Metal Gear Solid 5

Kojima avslutar sin saga på topp efter nästan 30 år. Phantom Pain är det perfekta avslutet och ett av världens bästa actionspel.

Spotlight

EssentielltRecension: Metal Gear Solid 5: Phantom Pain

En studie i smärta. Big Boss är tillbaka och avslutar Metal Gear-sagan på bästa tänkbara sätt.

VideoFörlängd E3-trailer för Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Innehåller barnsoldater, kvinnotortyr och avrättningar

VideoMetal Gear Solid 5: The Phantom Pain -Trailer

Den solida ormen är tillbaka med skuggliknande smärtor

VideoKolla in Metal Gear Solid: Ground Zeroes

Tio minuters uppvisning av spelet

Key events

Om du inte hunnit lira Hideo Kojimas sista spel hos Konami: Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain så verkar du snart ha möjlighet att köpa en lite saftigare utgåva. det är Amazon Japan och tyska spelbutiken NetGames som numera har Metal Gear Solid 5: Definitive Edition i sitt utbud.

Trots att David Hayter, rösten bakom Solid Snake innan Kiefer Sutherland ersatte honom i MGS5, har inte mycket till övers för seriens pappa Hideo Kojima. Men det stoppar inte honom från att åter arbeta med Konami och återvända till karaktären som vi alla älskar.

David Hayter och Kojima har gjort slut

Snake vill inte jobba med sin pappa igen.

Som bekant dök inte David Hayter, som gjort rösten till Snake sedan Metal Gear Solid 1, upp i varken Ground Zeroes eller Phantom Pain. Istället blev han ersatt av Keifer "John Bauer" Sutherland, av någon outgrundlig anledning.

Den 18 till 20 maj är det dags för Nordic Game 16 i Malmö. Detta året blir lite speciellt då demonproducenten och tillika skaparen bakom Metal Gear Solid - Hideo Kojima - kommer på besök. Så här skriver NG på sin hemsida:

Quiet-expansionen till Metal Gear Online släpps i mars

Metal Gear Online-expansionen "Cloaked in Silence" kommer att släppas den 15 mars. Detta låter Konami meddela.

Cloaked in Silence innehåller bland annat tre nya banor, stöd för "appeal"-paket och så klart - Quiets unika skills. Tillägget kommer att kosta $4 medan kommande "appeal"-paket går lös för $2 styck. En gratis uppdatering kommer att leverera Sabotage-läge samma dag.

Och det tar inte slut där. Den 17 april kommer ett helt nytt läge lanseras. Det kallas Survival och i detta kommer lag av spelare att tävla för att vinna mot varandra.

Läs vidare...

Quiet släpps till Metal Gear Online

I sällskap med nya kartor.

Quiet från Metal Gear Solid V kommer att släppas som "unique character" till Metal Gear Online. Detta meddelar Konami under Tokaigi 2016. När Quiet väl är vald tilldelas hon en slumpmässigt vald spelare i teamet för hela rundan.

Metal Gear Solid 5 har sålt rätt bra

Går inte så bra för Konamis spelmaskiner däremot.

Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain kan mycket väl vara det sista ordentliga Metal Gear-liret vi får se, och kanske sista riktigt bra Konami-spelet. Inte konstigt då att det sålt en del exemplar - 6 miljoner exemplar fram till 31 december.

Lär dig mer om Metal Gear Solid

Did You Know Gaming är tillbaka.

Youtube-serien Did You Know Gaming har som syfte att informera och upplysa om viktiga saker som rör spelvärlden. Nu har ett nytt avsnitt släpps där vi får veta mer om Hideo Kojimas smygarspel Metal Gear Solid.

Metal Gear Online har kommit till PC

Lira med Snake på Windows.

Metal Gear Online släpptes som bekant till Playstation 4 och Xbox One i oktober förra året. PC-spelarna fick dock vänta lite till och nu är det dags för dem att ta steget in i Kojimas rubbade online-värld.

Mer innehåll till Metal Gear Online påväg

Big Boss är inte död än.

Konami har haft ett riktigt jävligt år. Inte nog med att de la ner Silent Hills och släppte ett halvfärdigt Phantom Pain. De la också ner Kojima Studios och ska helt enkelt sluta tillverka ordentliga spel. Kort och gott utsåg vi hela spektaklet till Årets fail.

Konami letar efter den nya Hideo Kojima

Frågan är om de kan locka till sig någon som vill arbeta med dem?

Konami gick från att vara ett av mina favorit företag back in the day, till att idag ge upphov till spykänslor bara av att tänka på dem. Nu ska vi inte gå in i detalj på alla deras svinerier, men som de flesta vet har de fasat ut deras mest ikoniska producent, Hideo Kojima, utan att någon riktigt förstått varför.

Escape From New York-skaparna ville stämma Metal Gear Solid

John Carpenter sa ifrån då han gillade Hideo Kojima.

Likheterna mellan Solid Snake och Kurt Russels karaktär i John Carpenter-klassikern Escape from New York är slående. Hideo Kojima snodde till och med namnet "Plissken" till Snake i Metal Gear Solid 2. Kanske inte helt konstigt då att CanalPlus, som står bakom filmen, tänkte stämma Kojima.

Nu kan du köpa Snakes motorcykel på Ebay

Med gamerkärlek från Ryssland.

Under årets ryska upplaga av Comic Con anordnade Metal Gear Solid-utgivaren Konami en tävling i samarbete med Softclub där vinsten var en motorcykel som var identisk med Snakes fordon i The Phantom Pain. Det handlar om en Bonneville T100 utan hastighetsmätare och speglar samt prydd med Diamond Dogs-loggan. Det vill säga, precis som i spelet.

Hideo Kojima och Konami har nu gått skilda vägar

Hur framtiden för Metal Gear Solid-skaparen ser ut är oklart.

Relationerna mellan Metal Gear Solid-skaparen Hideo Kojima och utgivaren Konami har varit minst sagt frostiga. Trots att The Phantom Pain är ett toppenspel (vilket ni kan läsa i vår recension här), verkar det inte ha gjort att de båda parterna tycker om varandra igen.

Idag släpps flerspelarkomponenten, Metal Gear Online, som patch för Metal Gear Solid V och tillför ännu mer spelvärde till en titel som redan hade det i överflöd. Vidare har Konami detaljerat andra uppdateringar som lägger till nytt material i samband med detta.

Inga DLC-planer finns för Phantom Pain, enligt Konami

Företaget som alla hatar blev precis ännu mer opopulära!

Konami är inte riktigt världens mest populära företag just nu, om man säger så. Först sparkar de Hideo Kojima, en man som (Gud vet varför) är en av de mest populära spelskaparna i hela världen. Sen uppdagas det att de behandlar sina anställda som skit, vilket ju inte heller hjälper deras image direkt. Lite rapporter om att de inte kommer utveckla fler AAA-spel och vips så verkar det som att de inte kan sjunka lägre i opinionen.

Under utvecklingen av Metal Gear Solid V plockades en del material bort. Youtube-profilen HyperBitHero har gjort en video på just detta temat där han tar upp de koncept som förväntades vara med, men som försvann i processen. Bland materialet finns filmsekvenser som förekommit i trailers men som inte fanns med i slutprodukten.

AAA-titlar är inget för Konami längre

Endast Pro Evolution Soccer har nu potentiell AAA-stämpel

Det har varit ett skakigt år för Konami. Under utvecklingen av Metal Gear Solid V: The Phantom Pain blev det mer och mer klart att spelregissören Hideo Kojima inte var välkommen längre. Hans namn togs bort från spelets omslag och Kojima Productions upplöstes tragiskt nog senare. I en video tog Kojima farväl av Metal Gear-serien då den sista länken har knutits samman spelen emellan.

Här är tre spellägen från Metal Gear Online

Tre spellägen presenteras i detalj

Nya detaljer om nästa Metal Gear Online har bubblat upp till ytan och det handlar om tre av spellägena som spelet innehåller. Det kommer att finnas varierande stridsuppdrag där regler, soldatroller och situationer ändras beroende på valt uppdrag. Här är tre spellägen som kommer finnas tillgängliga:

Metal Gear Solid V säljer som smör i Norden

Det går bra nu, Konami. Det går bra nu.

Att Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain skulle sälja bra är knappast någon överraskning. Att spelet däremot blev bäst säljande i Norden är en ögonbrynshöjare i sig. Det är FFX Entertainment som släppt listan på de 30 bäst säljande spelen på våra breddgrader. Du ser den nedan:

Recension: Metal Gear Solid 5: Phantom Pain

EssentielltRecension: Metal Gear Solid 5: Phantom Pain

En studie i smärta. Big Boss är tillbaka och avslutar Metal Gear-sagan på bästa tänkbara sätt.

Big Boss är en trasig man. Nio år efter händelserna i Ground Zeroes vaknar han upp på ett sjukhus, lika psykiskt som fysiskt nedbruten. Han försöker slita sig ur sängen men lyckas inte, för som läkaren berättar så är hans kropp förstörd. Hans ena arm är borta, i huvudet sitter granatsplitter fast och hans överkropp är full av benbitar från fallna kamrater. Phantom Pain är en studie i smärta.

Snart anfalls byggnaden och Big Boss tvingas fly i en av de mest intensiva och mardrömsliknande inledningarna i ett spel någonsin. Den stackars ormen drar sig längs golvet medan huset raserar runt honom, och varje vändning känns så där typiskt Kojima att det är som att komma hem igen.

Sedan sätter spelet igång på riktigt, och allt förändras. För samtidigt som Phantom Pain är en naturlig fortsättning på Metal Gear-sagan så saknar det ett flertal aspekter som gjort serien så minnesvärd. Under mina drygt 40 timmar med spelet är filmsekvenserna sparsmakade och bristen på bosstrider ekar högt. Phantom Pain är inte som spelen du är van med.

Läs vidare...

Hideo Kojima hälsar farväl till Metal Gear

Avtackas av både branschprofiler och medarbetare.

Den cancerdrabbade Sean Paul Gillespie var ett stort Metal Gear-fan som under den mest intensiva delen av sin behandling stärkte sig med Hideo Kojimas omtyckta spelserie. Detta faktum resulterade i ett brev avsänt till teamet bakom Metal Gear V: The Phantom Pain. Brevet fick teamet än mer motiverade att slutföra sitt enorma spelprojekt.

Se nästa Metal Gear-mech förstöra saker i Metal Gear Solid 5:s sista trailer

Om lite drygt en vecka släpps Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain. Ny story med igenkännbara karaktärer, ny spelmekanik och en genomgång av Big Boss storslagna kamp för sin egen rättvisa, samt hans slutliga fall. Med detta har spelet fått sin sista lanseringstrailer och den visar mycket intressanta saker.

Förutom att visa nyckelhändelser från tidigare titlar som har lett upp till detta ögonblick, så får vi också se Metal Gear Sahelanthropus utföra förstörande manövrar med sitt lasersvärd. Ruggigt häftigt.

Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain kommer att lanseras den 1 september på Playstation 4, Xbox One, Playstation 3, Xbox 360 och PC.

Läs vidare...

Australienska återförsäljare står upp för Hideo Kojima

Australiensk återförsäljare ger i princip Konami fingret

Nog minns vi när Konami tog bort Hideo Kojimas namn samt Kojima Productions logga från det snart lanserade Metal Gear Solid 5, till följd av bråket mellan Kojima Productions och Konami. Den australienska handelskedjan JB Hi-Fi tycker inte på något sätt att detta var särskilt schysst och skyltar därför lite extra i butikerna vid försäljningen av spelet.

Så ser MGS5: The Phantom Pain ut på alla format

En bildjämförelse på spelets alla format.

1 september närmar sig med storsteg, och har du svårt att bestämma dig vilken version av Metal Gear Solid 5: Phantom Pain du ska välja så har Konami nu släppt en bildserie där grafiken på de olika versionerna jämförs.

Metal Gear Solid 5 har en sjukt filmisk trailer från Gamescom

Metal Gear Solid 5 har en sjukt filmisk trailer från Gamescom

Metal Gear har nog aldrig varit mer film än nu

Trots soppan som inträffat mellan Kojima Productions och Konami så kommer vi mycket snart sätta tänderna i Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain. Det vore synd och skam om det inte syntes på något vis under Gamescom, men spelet har till och med fått en ny trailer, som förmodligen är det mest filmiska vi har sett från en Metal Gear-titel någonsin - Och det säger en hel del.

Planerar du att köra spelet på din PC så har också specifikationerna hittat ut på Steam-forumet:

Minumum:

Läs vidare...

Nya uppgifter om situationen mellan Konami och Kojima dyker upp i japansk rapport

Det pratas om kassa arbetsförhållanden och begränsad kontakt med omvärlden

Så långt tillbaka som i mars spreds ryktet om Hideo Kojimas avsaknad i Konamis styrelse. Kojima Productions logo försvann från reklamen för kommande Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain och senare i juli försvann även Kojimas namn från spelets omslag. Åtföljt av detta nämnde Solid Snakes japanske röstskådespelare - Akio Otsuka - i ett tweet att Kojima production tvingats splittras som företag.

Kojimas namn försvinner från MGS V-omslaget

Den infekterade konflikten fortsätter.

Relationen mellan Hideo Kojima och Konami är minst sagt spänd. Senaste i raden med utspel är att företaget tagit bort såväl Hideo Kojimas namn samt Kojima Productions från omslaget till Metal Gear Solid V: The Phantom Pain.

David Hayter, Kiefer Sutherland och Akio Otsuka har alla tre gemensamt att ha röstskådespelat som Snake i Metal Gear Solid-serien. Akio är dock den som har bidragit med sin röst för precis alla spelen, från 1998:s Metal Gear Solid till det snart lanserade Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, och han har även tittat förbi i animeserier som Trigun och Cowboy Bebop.

Här är nytt gameplay från Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain

Här är nytt gameplay från Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain

De gjorde det! De flikade in en referens till Apocalypse Now

Som en förlängning av E3-visningen visas nu nytt gameplay från kommande Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain. Fokus ligger på de olika sätten vi som spelare ska kunna ta oss an våra uppdrag. Vi kan välja att infiltrera genom att köra taktiskt smygande eller offensivt och slagkraftigt.

De första två sessionerna går in på infiltrationsexempel där det ena utförs på klassiskt smygarvis och den andra utförs på ett långt mer bombastiskt vis, komplett med Ride of the Valkyries brölande från helikopterns högtalare. Kojima bekräftar återigen sin magnifika filmsmak.

Därefter visas en session där spelaren tar ut sitt mål på avstånd, för ett säkrare alternativ, och det hela avslutas med en demonstration av papplådan som Snake på något vis alltid har haft med sig på sina utflykter.

Läs vidare...

Playstation 4 med Metal Gear Solid-tema släpps i Europa

En riktigt läckerbit, eller vad säger ni?

Sony låter meddela via sin Playstation-blogg att den limiterade Metal Gear Solid-versionen av Playstation 4 kommer att släppas i Europa. Konsolen släpps lös den 1 september och kommer att innehålla 500GB hårddisk, unik Metal Gear Solid-inspirerad design med tillhörande handkontroll.

Journalister får försmak på Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain

De privilegierade spelarna har spelat och twittrat.

Vissa har minsann tur. Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain är på gång först efter sommaren har lämnat oss, men folk från bland andra Gamespot och The Examiner har redan provspelat stortiteln i Konamis studio i Los Angeles. Med en timmes lucka för att twittra om sina första intryck har en hel del information delats, vilket kan se ut såhär:

Konami twittrar om MGS: The 1984 Collection

Konami har skvallrat om att Metal Gear Solids 1984-kollektion inte är långt borta.

Det var längesedan nu som vi hörde om något involverande Metal Gear Solid och ordet Collection. I september förra året hintade Hideo Kojima i ett tweet om att vi skulle kunna förvänta oss något MGS-relaterat snarast med texten Metal Gear Collection 2014. Detta mynnade sedan ut i ett avslöjande under Tokyo Game Show mot slutet av förra året att Metal Gear Collection 2014 i själva verket var en klädkollektion där modeller trädde upp på scenen iklädda klädstilar som inspirerats av spelserien. Lite coolt är det ju, men kanske inte vad de flesta av oss hoppades på.

Så här gamla är spelkaraktärer egentligen

Åtminstone om man ska tro en ny app från Microsoft.

Den nya appen från Microsoft, döpt till How Old Do I Look, analyserar foton och har bland annat använts för att avslöja åldern på filmkaraktärer. Nu har amerikanska spelsajten Gamespot gått lös med appen för att ta reda på åldern på karaktärer från spel. Resultaten skiljer sig rätt markant från vad utvecklarna själva uppgett.

Otacons mörka familjehistoria utforskas i The Phantom Pain

Röstskådespelaren bakom Otacon berättar att nästa Metal Gear Solid kommer att ta upp familjen Emmerichs mörka historia.

Kommande Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain ser helt klart ut att bli den mörkaste historien i spelseriens historia. Vi kommer se Big Boss fall från den legendariska sitsen av att vara den ultimata soldaten och vi kommer tydligen också få en grundlig inblick i den mörka historien hos Hal Emmerichs familj. Hal känner vi också som Otacon från tidigare Metal Gear Solid-titlar och Huey har även dykt upp i Metal Gear Solid: Peace Walker.

Konami jobbar på ytterligare ett Metal Gear

Kojima kommer att jobba på MGS5: The Phantom Pain tills dess lansering i september.

Rykten spred sig under gårdagen att Hideo Kojima och Konami kommer att gå skilda vägar. En anonym insiderkälla inom Konami har bekräftat att både Kojima och högsta ledningen kommer att lämna Konami efter att Metal Gear Solid V: The Phantom Pain färdigställts. Kojima påbörjade sin resa hos Konami 1986.

Hideo Kojima verkar ha övergett Konami

Metal Gear Solid-legenden ser ut att ha hoppat av skeppet.

Ett rykte sprider sig som löpeld på internet sedan Konami redogjort för sin nya styrelse. En av de mest kända medlemmarna, Hideo Kojima (skaparen av Metal Gear Solid), saknas nämligen.

Då släpps Melal Gear Solid V: Phantom Pain

Rykte sprids som löpeld på känt nätforum.

Det verkar som att lanseringsdatumet för det femte Metal Gear Solid-spelet, betitlat The Phantom Pain, har läckt ut på nätet. I en tråd på nätforumet Neogaf diskuteras det flitigt sedan en användare kommit över en suspekt bild, och där datumet 1 september visas.

The Phantom Pain är Metal Gear Solid 5

"Vilken överraskning", sade ingen alls

Under den pågående GDC-mässan har Hideo Kojima officiellt avslöjat att den mystiska titeln The Phantom Pain i själva verket är Metal Gear Solid 5. Detta avslöjande överraskade förmodligen inte någon, men det är likväl en välkommen nyhet.

Laddningsskärmar i Metal Gear Solid: Ground Zeroes

Öppen värld med begränsningar?

Sedan Metal Gear Solid: Ground Zeroes utannonserades har det pratats mycket om den stora, öppna världen där spelet kommer utspelas. Nu har det dock avslöjats att världen kanske inte blir helt öppen på det sätt som många tror, då laddningsskärmar kommer finnas med i spelet. Detta berättar Hideo Kojima för vår modersajt.