Gears of War

Svulstigt motorsågsvåld som imponerar, trots sin digra ålder.

Glada nyheter för Gears-fans! Idag har nämligen Gears of War: Ultimate Edition släppts till PC där vi får möjlighet att uppleva originalspelet i bländande 4k. Än så länge ligger spelet endast uppe på amerikanska Microsoft Store - jag tittade in den svenska men hittar bara Xbox One-versionen där för tillfället.

Nej, PC-versionen av Gears of War: Ultimate Edition är inte död

Vi får dock fortfarande vänta en obestämd tid

Tidigare i höst släpptes Gears of War: Ultimate Edition på Xbox One och vi gav spelet en glödande rekommendation i vår recension. Vi visste även att spelet skulle komma att släppas på PC, särskilt med tanke på Microsofts satsning på Windows 10. Men sedan dess utannonsering har det varit förhållandevis tyst om versionen.

Fans av Gears of War-serien har något att glädja sig åt då en esportliga drar igång i slutet av månaden. Det är giganterna inom esporten ESL Gaming som anordnar turneringen och vi kommer att kunna följa matcherna via Twitch med start den 29 oktober. De deltagande lagen kommer att göra upp om en prissumma på 50 000 dollar.

Recension: Gears of War Ultimate Edition

Året är 2006. Youtube hade nyligen grundats, Spider-Man var inne på sin tredje film utan någon sorts reboot i sikte, och Microsoft har precis sparkat igång sjunde generationens konsoler; den första så kallade "HD"-generationen. Men ingen förutom de verkligt insatta förstod vad det innebar eller varför deras TV borde kunna visa 720p. Sedan släpptes Gears of War. Grått, smutsigt och snorsnyggt var spelet, med utmärkt ljussättning, högupplösta texturer och imponerande partikeleffekter. Det var spelet som på allvar visade varför det var värt att uppgradera hårdvaran.

År 2015 ser läget såklart lite annorlunda ut. För att ta igen nio år på nacken så har alla omgivningar, karaktärsmodeller och texturer gjorts om från grunden tillsammans med ett ordentligt lyft i upplösning till 1080p. Ansiktsmodellerna är realistiska, ljussättningen är ljuvlig och mellansekvenserna har fått en mer filmisk touch med hjälp av mer dramatiska kameravinklar. Alla trevliga förbättringar, och från en teknisk synpunkt så kommer det väldigt nära många moderna titlar.

Däremot så har spelets estetik åldrats långt ifrån väl, då det knappt finns någon antydan till en varierad färgpalett. Det skämtades trots allt om spelets femtio nyanser av grått långt före det blev titeln för världens populäraste tantporr, och det är i stort sätt samma situation idag. Välgjorda miljöer och bra design tar dig en bra bit, men att endast växla mellan brunt och grått gör det hela en aning mindre njutbart.

Läs vidare...

Få alla Gears-lir gratis i Gears of War: Ultimate Edition

Microsoft satsar hårt på goodwill.

Ärligt talat, till en början lät inte Gears of War: Ultimate Edition som ett jättehett erbjudande. En uppiffad version av ett 360-spel, i en tid där samlingar är vanligt som luft. Men nu har Microsoft utannonserat att alla tidigare Gears-spel följer med gratis.

Se skillnaden mellan "nya" och gamla Gears of War

Microsoft släpper ny video som visar den grafiska utvecklingen.

Gears of War: Ultimate Edition är precis runt hörnet (det släpps 25 augusti) och hypemotorn är igång för fullt. Nu har Microsoft släppt en ny video i serien "Remastering Gears of War" där de visar gameplay från den nya versionen och jämför med den gamla. Spana in nedan, skillnaden är större än man kan tro:

Även PC-spelare får avnjuta Gears of War: Ultimate Edition

Titeln blir alltså inte Xbox One-exklusiv.

Gears of War: Ultimate Edition är namnet på den remaster av Gears of War (1) som släppts till Xbox One. 25 augusti är det dags för release men nu är det även bekräftat att spelet kommet till PC. Det är allas vår älskade Xbox-chef Phil Spencer som lyfter på locket och berättar om det via Twitter.

Fans är den människoskara som mer än ofta balanserar på gränsen mellan fascination och ren galenskap. Gears of War-fansen är inget undantag och i samband med att Gears of War: Ultimate Edition släpps har Microsoft tillsammans med The Coalition kastat ihop en liten video där dessa visar upp sig med Gears of War-tatueringar.

FeatureFörtitt: Gears of War: Ultimate Edition

Redaktionens n00b Christoffer Lundberg har krigat sig fram i betan av nyversionen av klassiska Gears of War.

Uppiffad grafik, högre bilduppdatering, men samma gamla spelmekanik. Du har säkerligen läst detta otaliga gånger ifall du surfat på en spelsida de senaste året, men vid det här laget ställer jag mig en aning skeptisk - var allting verkligen bättre förr?

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

Hela gänget har varit på plats under årets E3 med Microsoft som introducerade bakåtkompabilitet för Xbox One, Sony som (mot förmodan) hävde ur sig material från The Last Guardian och EA som golvade oss totalt med gameplay från Star Wars: Battlefront. Nytt det här året var Bethesdas presskonferens som bjöd på nytt gameplay och ett nära förestående lanseringsdatum för Fallout 4.

Räkna med Gears of War på E3

Och Black Tusk Studios byter namn.

Det är känt sedan innan att Black Tusk Studios jobbar med Gears of War 4 till Xbox One. Nu låter studion meddela att man byter namn till The Coalition och att namnbytet ska föra tankarna till Microsofts populära tredjepersonsskjutare. Via Xbox Wire skriver nämligen studiochefen Rod Fergusson följande:

FeatureHär är allt du behöver veta inför E3 - Del 1

Med vänliga hälsningar, E3-experten.

Om mindre än fyra veckor går vad som för många är årets höjdpunkt av stapeln, nämligen E3-mässan i Los Angeles. Spel kommer avslöjas, samarbeten meddelas och lanseringsdatum bekräftas. E3 är den största nyhetshändelsen på året i spelbranschen, och även om senare års presskonferenser varit lite åt det ljumna hållet så har de nästan alltid bjudit på storslagna överraskningar och sylvassa rivaliteter. Samtidigt är det mycket som står på spel inför årets mässa: avsaknaden av stora spel på både Playstation 4 och Xbox One har gjort fans i bägge läger mer förväntansfulla än vanligt på utannonseringar av flådiga first party-spel, samtidigt som frågorna är många om den kommande VR-revolutionen med Oculus Rift och Project Morpheus. De stora jättarna i spelvärlden har allt att bevisa och mer att förlora, vilket förhoppningsvis kommer innebära ett hejdundrande spektakel för oss som ska titta. Nedan följer vad vi tror (och inte tror) kommer visas på E3, baserat på rykten och idogt detektivarbete (nåja).

Rörliga bilder på Gears of War Remaster läckta

Rörliga bilder på Gears of War Remaster läckta

Än är det inte färdigsågat?

Mycket tyder på att Microsoft Studios kommer släppa en förbättrad version av Gear of War till Xbox One. Nu har det dessutom läckt ut videoklipp som visar hur uppdateringen kan komma att se ut.

Ryktet säger att remastern kommer innehålla bättre texturer, snyggare ljuseffekter samt att flerspelarläget kommer rulla på i 60 bildrutor per sekund.

De läckta klippen från spelet ser ni här och här.

Läs vidare...