Dota 2

Vad spelar vi i helgen (25-27 nov)

Vad spelar vi i helgen (25-27 nov)

Några Black Friday-fynd kanske?

Ingen i Sverige kände till Black Friday för bara några år sedan, och helt plötsligt har det blivit en julafton för alla spelälskare som vill fynda på en budget. Har du plockat upp några spel som du ska mysa med i helgen? Annars den här veckan har vi recenserat Dishonored 2 och berättat om vår kärlek till strategispelen. Men nu är det helg!

Petter Hansson Frank

Dota 2 är som de flesta kanske vet vid det här laget mitt go to-spel i alla lägen och jag gissar på att det lär bli samma sak i helgen. Ska dock jobba både lördag och söndag (om jag fått bukt med min förkylning tills dess) så det lär bli mindre än vad jag skulle ha spelat vanligtvis. Men ett par games per kväll lär det nog kunna bli i alla fall.

Läs vidare...

Dota 2: Det här är Alliance nya lag

Svenskarna gör förändringar.

Efter en stor turnering i Dota 2-världen brukar det kunna hända en hel del med lagen. Spelare kickas och andra värvas och hejvilt far de runt om i världen för att hitta sina nya lagkamrater. Den här hösten, såhär efter The International i somras, har samma sak skett, och svenska Alliance är ett lag i mängden som gjort stora ändringar.

Det blev till sist kinesiska Wings Gaming som tog hem årets International i Dota 2 efter att ha vunnit med 3-1 i games mot överraskningarna Digital Chaos (DC). I en serie bäst av fem var det dock amerikabaserade DC som tog hem det första, mycket tack vare storspel från midspelaren Aliwi "W33" Omar. Sedan tog dock Wings över och kunde vinna tre games i rad och därmed ta hem dryga nio miljoner dollar.

Dota 2: The International 2016 är igång - se live här

Glöm OS, det är i Seattle det händer.

Nu har den absolut största esporthändelsen officiellt dragit igång då världens främsta Dota 2-lag samlats i Seattle för att göra upp. I nuläget ligger otroliga 19,5 miljoner dollar i prispotten, så det är det plus en hel del prestige som spelarna gör upp. Ja, och trofén Aegis of the Immortal förstås. Medan många vänder sina blickar mot Rio de Janeiro och årets olympiska spel, kommer i alla fall jag att ägna min uppmärksamhet åt Dota en tid framöver.

Dota 2: Digital Chaos klara för Starladder i-League #2

SUNSfans grabbar har kommit igång rejält.

Digital Chaos, ett lag som ägs av lustigkurren Shannon "SUNSfan" Scotten, har på senare tid etablerat sig i den absoluta toppen av den nordamerikanska Dota-scenen. Efter en period av mediokra resultat verkar laget nu ha hittat rätt och har dominerat sina matcher på slutet.

Dota 2: Kvalen till The Summit 5 är i full gång

Alliance i lower bracket efter torsk mot VP.

The Summit ären Dota-turnering som hålls av BeyondTheSummit, ett företag som brukar visa Dota-evenemang för den breda massan. Just nu försöker toppeliten världen över att kvala sig in till turneringen som väl får ses som ypperlig träning inför Manila Major i början av juni och sedermera The International senare i sommar.

Dota 2: Liquid vinnare av turneringen Epicenter

Till sist har de lyckats löpa linan ut.

För tredje gången i rad lyckades Team Liquid ta sig till final i en stor turnering. De numera förstarankade européerna har tidigare inte riktigt klarat av att hålla ut hela vägen, utan har förlorat den match som verkligen gällt.

Världens bästa Dota 2-lag kommer om några veckor att göra upp i den tredje majorturneringen i ordningen. I höstas var Frankfurt skådeplats, i vintras var det Shanghai. Den här gången är det Filippinernas huvudstad Manila som står värd för spektaklet, och nu är de deltagande lagen klara.

Dota 2: Patch 6.87 kommer att röra om rejält i grytan

Dota 2: Patch 6.87 kommer att röra om rejält i grytan

Spendera guld för att köpa erfarenhetspoäng.

När patchuppdatering 6.86 till Dota 2 släpptes för ett tag sedan förde den med sig en hel del förändringar. Kartan gjordes om, nya items och en ny hjälte (Arc Warden) lades till och vi spelare fick mycket att fundera över.

Stora förändringar såsom dessa har traditionellt haft långt mellanrum mellan släppen, men nu är det dags igen. Patch 6.87 kommer erbjuda en radda nya items, vissa ändringar i kartan med mera. Bland annat kommer spelläget Ranked All Pick nu att innehålla en "banning phase" där spelare får rösta på hjältar de inte vill ha med i gamet. Hälften av dessa kommer sedan på måfå att plockas bort ur den pool ni sedan har att välja från. Detta kan nog kunna ge en bättre balans i matcherna.

Det kommer nu också att vara svårare att dyka in under torn för att döda fiendehjältar då tornen avger en aura som ökar hjältars aura. Det rör sig om en boost på ett i armor vid tier 1 och tre extra för tier 2, 3, och 4.

Läs vidare...

Dota 2: Se turneringen ESL One Manila live i helgen

Lite uppvärmning inför Manila Major.

Nu i helgen spelas 250 000-dollarturneringen ESL One Manila i den filippinska huvudstaden. Åtta lag är på plats för att göra upp, däribland Team Secret som förut meddelat att de skulle hoppa över tävlingen, men som senare ändrade sig.

Dota 2: Vici Gaming gör en chansning - värvar Sylar efter deadline

Carry-spelarens återkomst får stora effekter.

Kinesiska Dota 2-laget Vici Gaming (VG) har tagit det tämligen riskabla beslutet att addera en spelare till sitt lag efter deadline för transfers. Valve har infört dessa deadlines inför majorturneringar för att kontrollera spelarförflyttningar, vilket har skapat en hel del kaos bland världens Dota-lag. För en tid sedan kunde vi till exempel berätta hur Team Secret gjort stora förändringar i deras line-up.

Team Secret vinnare av The Shanghai Major

Puppey, pieliedie och de andra fick jubla.

Det blev till sist Team Secret som tog hem vinterns stora major-turnering i Dota 2. I finalen slog de Team Liquid med 3-1 i games och spelade sin troligen bästa Dota på hela mästerskapet.

Se finalen av The Shanghai Major live

Team Secret vs. Team Liquid

Precis just nu spelas den stora finalen av The Shanghai Major i Dota 2 där det något oväntat är Team Liquid som gjort Team Secret sällskap. Liquid vann tidigt i morse över favoriterna Evil Geniuses i två raka games.

Team Secret klara för final i The Shanghai Major

Alliance utslagna mot Complexity.

Ett av vinterns största e-sportevenemang The Shanghai Major börjar lida mot sitt slut och ett lag har redan säkrat sin plats i finalen. Det är europeiska kompotten Team Secret, som tidigare i turneringen haft en del problem, som lyckats ta sig hela vägen fram. Trots två raka förlustgames i gruppspelet mot MVP Phoenix har svenske Johan "pieliedie" Åström och grabbarna repat sig och levererat förstklassig Dota sedan dess. Idag slog de Team Liquid i två raka.

Första slutspelsdagen i The Shanghai Major i Dota 2 är avklarad

Alliance nerskickade i lower bracket medan MVP Phoenix går som tåget.

På eftermiddagen idag kickade slutspelet i The Shanghai Major igång med full fart och vi har fått tagit del av en hel massa förstklassig Dota 2-action. Svenska hoppet Alliance som gått så bra i gruppspelet ställdes mot Team Liquid där de dock fick problem. Det blandade europeiska laget spelade tajt och lyckades vinna matchserien med 2-1 vilket gör att Alliance får hanka sig fram i lower bracket i fortsättningen. I första matchen där möter de kinesiska EHOME som slog Team Archon i ett enda eliminationsgame.

Evil Geniuses vinnare av Captain's Draft 3

Jänkarna dominerade Vega Squadron.

Det blev till sist Evil Geniuses som vann den tredje upplagan av turneringen Captain's Draft efter en hyfsat enkel finalserie mot Vega Squadron. 3-1 i games blev slutresultatet där det kändes som att Vega Squadron hade alldeles för stor respekt för sina motståndare.

I den tredje och sista gruppspelsmatchen av Captain's Draft 3 ställdes svenska Alliance mot Rysslandsbaserade Virtus.pro, ett lag som straffat dem under höstens stora Frankfurt Major. Då blev Alliance utlistade redan i pickfasen av motståndarnas vitryske kapten Artem "fng" Barshak, vilket inte riktigt var fallet denna gång.

Alliance fortsätter att trumma på i turneringen Captain's Draft 3 och har nu lyckats vinna fyra raka games. Den här gången var det Rysslandsbaserade Team Empire som åkte på spö. I en bäst av tre lyckades svenskarna vinna med 2-0 och har således inte tappat ett enda game hittills i turneringen.

Alliance vann första gruppspelsmatchen i Captain's Draft 3 - slog DC

Ingen vidare Resolut1on-effekt att tala om för jänkarna.

Det blev två enkla raka för svenska Dota-laget Alliance när de alldeles nyss spelade sin första gruppspelsmatch i turneringen Captain's Draft 3. Nordamerikanska laget Digital Chaos hade, trots ukrainska nyförvärvet Roman "Resolut1on" Fominok, inte en chans då de föll mot svenskarnas aggressiva spelstil.

Sedan hjälten Arc Warden släpptes i den senaste stora patchen till Dota 2 har den fått ryktet om sig att vara ganska tråkig. När den spelas ska man till största del bara stå och farma tills man fått alla items som behövs, och eftersom hjälten kan klona sig själv är han mycket svårstoppad och jobbig att möta.

Resolut1on till Digital Chaos - då får TC lämna

Nordamerikanska Dota 2-laget rekryterar från Ukraina.

För ett par dagar sedan blev det klart att ukrainaren Roman "Resolut1on" Fominok lämnar Team Empire för ett nytt lag tvärs över Atlanten, nämligen Digital Chaos. Beslutet kom som en chock för många då den 19-årige mid-spelaren varit Team Empire trogen i över två år nu. Vad som fick Dota-communityt att koka över ytterligare var att han valt att byta till ett nordamerikanskt lag.

EHOME vinnare av MDL Winter i Dota 2

Och Evil Geniuses förlorare av ytterligare en final.

Turneringen MDL Winter i Dota 2 spelades klart idag och det blev till sist hemmaseger för kinesiska EHOME. Laget har därmed gjort sig nästan 125 000 dollar rikare och visat musklerna inför Shanghai Major som sätter igång i början av mars.

Se svenska Dota-proffset Admiral Bulldog livekommentera finalen av MDL

Evil Geniuses och EHOME spelar final, Alliance-profilen kommenterar.

Just nu spelas finalen i MarsTV Dota 2 League (MDL) i Kina, där amerikanerna Evil Geniuses och EHOME gör upp om vinstsumman 124 641 dollar. Svenska Alliance har inte deltagit i turneringen, men profilen och off-lane-spelaren Admiral Bulldog har under turneringens gång streamat live via Twitch där han och gäster kommenterat matcherna.

Winter 2016 Battle Pass är nu live i Dota 2

Spendera pengar för att få belöningar.

Snart drar The Shanghai Major, vinterns absolut största turnering i Dota 2, av stapeln i, eh, Shanghai. Lagom till detta har Valve släppt sitt sedvanliga kompendium som alltid kommer tillsammans med de stora tävlingarna.

Varken Evil Geniuses eller Team Secret blir med i ESL One Manila

De båda tungviktarna inom Dota 2 ratar turneringen.

Två stora namn inom Dota 2 har tackat nej till att delta i den planerade turneringen ESL One Manila i Filippinerna. Det är Evil Geniuses (EG) och Team Secret som meddelat att de inte kommer att resa till sydostasien den 23-24 april, detta trots att 250 000 dollar finns i prispotten. Peter "ppd" Dager från EG annonserade först nyheten via Twitter, innan Team Secret gjorde likadant.

Dota 2: Mynuts lämnar Alliance

För andra gången i år.

Johan "Mynuts" Andersson är inte längre en del av Dota 2-laget Alliance. I en officiell tweet från esportorganisationens egna Twitter-konto kan vi läsa hur de säger farväl till supportspelaren.

Det stora hoppet för svensk Dota 2, Alliance, hade en tuff turnering i The Frankfurt Major. De hamnade sist i gruppen efter att ha misslyckats med att vinna ett enda game och fick därför finna sig i att försöka brotta sig i fram i slutspelets lower bracket. En förlorad match där betyder eliminering så det fanns inget utrymme för misstag. Alliance verkade förstå detta då de genom ett mycket försiktigt spel lyckades slå ut Cloud9.

Fnatic släpper egen kringutrustning för e-sportare

E-sportsprojekt läggs upp på Indiegogo

Organisationen Fnatic har stadigt tagit sig uppåt bland divisonerna i esportens värld, bland annat hos Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends och Dota 2. Nu vill företaget placera sin logotyp på sin egna kollektion av möss och tangentbord, efter att tidigare ha jobbat tillsammans med andra märken, så som Steelseries.

Följ The Frankfurt Major i Dota 2 live!

Gruppspelet är i full gång.

Nu har den första major-turneringen i Dota 2 dragit igång i Frankfurt och vi kan alla följa den live. Vi har tidigare rapporterat om de deltagande lagen och nämnde då att turneringsstart är på måndag den 16 november. Det datumet gäller dock för slutspelsmatcherna, gruppspelet har nämligen redan börjat.

Här är grupperna i The Frankfurt Major i Dota 2

Helsvenska Alliance får tufft motstånd.

Höstens absolut största händelse inom den professionella Dota 2-scenen går av stapeln i Frankfurt i Tyskland nästa vecka. Måndagen den 16 november kickar The Frankfurt Major igång och de bästa lagen i världen är på plats för att göra upp om tre miljoner dollar.

FeatureE-sportskollen vecka 25

Eurogamer Sveriges e-sportsexpert Joakim håller koll på veckans e-händelser.

I veckans e-sport raljerar vi vitt och brett om vad som hänt och är på gång i den ständigt växande scenen för tävlingsinriktade spel.

FeatureE-sportskollen vecka 23

Eurogamer Sveriges e-sportsexpert Joakim håller koll på veckans e-händelser.

I veckans e-sport raljerar vi vitt och brett om vad som hänt och är på gång i den ständigt växande scenen för tävlingsinriktade spel.

Norrländska spelfestivalen Nordsken arrangeras i maj

Spelfestivalen från norr återvänder.

Norrländska spelfestivalen Nordsken presenterar sig som en återkommande träff i spelens tecken. Det är föreningen Lan I Staan som huvudsakligen står för arrangemanget och har nu meddelat att festivalen går av stapeln mellan den 14-16 maj 2015 i Skellefteå. Evenemangets ekonomiska stöd från kommunen kom att att dröja innan det till slut anlände, men arbetet stannade aldrig. Därmed är nästan allt förberett och färdigställt.

FeatureFree 2 Play: En introduktion till MOBA

Vi guidar dig in i MOBA-jungeln

I en ny artikelserie fokuserad på den växande Free 2 Play-marknaden tänkte vi guida er igenom ett antal spelgenrer och vad vi anser är de mest intressanta inom genren. Först ut är MOBA-spelen.

DreamHack: Svensk vändning i Dota 2-finalen

No Tidehunter tog hem pokalen

Det till 80 procent svenska laget No Tidehunter tog sig en aning oväntat till finalen i Dota 2 på Dreamhack i helgen. Favoriter som Na´Vi och Empire fick se sig besegrade och istället blev det Evil Geniuses och NTH som gjorde upp om titeln.

DOTA 2 blir gratis att spela

Utmana Basshunter utan kostnad

Valve meddelar på sin blogg att den emotsedda uppföljaren DOTA 2 blir gratis att spela. Det ges dock goda möjligheter att spendera sina pengar i den nyöppnade onlinebutiken Dota Store.

Inget nytt från Valve på E3

Fokuserar på redan utannonserade titlar

Ni som gått och hoppats på att Valve ska utannonsera Half-Life 3 eller Portal 3 på årets E3-mässa kan sluta drömma nu. Enligt ett uttalande från Valves högsta höns Gabe Newell kommer företaget enbart att fokusera på redan utannonserade titlar.

DOTA 2 på Gamescom?

Genier spekulerar

Mycket pekar på att Valve kommer att visa upp DOTA 2, uppföljaren till det omåttligt populära strategispelet Defense of the Ancients, på Gamescom i Tyskland nästkommande månad.