ungefär samtidigt. Priset är 30 kanadensiska dollar, vilket borde betyda 200-300 kronor i svenska slantar.

Recension: Sebastien Loeb Rally

Frankrike+Italien=rally!

Den 20 juni 2014 lanserades Moto GP 14, den italienska studion Milestones debutspel till Playstation 4. Ett och ett halvt år senare lanserar studion sitt femte(!) spel till konsolen. Visserligen har deras fyra tidigare titlar rört motorcykelåkande i någon form, men de har ändå bjudit på hyfsat annorlunda upplägg och känsla. Med Sebastien Loeb Rally EVO går dock studion från två till fyra hjul - och lyckas i samma veva leverera sitt bästa spel hittills.

Playstation Plus-spelen i februari

En svensk stjärna på menyn

På tisdag är det dags för en ny uppsättning Playstation Plus-titlar som kan laddas hem utan extra kostnad för Plus-prenumeranter. Och det är inga dåliga spel det bjuds på:

10 Chambers Collective är en relativt färsk svensk studio som ska publicera sina titlar på egen hand. Studion har sin bas i Stockholm och är grundad av Ulf Andersson, som även var med och startade Grin (Bionic Commando) och Overkill (Payday).

Nytt innehåll till Disney Infinity 3.0 är här

Kapten Amerika spänner plastmusklerna.

Hittills har det mesta i Disney Infinity 3.0 handlat om Star Wars, men i mars äntrar Marvel scenen på riktigt. I samband med releasen av Captain America: Civil War lanseras ett playset innehållandes en nydesignad Captain America-figur, samt ett nytt äventyr där upp till fyra spelare ska ta sig igenom tolv banor tillsammans. Eftersom Disney Infinity i dagsläget enbart stöder spel för två spelare samtidigt ska det bli intressant att se hur fyra spelare ska kunna spela tillsammans.

RekommenderatRecension: Amplitude

Musikmästarna Harmonix gör det igen

Innan musikspelsspecialisterna Harmonix träffade guld med Guitar Hero och senare Rock Band knåpade de ihop musikspelen Frequency och dess uppföljare Amplitude till Playstation 2 - två välgjorda och hyllade titlar som tråkigt nog inte fick någon större uppmärksamhet eftersom de lanserades innan musikspelsboomen hade gjort sitt intåg. Men varken Harmonix eller deras fans hade glömt det härligt svängiga Amplitude och våren 2014 utannonserades en Kickstarterkampanj till en uppföljare. En uppföljare som nu är här.

Ratchet & Clank får nytt datum och låg prislapp

Spelet baserat på filmen baserat på spelet kommer inte att kosta mycket mer än en film, trots att det är ett spel.

Playstation 4-debuten för Insomniacs charmiga duo Ratchet & Clank var tänkt att ske i slutet av 2015, men blev som så mycket annat uppskjuten till 2016. Nu har det nya datumet blivit mer precist; den 20 april är det dags. Det är nio dagar innan den kommande Ratchet & Clank-filmen hittar ut på biograferna.

Recension: Fast Racing Neo

Start, boost, krasch!

Det är med stora förhoppningar som jag startar Fast Racing Neo. Ska min längtan efter ett nytt svävarracingspel i klass med F-Zero och Wipeout äntligen få ett lyckligt slut? Att den tyska studion Shin'en mest är kända för tekniskt snygga men spelmässigt ojämna upplevelser väljer jag att ignorera, speciellt med tanke på att Nintendo verkar ha glömt bort F-Zero och Wipeout-utvecklarna Studio Liverpool har slagit igen sina portar.