Picture of Anton Bjurvald

Anton Bjurvald

Contributor

Featured articles

Recension: Beyond: Two Souls

Bortom denna spelvärld

Recension: Farming Simulator 2013

En smärtsamt realistisk skildring av bondelivet

Recension: Pro Evolution Soccer 2014

Vilket fotbollsspel tar hem tronen i år?

Recension: Franchise Hockey Manager

Vi har recenserat det enda hockeyspelet där du inte är med och spelar i matcherna!

Recension: NHL 14

Nu smäller det!

Förhandstest: Thief

Siktar på att stjäla smygspelstronen

När Thief släpptes för 15 år sedan var det inte det första spelet med smygmekanik, men det var definitivt ett av de första som på riktigt byggdes enbart kring smygandet. Nu finns det dock mängder av spel med liknande tema. Frågan är vad Thief ska göra för att ta sig tillbaka till toppen av smygtronen.

FeatureFörhandstitt: Destiny

Ett spännande öde

Upp ur ett öde grönskande landskap reser sig en enorm metallstruktur. Den påminner om en högteknologisk variant av den kinesiska muren. Fram till strukturen leder en fragmenterad motorväg i förfall fylld av rostiga bilkadaver. Framför muren står en gestalt klädd i tyg och teknologi. Över ett högteknologiskt vapen spanar han upp och ner längs den slitna muren efter faror. Sen vänder han sig om och blickar ut över en mäktig utsikt som sträcker sig så långt ögat kan se.

Recension: Rayman Legends

En försenad Rayman gör sin entré

Rayman Origins dök upp i min värld nästan från ingenstans för knappt två år sedan. Jag blev alldeles till mig i trasorna och gav det höga betyg. Då tyckte jag att dess enda stora "problem" var att det inte riktigt nådde till Little Big Planets enormt högt lagda ribba. Frågan är alltså om Rayman Legends lyckas där Origins snubblade på mållinjen?

Recension: Splinter Cell: Blacklist

En svartlistad, men ej överlistad, fiskarkung

Det är drygt tre år sedan Sam Fisher sist klädde sig i svart ninjapansar, drog på sig sina glödande mörkerglasögon och smög iväg in i natten för att försvara världen från onda män. Då hette spelet Conviction med ett V i mitten vars romerska numrering berättade att det var det femte i serien. Årets Splinter Cell: Blacklist är således spel nummer sex i kronologin.

Förhandstest: Rayman Legends

Legendariskt oexklusivt?

Rayman Origins slog rejält när det släpptes 2011. Ett klassiskt plattformsspel med högupplöst grafik, egen stil och möjligheten att spela upp till fyra personer samtidigt gick hem i stugorna. Självklart har Ubisoft Montpellier snickrat på en uppföljare och efter ett års försening är Rayman Legends slutligen inne på målrakan.

Recension: Time and Eternity

Ur led är tiden

Ett japanskt rollspel som kretsar kring ett bröllop där en av de stora spelmekanikerna är tesamtal mellan bruden och hennes bästa vänner? Det går att sälja in ett spel bättre till undertecknad. Men samtidigt är det ju garanterat en helt ny upplevelse och nytt är ju ofta trevligt. Så vi testar väl!

Förhandstest: Puppeteer

Dansa, docka, dansa

Ett spel vars värld ändras var femte till tionde minut. Det låter perfekt för en otålig spelgeneration med koncentrationssvårigheter. Det udda alstret Puppeteer från SCE Japan Studio kopplar ett intressant nytt grepp kring både plattform- och pusselgenren.

Förhandstest: Rain

Dagens väderprognos: milt sommarregn

En öde europeisk stad. Gråa fasader kring trånga gränder. Plaskande droppar faller från överfulla takrännor. Plötsligt syns två små fotavtryck i en vattenpöl och siluetten av en osynlig liten pojke tar sin form i regnet. Han tittar upp mot en av byggnaderna och ser en liten spökflicka försvinna bort över taket.

Förhandstest: Tearaway

Från tygfigurer till klippdockor

Om jag skulle utse E3:s gulligaste spel så är det Media Molecules plattformspussel i papper. Tearaway är dock inte bara sött så tänderna ramlar ur utan även uppfinningsrikt, inspirerande och fullständigt förtrollande.

Att lösa mordfall är inte ett nytt inslag i spelvärlden. Att göra det utifrån den mördades perspektiv är desto mindre vanligt. I Square Enix noir-deckare Murdered: Soul Suspect spelar du korrupte och inte helt sympatiske snuten Ronan O'Connor.

Förhandstest: NHL 14

Hockey - nu med ännu mer slagsmål!

Electronic Arts gjorde en liten revolution förra årets med sitt ombygge av skridskoåkning och puckteknik. I NHL 14 köttar de till finessen med FIFAs kollisionsmotor med tillhörande fladder och trycker in Fight Nights boxningsmotor för att förändra slagsmålen till något vi inte sett förut.

FeatureFörhandstitt: Dead Rising 3

Riktiga zombier behöver inga laddningstider

När succén Dead Rising lanserades var det ett av de första zombiespelen som anammade action- och humorinslag som tunga grundstenar för spelupplevelsen. När Capcom Vancouver (tidigare Blue Castle Games) nu visar upp tredje delen av framgångssagan på E3-mässan känns det som att komedin fått stå tillbaka något och actiondelen fått större framtoning.

FeatureFörhandstitt: Titanfall

Titta vilka robotor, va!

Gigantiska och snabba mekaniska stridsrustningar i skitig kamp med varandra. Oljig metall, kaotisk eldstrid och tung bensindoft i luften. Det är svårt att inte bli lite exalterad över Titanfall, Respawn Entertainments första titel sedan splittringen från Call of Duty-studion Infinity Ward.

Förhandstest: Ryse - Son of Rome

Anton åker tillbaks till romarriket

Under senaste tio-femton åren har den romerska kulturen varit en stor inspirationskälla för underhållningsbranschen. Efter Ridley Scotts svärd och sandal-epos Gladiator har det rullat på med Conn Igguldens hyllade Caesarböcker, BBC-producerade Rome och även en rad spel med Rome: Total War-serien som största representant.

En stönande armé av hjärndöda zombies vandrar genom en sönderfallande förort. Hispiga poliser, bredhakade soldater och stenhårda överlevnads-rednecks är det enda hindret mellan befolkningen och den hungriga horden. I detta läge gäller det att bita ihop och stålsätta sig för att... smaska i sig oskyldiga människor? Du läste inte fel, Zombie Tycoon 2 är ett spel där det gäller att kultivera de vandrande döda för att orsaka maximal förstörelse.

Förhandstest: Deadpool

Dödspolare med dåliga skämt

Deadpool, född Wade Wilson, gavs smeknamnet "Merc with a mouth" när han lanserades i början av 90-talet. Deadpool var nämligen hårdare drabbad av verbaldiarré än den kostymmässigt besläktade Spider-Man, men till skillnad från Peter Parker så pratade Wilson ofta direkt med läsarna. Han bröt kontinuerligt den fjärde väggen och drev både med sig själv, övriga figurer, tecknare, författare, tuschare, färgläggare, redaktörer, läsare - ja i princip hela seriebranschen.

Injustice är en ordlek som åsyftar DC:s stora superhjältegrupp Justice League of America. För vad händer egentligen när de mäktiga hjältarna missbrukar sin makt? Vem ska se till att de hålls i schack?

Förhandstest: Resident Evil: Revelations

Den skrämmande sanningen

Resident Evil: Revelations är en portning av 3DS-spelet (läs recensionen här!) som släpptes för drygt ett år sedan. För er som inte spelat igenom den titeln kan jag berätta att detta är en historia där huvudpersonerna är Resident Evil-veteranerna Jill Valentine och Chris Redfield uppbackade av tjocke Parker Luciani respektive pinnsmale Jessica Sherawat. Tanken är komisk effekt antar jag, men den infinner sig inte under min testsession.

Recension: Army of Two: The Devil's Cartel

Vill du räcka mig din hand?

Det är dags att spänna på sig ansiktsmasken och ta på sig den skottsäkra västen i Army of Two: The Devil's Cartel! Tactical World Operations har fått i uppdrag att bevaka en rakryggad mexikansk politiker från en blodtörstig drogkartell och DU ska fixa biffen!

Recension: God of War Ascension (kampanjen)

Gudarna måste vara tokiga!

Vad gör man efter att ha gjort en rätt framgångsrik speltrilogi men liksom skrivit in sig i ett litet hörn genom att ha låtit sin "hjälte" meja sig igenom i princip alla tillgängliga grekiska gudar? Jo förstår ni, man låter spelet utspela sig innan sin framgångsrika trilogi.

Förhandstest: The Last of Us

Den sista resan?

Jag är en riktig krake när det gäller skräck, i alla fall på film. Spel brukar gå lite bättre, dels hjälper det att ha lite mer kontroll över skeendena, dels blir skräckspel sällan så där riktigt bra. Men jag undviker gärna att avnjuta överlevnadsskräck ensam. Att ha någon att prata med när kårarna börjar krypa längs ryggraden och magen börjar knyta sig brukar hjälpa.

FeatureFörhandstest: Sim City

Kan vi simma lugnt nu?

I slutet av förra året hade jag chansen att få spela en knapp halvtimme av kommande Sim City. EA och Maxis öppnade dörren lite mer på glänt när de bjöd in för en betydligt längre spelstund samt en pratstund med spelets huvudproducent Kip Katsarelis.

Recension: Aliens: Colonial Marines

Game over man, game over!

Genom tiderna har det gjorts en hel del spel baserade på Alien-filmserien. Några av dem har varit riktigt lyckade men de allra flesta har lidit av licensspelens främsta förbannelse - det förhastade spelsläppet. Så är också fallet med Aliens: Colonial Marines. Spelet är nämligen, trots ett drygt årtiondes försening, inte helt klart.

första föregående